Οριακά αυξημένες είναι οι αποδόσεις (ελαιοπεριεκτικότητα) στη μεγάλη ελαιοπαραγωγό επαρχία της Χαέν στην Ανδαλουσία, ενώ χαμηλές φαίνεται πως είναι στη Λέσβο, σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα του νησιού.
Η μέση απόδοση σε λιπαρά (το ποσοστό του ελαιολάδου ανά κιλό καρπού ελιάς) έφτασε το 15,74% τον περασμένο Νοέμβριο στην επαρχία Χαέν, ανεπαίσθητα αυξημένος σε σχέση με το Νοέμβριο του 2023, που ήταν 15,48%, σύμφωνα με την Oleum Xauen.
Εν τω μεταξύ, τον πρώτο μήνα της νέας ελαιοκομικής περιόδου (2024-2025 – Οκτώβριος) ήταν σχεδόν ένας βαθμός περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο στη Χαέν. Η μεγάλη ελαιοπαραγωγός επαρχία της Χαέν είχε συνολική μέση απόδοση τον μήνα αυτό 13,37% τον Οκτώβριο όταν πριν από ένα χρόνο ήταν 12,47%.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι χαμηλές μέσες αποδόσεις θα βελτιωθούν τους επόμενους μήνες, όταν οι ελιές θα χάσουν υγρασία και θα αυξήσουν τον δείκτη λίπους. Μένει να αποδειχθεί εάν η εκτίμηση της μέσης απόδοσης του Υπουργείου Γεωργίας, θα φτάσει στο 21,2% στη Χαέν.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
Την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023, η μέση απόδοση ήταν 19,46%
Την περίοδο 2020-2021 ήταν 18,93% και
Την περίοδο 2023-24 17,81% (η χειρότερη απόδοση των τελευταίων ετών)
Η μέση απόδοση στην Ανδαλουσία αυτούς τους πρώτους δύο μήνες της νέας ελαιοκομικής περίοδου (Οκτώβριος – Νοέμβριος) είναι κάτω από 15%. Η επαρχία Χαέν έχει παράγει περισσότερους από 66.000 τόνους τους δύο πρώτους μήνες αυτής της ελαιοκομικής περιόδου.
Στη Λέσβο
Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος stonisi.gr, ελαιοπαραγωγός από την Στύψη από καρπό 500 κιλών ελαιολάδου, πήρε 50 κιλά λάδι (απόδοση 10%) στην πρώτη αλεσιά ενώ στην δεύτερη πήρε 70 κιλά λάδι (απόδοση 14%). Στην περιοχή της Γέρας παραγωγός πήγε στο ελαιοτριβείο 1.100 κιλά ελιές και πήρε μόλις 80 κιλά λάδι (απόδοση 7,27).
Στην περιοχή της Μυτιλήνης και των γύρων χωριών θεωρείται ικανοποιητική την φετινή χρονιά μια απόδοση του καρπού σε λάδι όταν φθάνει στο 16 – 18%. Φυσικά υπάρχουν και οι λίγες καλές περιπτώσεις όπου ένας παραγωγός μπορεί να πετύχει απόδοση κοντά στο 20%. Ωστόσο, ακόμη και μία απόδοση στο 20% είναι πολύ κάτω από τις συνήθη επίπεδα για τις ποικιλίες της Λέσβου που κυμαίνονται από 23 ως 25%. Να σημειωθεί πως σε ιδανικές συνθήκες ποικιλίες όπως η Λαδολιά, η Κολοβή και η Αδραμυτινή μπορούν να δώσουν 30% ελαιόλαδο.
Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις του καρπού, σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού (φθάνουν μέχρι τα 5,80 ευρώ ανά κιλό τα πολύ καλά έξτρα παρθένα) και «ακριβά» μεροκάματα δημιουργούν μεγάλη πίεση στους παραγωγούς του νησιού.
Πηγή: oleumxauen.es, stonisi.gr, olivenews.gr