Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμών ενημερώθηκαν ήδη από το Κτηματολόγιο ότι τα ακίνητά τους τους διεκδικούνται από το Eλληνικό Δημόσιο
Το φιλόδοξα σχέδια των Δασικών Χαρτών και τις κατάρτισης του Κτηματολογίου προχωράνε με ρυθμούς χελώνας και, παράλληλα, ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, για τους οποίους εκκρεμούν διαδικασίες σε ό,τι αφορά το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
- Του Μπάμπη Νικοκολόπουλου
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά ακίνητα εμφανίζονται να ανήκουν στο Δημόσιο ή να έχουν χαρακτηριστεί δασικά, καθώς οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών δεν έχουν εκδικαστεί.
Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών και εφόσον υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, ακόμη και οι αγοραπωλησίες εκτάσεων στις εκτός οικιστικού ιστού περιοχές είναι μπλοκαρισμένες. Το χειρότερο είναι ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμών ενημερώθηκαν ήδη από το Κτηματολόγιο ότι η ιδιοκτησία τους διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μεταξύ των εκτάσεων που φαίνεται ότι διεκδικεί το Δημόσιο είναι δενδρώδεις καλλιέργειες, σε Μαγνησία, Λάρισα, Εύβοια και Πελοπόννησο. Παρότι αυτές επιδοτούνται από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), τα κατά τόπους δασαρχεία δεν τις αναγνωρίζουν ως ιδιωτικές και τις θεωρούν δάση. Τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή είχαν εντοπιστεί, αλλά οι υπηρεσίες τα προσπέρασαν.
Τα χωράφια που άφησαν
Ενα βασικό ζήτημα είχε ανακύψει με τα χωράφια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν εγκαταλείψει, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής στο εξωτερικό ή στις μεγάλες πόλεις. Η βλάστηση σε αυτά αυξήθηκε και τελικά το Δημόσιο τα χαρακτήρισε δημόσια δασικά, αφού οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Οι ιδιοκτήτες των δασωμένων αγρών έχουν καταθέσει τις αντιρρήσεις, αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αφού στις περίπου 380.000 που εξετάστηκαν οι μισές απορρίφθηκαν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό απορρίψεων καταγράφεται σε Θεσσαλία, Κυκλάδες και Πελοπόννησο. Ολα αυτά δείχνουν ότι, με το πέρας των διαδικασιών του Κτηματολογίου, εκατομμύρια εκτάσεις θα καταγραφούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και οι περιουσίες των πολιτών θα χαθούν. Ωστόσο, μπορούν να μεταβιβαστούν τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εντός οικισμών ή εντός σχεδίου πόλης, καθώς και όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός σχεδίου και φαίνονται στους δασικούς χάρτες ως «ΑΑ», δηλαδή ως «άλλης μορφής έκταση».
Η Επιτροπή Αντιρρήσεων
Για τις άλλες περιπτώσεις, για τη μεταβίβαση αμφισβητούμενων εκτάσεων μετά την εξέταση της αντίρρησης, η απόφαση ανεβαίνει στη Δι@ύγεια και αν είναι θετική μπορεί να προχωρήσει η αγοραπωλησία. Για να έχουμε όμως θετικά αποτελέσματα, κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιρρήσεων τη δική του άποψη, τεκμηριωμένα, καταθέτοντας όσα στοιχεία διαθέτει (συμβόλαια, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, οικοδομικές άδειες, επιδοτήσεις ΟΣΔΕ κ.λπ.).
Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για όσους δεν άσκησαν εμπρόθεσμα αντίρρηση και η έκτασή τους χαρακτηρίστηκε δασική ή χορτολιβαδική. Αυτοί δεν μπορούν να ασκήσουν αντίρρηση εκπρόθεσμα. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι στον χάρτη χαρακτηρίστηκε λανθασμένα η έκτασή τους ως δασική, τότε μπορούν να υποβάλουν αίτημα πρόδηλου σφάλματος, ζητώντας την αναδιαμόρφωση του χάρτη.
Πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει άκρη με τα σφάλματα, πολλά από τα οποία μπορούν να διορθωθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
-Αν αυτά οφείλονται στις αλλαγές του τοπίου, όταν συγκρίνονται οι εικόνες του 1945 και του 2007.
-Αν οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε, δηλαδή, σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα.
-Αν εμφανίζουν ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή έναν παλιό ελαιώνα που, λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους, κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών, ερμηνεύτηκε ως δάσος.
-Αν οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων ή σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας, λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.
Πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Πεδινές θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων, με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις. Πολλά ζητήματα προκύπτουν και με τη συμπερίληψη τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δέντρα και δασικές φυτείες.
Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κίνδυνος να χάσουν τις περιουσίες τους είναι μεγάλος, ειδικά εάν:
-δεν έχουν συμβόλαια κυριότητας και δηλώνουν την ιδιοκτησία τους με χρησικτησία, ενώ φαίνεται ως δασική έκταση,
-δεν έχουν ασκήσει εντός των προθεσμιών αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη,
-έχουν υποβάλει ανακριβείς ή εσφαλμένες δηλώσεις ιδιοκτησίας, που οδηγούν στην αδυναμία αντιστοίχισης συμβολαίου και ακριβούς θέσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, και δεν δήλωσαν έγκαιρα το ακίνητό τους πριν από την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη».