Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Γ. Αρσένος και Θ. Γελασάκης, προτείνουν την απαγόρευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, κάθε αγοραπωλησίας και μετακίνησης ζώων για αναπαραγωγή
Οπως μας ενημερώνει το ΥΠΑΑΤ, η πανώλη ήρθε από τη Ρουμανία και η ευλογιά από την Τουρκία. Και στις δύο περιπτώσεις εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα παρά τις ζώνες επιτήρησης και τις σφαγές των ζώων που έγιναν. Αποτέλεσμα, να απαγορευτούν οι μετακινήσεις και να κλείσουν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα.
- Του Σάκη Τρεχα
Επιπλέον, κλείνοντας τα ζώα στον στάβλο, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές, αυξάνοντας το κόστος εκτροφής.
Οταν ο ιός μεταφέρθηκε από τη βόρεια στη νότια Ελλάδα, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε μέτρα και ανέφερε ότι ερευνούσε τον τρόπο μεταφοράς της νόσου. Οπως είπε ο υπουργός κ. Τσιάρας, η νόσος μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα είτε ζωοτροφές σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. Αρα, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς».
Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας, Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης, γνωστοποίησαν τη δική τους επιστημονική άποψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Οι επιστήμονες σε επιστολή τους προς το ΥΠΑΑΤ τονίζουν ότι η εξάπλωση της ευλογιάς -όπως και της πανώλης- έγινε εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων στη μεταφορά ζώων. Για αυτό προτείνουν την απαγόρευση, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, κάθε αγοραπωλησίας και μετακίνησης ζώων για αναπαραγωγή, απ’ όπου και εκτιμούν ότι πηγάζει ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη μετάδοση των ζωονόσων. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε Περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων.
Ακόμη, ζητούν αυστηρούς ελέγχους στους δρόμους. Το σύστημα με γεωεντοπισμό των οχημάτων πρέπει να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.). Για να μην έχουμε ξανά προβλήματα με ζωονόσους, προτείνουν το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά, να δημιουργήσει μια task force με σκοπό την επιτήρηση στις εκτροφές και τη διενέργεια δειγματοληψιών πριν προκύψουν τα προβλήματα.
«Μικτά κλιμάκια με κτηνιάτρους να ελέγχουν κάθε φορτηγό»
Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, μιλώντας στον «Ε.Α.» τονίζει: «Από το καλοκαίρι έχει έρθει η ευλογιά στον Εβρο, αλλά η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά. Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας έχουμε δύο ζωονόσους, την ευλογιά και την πανώλη. Ηρθαν στη χώρα μας γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στις μετακινήσεις ζώων, ούτε ζωοτροφών. Τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν σε αγροτικούς δρόμους. Περνάνε από εθνικές οδούς. Υπάρχουν κάμερες και φαίνονται που πάνε και από πού περνάνε. Η Αστυνομία θα κάνει έλεγχο στα παραστατικά, αλλά δεν γνωρίζει από κτηνοτροφία. Πρέπει να υπάρχουν μικτά κλιμάκια ελέγχων που να έχουν και έναν κτηνίατρο μαζί για να ελέγχει από πού έφυγαν τα φορτηγά και πού πάνε. Δεν μπορεί να περνάνε ζώα από περιοχές με καραντίνα. Επίσης, θα πρέπει να απολυμαίνονται τα φορτηγά».