Ο διαχωρισμός ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους βιοκαλλιεργητές, και το μέλλον των βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη
Τον διαχωρισμό σε νυν βιοκαλλιεργητές και σε νέους, που επιθυμούν να προχωρήσουν στη βιολογική καλλιέργεια, κάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώνονται -εφόσον λάβουν έγκριση- μέσα από τον δεύτερο πυλώνα, δηλαδή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Του Χριστόφορου Παπαδάκη
Οι παλιοί βιοκαλλιεργητές, δηλαδή όσοι ήταν ήδη στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται από τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή από τις άμεσες ενισχύσεις, όπως όλοι οι αγρότες. Τις αναγκαίες αυτές επισημάνσεις κάνει στον «Ελληνα Αγρότη» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων Μαρία Χατζηδάκη.
Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις, είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν σε οικολογικό σχήμα, όπως ξεκαθαρίζει η κυρία Χατζηδάκη. Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων τονίζει κατηγορηματικά την ανάγκη οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων να δίνουν το μεγαλύτερο βάρος τους στην παραγωγή, αφού, έτσι κι αλλιώς, οι επιδοτήσεις πλέον είναι «ψίχουλα» και, όσο περνούν τα χρόνια, αντί να αυξηθούν, μειώνονται διαρκώς.
Η διαδικασία ένταξης
Η Μαρία Χατζηδάκη διευκρινίζει επίσης ότι «για να περιμένει κάποιος να ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας θα πρέπει να ανοίξει πρόγραμμα, να κάνει την αίτηση και, βάσει μοριοδότησης, να εγκριθεί ή να απορριφθεί. Ενώ εκείνοι που είναι ήδη βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να συνεχίσουν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους, ώστε να αποδεικνύουν ότι παραμένουν στη βιολογική γεωργία και να συνεχίσουν να πληρώνονται τις άμεσες ενισχύσεις τους».
Στο ερώτημά μας αν αξίζει τον κόπο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να είναι κάποιος συμβατικός καλλιεργητής, η Μαρία Χατζηδάκη απαντά καταφατικά, ενώ ξεκαθαρίζει: «Η νέα ΚΑΠ άλλαξε σχεδιασμό. Καταργήθηκε το παραδοσιακό πρασίνισμα και αντικαταστάθηκε από οικοσχήματα. Οσον αφορά τη φυτική παραγωγή, ένας παραγωγός έχει διάφορες παραγωγές στα οικοσχήματα στον πρώτο πυλώνα της ενιαίας ενίσχυσης, για να κρατήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τις αγροτικές του επιδοτήσεις. Ενα από αυτά τα οικοσυστήματα είναι και το βιολογικό. Τώρα, στη ζωική παραγωγή, δεν έχει επιλογή. Δηλαδή, για να κρατήσει το εισόδημά του από επιδοτήσεις ο κτηνοτρόφος είναι σχεδόν μονόδρομος να μπει στα βιολογικά. Οι οποίες επιδοτήσεις είναι ψίχουλα – κάθε χρόνο και χειρότερα…»
«Η πίτα της ενιαίας ενίσχυσης»
Για την ενημέρωση του κόσμου, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων λέει χαρακτηριστικά: «Ο πυλώνας 1 της ενιαίας ενίσχυσης είναι μια πίτα – όσο πιο πολλοί τρώνε από αυτήν τόσο λιγότερη θα φάνε. Μπαίνοντας λοιπόν ολοένα περισσότερος κόσμος στην ενιαία ενίσχυση και σε οικολογικά σχήματα, η πίτα μοιράζεται περισσότερο. Αρα, είναι μειωμένα τα λεφτά. Σε αντίθεση με τον δεύτερο πυλώνα των ενισχύσεων, υπάρχει ένας προϋπολογισμός και οι αιτούντες, όποιοι εγκριθούν, θα πληρωθούν από αυτόν τον προϋπολογισμό καλύτερα απ’ ό,τι αν εντάσσονταν στην πίτα του πρώτου πυλώνα». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δεν αποκλείονται όσοι είναι άνω των 40 χρόνων, απλώς έχουν προτεραιότητα οι μέχρι 40 ετών, που παίρνουν περισσότερα μόρια. Αλλά στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και παραγωγοί 50 και 60 χρονών που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας του δεύτερου πυλώνα.
«Υπάρχει μέλλον, η κατανάλωση ολοένα αυξάνεται»
Ως προς την αγορά προϊόντων, η κυρία Χατζηδάκη τόνισε κατηγορηματικά ότι υπάρχει μέλλον, αφού η κατανάλωση βρίσκεται σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα. Και όχι μόνο αυτό – υπάρχει και η πολιτική της Ε.Ε. που θέλει να καταστήσει «πράσινη» την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.
Τονίζει δε ότι πρόκειται για προϊόντα υψηλής ζήτησης, που διαρκώς κερδίζουν έδαφος. Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις βιολογικές ντομάτες στην ελληνική αγορά, καθώς όσες και αν παραχθούν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση. «Παγκοσμίως, είναι μια αγορά σταθερά αυξανόμενη» ανέφερε η Μαρία Χατζηδάκη.