Μεγάλες οι απώλειες των αιγοπροβάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, λόγω της θεομηνίας «Daniel» χάθηκαν 90.000 αιγοπρόβατα στην Θεσσαλία. Λόγω της πανώλης χάθηκαν 40.000 αιγοπρόβατα. Από την ευλογιά έχει δηλωθεί από το ΥπΑΑΤ η θανάτωση μέχρι στιγμής 30.000 αιγοπροβάτων.
Συνολικά έχουν χαθεί πάνω 160.000 αιγοπρόβατα τους τελευταίους 14 μήνες στη χώρα. Και σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνεται η θανάτωση των αιγοπροβάτων λόγω καταρροϊκού πυρετού. Ομως το τελευταίο διάστημα πολλοί κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα τους λόγω ευλογιάς μάς καταγγέλλουν ότι καθυστερούν να δηλωθούν τα κρούσματα από το ΥπΑΑΤ και δεν αναφέρει πια αριθμό νεκρών ζώων.
Πάντως, μετά τη θεομηνία το Μέτρο 5.2, που θα έκανε αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η αναπλήρωση ζώων που θανατώθηκαν από πανώλη και ευλογιά θα αργήσει να γίνει λόγω καραντίνας. Αλλά και οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έγινε πληρωμή της εκκαθάρισης πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».
Για την πανώλη λέει το ΥπΑΑΤ ότι θα αρχίσει να πληρώνει από τέλη Νοεμβρίου. Αλλά για να πάρουν αποζημιώσεις οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός οφειλών με χρήματα αποζημίωσης. Το να ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών ένας κτηνοτρόφος που δεν έχει εισόδημα είναι κενό γράμμα, γιατί απλά δεν θα μπορεί να πληρώνει τη δόση του. Για να βγάλει εισόδημα, πρέπει να αποκτήσει ξανά κοπάδι και να γίνει παραγωγικό.
«Οχι» σε εμβολιασμό, λέει το ΥπΑΑΤ
Από την άλλη, παραμένει το ΥπΑΑΤ στις θέσεις του για εμβολιασμό. Συνεχίζει η στρατηγική εμφάνιση κρούσματος σφαγή όλου του κοπαδιού. Στην πρόταση για υιοθέτηση εμβολίου με χαμηλή ανοσολογική δράση, στελέχη του ΥπΑΑΤ διευκρινίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αφενός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και, αφετέρου, υπάρχουν δημοσιεύσεις ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά που αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εμβολίου στα αιγοπρόβατα είναι χαμηλά. Για εξαγωγές έπαψαν να αναφέρουν προβλήματα στις χώρες της Ε.Ε., αλλά τώρα μιλάνε για τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία, που περιλαμβάνουν στην εθνική τους νομοθεσία αναφορές για απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από χώρες που έχουν κάνει εμβόλιο για ευλογιά.