«Το 2024 κρατά την πρωτοκαθεδρία ως το θερμότερο έτος, κρατώντας με τεράστια απόσταση το πρώτο 10μηνο του έτους κατά 0,74°C (!!!) πάνω από το αμέσως επόμενο, που ήταν το 2023!»
Το κλίμα της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι και πριν από μερικά χρόνια είχε τα κύρια χαρακτηριστικά των υψηλών βροχοπτώσεων, του ισχυρού παγετού κατά τους χειμερινούς μήνες, των χιονοπτώσεων, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά διαστήματα το καλοκαίρι και χαλαζοπτώσεις.
- Της Μαρίας Κοτζακόλιου
Με την πάροδο του χρόνου τα καιρικά δεδομένα αλλάζουν. Σύμφωνα με τον προγνώστη καιρού Γιώργο Βασιλειάδη, «το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο καλοκαίρι από το 2006, που λειτουργεί ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πτολεμαΐδα. Ξεπέρασε το 2012, που κρατούσε να ινία με μέση θερμοκρασία στους 24°C. Το πρώτο οκτάμηνο του έτους είναι το θερμότερο με μεγάλη διαφορά, αφήνοντας δεύτερο το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2007!
Το φετινό καλοκαίρι ήταν δεύτερο πιο άνομβρο, ενώ σε αυτό το τρίμηνο έπεσαν μόλις 39,2μμ, εκ των οποίων τα 17μμ έπεσαν στην καταιγίδα της 20ής Αυγούστου, με το 2012 να συγκεντρώνει 21,6μμ». Ολα δείχνουν ότι ζούμε μια κλιματική έξαρση υψηλών τιμών θερμοκρασίας με μεγάλη διάρκεια, που έχει αρχίσει στην ουσία τον Ιούλιο του 2023. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συνεχή θερμά ρεκόρ. Το 2024 σημειώθηκαν 76 ημέρες (76 στα 92), με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 30C, όταν ο μέσος όρος ημερών με θερμοκρασία άνω των 30C είναι μόλις 47 ημέρες. Ακούγεται πολύ δροσερό το 2009 με μόλις 23 ημέρες άνω των 30°C.
Το φθινόπωρο, επίσης, συνεχίστηκε με ανομβρία και η θερμοκρασία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης, ο Οκτώβριος που μας πέρασε άγγιξε τα επίπεδα της απόλυτης ανομβρίας, ενώ αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε ότι ο Οκτώβριος παραδοσιακά ήταν ο πιο βροχερός μήνας του έτους. Επεξεργαζόμενος τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ στην Πτολεμαΐδα από τον Οκτώβριο του 2006 έως σήμερα, φαίνεται ότι ο μήνας με την πάροδο των χρόνων γίνεται θερμότερος και ξηρότερος. «Φέτος ο Οκτώβριος, όπως και το 2020, δεν έδωσε καμία ημέρα με μέγιστη τιμή θερμοκρασίας κάτω των 15°C, δείγμα της καθημερινής ηλιοφάνειας και της απουσίας μεσημβρινής κυκλοφορίας στην ατμόσφαιρα.
Τόσο το φθινόπωρο όσο και η άνοιξη έχουν νευραλγικό χαρακτήρα για τη συμπεριφορά του κλίματος μακροπρόθεσμα και μήνες όπως ο Οκτώβριος παρέχουν σημαντικά δεδομένα, μια και η απουσία ή ύπαρξη βροχών αυτή την περίοδο έχει ιδιαίτερη αξία για το κλιματικό προφίλ όλου του έτους. «Το 2024 κρατά την πρωτοκαθεδρία ως το θερμότερο έτος, κρατώντας με τεράστια απόσταση το πρώτο 10μηνο του έτους κατά 0,74°C (!!!) πάνω από το αμέσως επόμενο, που ήταν το 2023!» τονίζει χαρακτηριστικά.
Στην Πτολεμαΐδα έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία της χώρας
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στις 27 Ιανουαρίου του 1963 το θερμόμετρο έδειξε -27, 8 βαθμούς Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. (Την ίδια μέρα στις Σέρρες η θερμοκρασία ήταν στους -23 βαθμούς Κελσίου). Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για την περιοχή, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση, χωρίς πολλούς έντονους παγετούς και έλλειψη χιονιού, αλλάζοντας κατά πολύ το μέχρι τώρα συνηθισμένο κλίμα.
Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 1962 στον δρόμο Καστοριάς – Φλώρινας το χιόνι είχε φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα. Να σημειωθεί ότι ο χειμώνας του 1962-1963 έχει μείνει στην ιστορία ως ο «χειμώνας των πάγων», καθώς έχει καταγραφεί ως ο βαρύτερος χειμώνας του 20ού αιώνα για τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.