Οι παραγωγοί βλέπουν την κυβέρνηση να κωφεύει και οι ίδιοι να οδηγούνται σε έξοδο από τον πρωτογενή τομέα
Ενώ οι αιγοπροβατοτρόφοι έδωσαν μάχη με την πανώλη από το περασμένο καλοκαίρι και τώρα μάχονται εναντίον της ευλογιάς, με την καραντίνα σε μονάδες να περιορίζει τη διάθεση κρέατος και γάλακτος, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, δείχνουν ιδιαίτερα υψηλές εισαγωγές πρόβειου και γίδινου γάλακτος, καθώς και κρέμας γάλακτος για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων φωνάζουν για στήριξη του κλάδου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κωφεύει!
- Του Χρυσόστομου Τριμμη
«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει αύξηση εισαγωγών και το έχουμε πει εδώ και καιρό. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι έχει να κάνει με το ότι δεν χτυπιέται η νοθεία στην Ελλάδα. Εχουμε, για παράδειγμα, μεγάλο πρόβλημα στην εστίαση, που πωλείται ως φέτα λευκό τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα, κάτι που έχουμε καταγγείλει επίσης» αναφέρει, σχολιάζοντας το θέμα της ανόδου των εισαγωγών, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στον «Ε.Α.», και εξηγεί: «Για παράδειγμα, δυστυχώς έχει αλλάξει ο νόμος που παλιά επέβαλε αναγκαστικά κέντρο εστίασης όπου διατίθεται χωριάτικη σαλάτα να έχει υποχρεωτικά 33 γραμμάρια τουλάχιστον φέτας, και να είναι αποδεδειγμένα φέτα. Από τη στιγμή που αυτό έχει καταργηθεί, σήμερα γίνεται ένα ολόκληρο πάρτι στο όνομα της φέτας και πωλούνται λευκά τυριά».
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να χτυπήσει αυτό το πράγμα και φαίνεται και από τις καταγγελίες που έχουμε κάνει και έχουμε επιβεβαιωθεί. Οι καταγγελλόμενοι όμως, με διάφορα νομικά τρικ, έχουν απαλλαχθεί. Οπου τη στιγμή που έχουν απαλλαχθεί, μπαίνουν όλοι στην ίδια λογική. Από τη στιγμή που κερδίζουν 10 και πληρώνουν πρόστιμο 1, δεν το βλέπουν καθόλου κακό» σχολιάζει σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, ενώ τονίζει ότι υπάρχει και το ερώτημα του κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, όταν οι βιομηχανίες, όπως σημειώνει, λένε ότι έχουν πολλά αποθέματα φέτας και δεν έχουν διατεθεί, ενώ έχουν παραχθεί με ακριβή τιμή.
«Εδώ έρχεται και το ζήτημα του κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους. Δεν μπορείς να έχεις ένα κέντρο παραγωγής που να πουλάει 7,80 το κιλό και ξαφνικά αυτή η φέτα να φτάνει στο ράφι 16 ευρώ» συμπληρώνει. «Αναμένουμε αυξήσεις στο μοσχαρίσιο» Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανώλης και της ευλογιάς, στα κρεοπωλεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκ νέου αυξήσεις στις τιμές άλλων ειδών κρεάτων, όπως στο μοσχαρίσιο…
Οπως επισημαίνει όμως ο κ. Μόσχος: «Θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς έλλειψη στο μοσχαρίσιο κρέας στο επόμενο διάστημα, γιατί ως χώρα είμαστε ελλειμματική. Δεν καλύπτει η εγχώρια παραγωγή ούτε το 15% των απαιτήσεων, μιλώντας αποκλειστικά για τα ελληνικά ζώα και όχι γι’ αυτά που έρχονται από το εξωτερικό και σφάζονται στη συνέχεια ως ελληνικά. Οι παραγωγοί με αναπαραγωγικά ζώα έχουν σακατευτεί. Οι παραγωγοί εγκαταλείπουν, γιατί κόπηκε και η συνδεδεμένη που αφορούσε τα αναπαραγωγικά ζώα, και δόθηκε στην πάχυνση. Οι τιμές στο εξωτερικό, επίσης, ανεβαίνουν, γιατί ανεβαίνει και εκεί το κόστος παραγωγής. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν σφαχτεί αρκετές χιλιάδες ζώα. Είχαμε, εξάλλου, προειδοποιήσει ότι μετά τον Αύγουστο θα δούμε αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας και μας αμφισβητούσαν. Με την ιστορία να συνεχίζεται, διαφαίνεται για την ερχόμενη χρόνια θα δούμε αυξήσεις 15% με 20% το επόμενο διάστημα».
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους κτηνοτρόφους να έχουν περιγράψει επανειλημμένως την όλη κατάσταση… Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που κατατέθηκαν στη Βουλή, ειδικά το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους φαίνεται ότι έχουν εισαχθεί περισσότεροι από 293 τόνοι πρόβειου γάλακτος, 3.000 και πλέον τόνοι συμπυκνωμένου πρόβειου γάλακτος, 859 τόνοι νωπού και άλλοι 760 τόνοι συμπυκνωμένοι κατσικίσιου γάλακτος, καθώς και περισσότεροι από 2.500 τόνοι κατσικίσιας κρέμας γάλακτος και άλλοι 355 τόνοι πρόβειας κρέμας γάλακτος!
Η εγχώρια παραγωγή το 2023
Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δείχνουν ότι το 2023 παραδόθηκαν 732.381 τόνοι πρόβειου γάλακτος, με μέση τιμή ανά κιλό τα 1,5542 ευρώ (1,2512 ευρώ το 2022). Στους 160.171 τόνους έφτασε η παραδοθείσα ποσότητα γίδινου γάλακτος το 2023, ίδια σχεδόν με αυτή του 2022, ενώ η μέση τιμή ανά κιλό έφτασε τα 0,9731 ευρώ, ενώ το 2022 ήταν στα 0,7710 ευρώ. Οι Ελληνες παραγωγοί πρόβειου γάλακτος το 2023 ήταν 40.231 και 12.954 αυτοί που παρέδωσαν γίδινο γάλα. Οι αριθμοί, αν και παρόμοιοι με αυτούς του 2022, ήταν έστω και ελάχιστα μειωμένοι…
Μπρα ντε φερ για τις τιμές
Την ίδια στιγμή, από τις αρχές Οκτωβρίου άρχισαν οι συζητήσεις γαλακτοβιομηχανιών και παραγωγών για τις τιμές του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος, που τραβούσαν εις μάκρος, αφού οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Οι παραγωγοί επεδίωκαν τουλάχιστον να πετύχουν τις περσινές τιμές, έστω και αν τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τελευταία ήταν πολλά περισσότερα, με απώλεια ζωικού κεφαλαίου από πλημμύρες, αλλά και λόγω πανώλης και ευλογιάς, που θα δικαιολογούσαν μια απαίτηση για αύξησή τους στο τέλος. Από την άλλη, οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδειξαν εξαρχής ανάλογη διάθεση, κάνοντας λόγο, μάλιστα, και για σημαντικές υποχωρήσεις!
Κόβουν τη φέτα οι Ελληνες
Τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται πλέον σε φθηνότερο λευκό τυρί, παραγόμενο από εισαγόμενο γάλα, και φθηνά τυριά, όπως η gouda, αποφεύγοντας την ακριβότερη φέτα ΠΟΠ, η οποία παραδοσιακά παρασκευάζεται από ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα. Παρά τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, που διατηρούν τη φέτα ΠΟΠ στα 9-10 ευρώ το κιλό, η αυξημένη ακρίβεια αποτρέπει τους καταναλωτές από την αγορά της. Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο όγκος πωλήσεων επώνυμης φέτας μειώθηκε από 85% τον Φεβρουάριο του 2023 στο 79% τον Ιούνιο του 2024. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες των καταναλωτών να στηρίξουν τα παραδοσιακά προϊόντα εν μέσω οικονομικών πιέσεων.