Η αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε λογικά επίπεδα για τον Έλληνα καταναλωτή, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης του παραδοσιακού 17κιλου τενεκέ.
Στις περισσότερες αγοραπωλησίες στο διαδίκτυο, η τιμή του κυμαίνεται από 120 μέχρι και 140 ευρώ, ενώ πέρυσι τον Ιανουάριο η τιμή του δεν έπεσε κάτω από 200 ευρώ.
Οι παραγωγοί πωλούν τον τενεκέ απευθείας στον καταναλωτή, με τιμή που κυμαίνεται από 7 μέχρι και 8 ευρώ το κιλό, σαφώς υψηλότερη από τη μέση τιμή των 5,30 ευρώ που προσφέρουν οι χονδρέμποροι στα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας. Οι καταναλωτές προτιμούν τον τενεκέ, καθώς η τιμή του τυποποιημένου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ ξεπερνά τα 10 ευρώ το κιλό. Παρόλο που απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων, στην ελληνική αγορά τα 2/3 του ελαιολάδου πωλούνται χύμα και μόνο το 1/3 τυποποιημένο, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.
Η παραδοσιακή αγορά μεταξύ συγγενών και φίλων συνεχίζει να ευδοκιμεί, με τιμές για τον τενεκέ να κυμαίνονται από 100 ευρώ για στενούς συγγενείς έως 130 ευρώ για μόνιμους πελάτες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες. Οι τιμές για φίλους και συγγενείς ακολουθούν τις διαδικτυακές τιμές, οι οποίες αυξάνονται καθώς βελτιώνεται η ποιότητα του προϊόντος.
Στη χονδρική αγορά, η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα για εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μέχρι 0,3 βαθμούς κυμαίνεται από 5,10 ευρώ το κιλό στην Κρήτη μέχρι και 6,20 ευρώ το κιλό στη Λακωνία.
Σύμφωνα με το Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, στην Ισπανία η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα μέχρι 0,8 βαθμούς μειώθηκε στα 4,73 ευρώ το κιλό, στην Ιταλία αυξήθηκε στα 9,30 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία η τιμή μειώθηκε στα 4,93 ευρώ το κιλό.
Πηγή: eleftheriaonline, cretaone.gr