Η έκθεση Food Systems Countdown Initiative προσδιορίζει τη διακυβέρνηση και την ανθεκτικότητα ως βασικά σημεία μόχλευσης για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων.
Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη, «Διακυβέρνηση και ανθεκτικότητα ως σημεία εισόδου για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων στην αντίστροφη μέτρηση για το 2030», που δημοσιεύθηκε στο Nature Food, παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση της αλλαγής από το 2000 σε βασικούς δείκτες του συστήματος τροφίμων.
Ο Lawrence Haddad, Εκτελεστικός Διευθυντής της GAIN, δήλωσε: «Αυτή η νέα έκθεση αποκαλύπτει ένα μείγμα ενθαρρυντικών εξελίξεων και ανησυχητικών οπισθοδρομήσεων, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της επιτάχυνσης του μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων. Όπως δείχνει αυτή η έκθεση, οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι μεταξύ των στόχων του συστήματος τροφίμων, όπως οι θέσεις εργασίας, το κλίμα, η διατροφή, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθεκτικότητα. Αλλά με ισχυρότερη διακυβέρνηση και καλύτερα δεδομένα, αυτοί οι συμβιβασμοί μπορούν να μετριαστούν και ακόμη και να μετατραπούν σε συνέργειες. Αυτή η έκθεση μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς να το κάνουμε αυτό και να επιταχύνουμε την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs)».
Η έρευνα διεξήχθη από την Πρωτοβουλία Αντίστροφης Μέτρησης Συστημάτων Τροφίμων (FSCI), μια συνεργασία κορυφαίων εμπειρογνωμόνων και οργανισμών, που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο Cornell, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και την Παγκόσμια Συμμαχία για τη Βελτιωμένη Διατροφή (GAIN).
Η εν λόγω έκθεση παρακολουθεί 50 δείκτες συστημάτων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, οργανωμένους σε πέντε θέματα:
1) δίαιτες, διατροφή και υγεία
2) περιβάλλον, φυσικοί πόροι και παραγωγή
3) μέσα διαβίωσης, φτώχεια και ισότητα
4) ανθεκτικότητα και
5) διακυβέρνηση.
Βασικά ευρήματα
Ενθαρρυντική πρόοδος στην ανθεκτικότητα και τη διατροφή: Είκοσι από τις 42 μετρήσεις που αναλύθηκαν με την πάροδο του χρόνου έχουν βελτιωθεί και αξιοσημείωτα επιτεύγματα περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις στην πρόσβαση σε ασφαλές νερό και τη διαθεσιμότητα λαχανικών. Η διατήρηση των φυτικών και ζωικών γενετικών πόρων έχει επίσης αυξηθεί, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των συστημάτων τροφίμων σε κλιματικές κρίσεις και άλλες διαταραχές.
Αναδυόμενες ανησυχίες: Αστάθεια των τιμών των τροφίμων και μείωση της λογοδοσίας της κυβέρνησης. Επτά δείκτες δείχνουν σημαντική μείωση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αστάθειας των τιμών των τροφίμων, της επιδείνωσης της κυβερνητικής λογοδοσίας και της μειωμένης συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. Αυτές οι αλλαγές υποδηλώνουν προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας και της συνοχής των πολιτικών εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων.
Οι αλληλεπιδράσεις οδηγούν σε πολύπλοκα αποτελέσματα: Η έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές σε έναν τομέα, όπως η διακυβέρνηση ή η ποιότητα της διατροφής, επηρεάζουν άλλους τομείς, τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμένες, διατομεακές προσεγγίσεις. Μελέτες περιπτώσεων από την Αιθιοπία, το Μεξικό και τις Κάτω Χώρες απεικονίζουν την τοπική σημασία αυτών των δυναμικών.
Ο Mario Herrero, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Συστημάτων Τροφίμων και Παγκόσμιας Αλλαγής του Πανεπιστημίου Cornell, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στους τρόπους με τους οποίους σχετίζονται και αλληλεπιδρούν διαφορετικοί τομείς των συστημάτων τροφίμων, κάτι που είναι κρίσιμο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στη μεγιστοποίηση των συνεργειών, στη διαχείριση των συμβιβασμών και στην αποφυγή ακούσιων συνεπειών».
Η έκθεση προσδιορίζει τη διακυβέρνηση και την ανθεκτικότητα ως βασικά σημεία μόχλευσης για τον μετασχηματισμό του συστήματος τροφίμων. Οι στοχευμένες βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για θετικές αλλαγές σε άλλους δείκτες, ενισχύοντας την παγκόσμια πρόοδο.
Ο Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Food for Humanity του Columbia Climate School, Jessica Fanzo, Professo δήλωσε: «Χρειαζόμαστε συνολική μεταρρύθμιση των συστημάτων τροφίμων μας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στον παγκόσμιο πληθυσμό τα θρεπτικά τρόφιμα που απαιτούνται για να αναπτυχθούν. Αντιμετωπίζουμε μια συνδημία προκλήσεων: αυξανόμενες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, συνεχιζόμενο υποσιτισμό και μεταβαλλόμενο κλίμα. Η καταπολέμησή τους απαιτεί σημαντικές και ταχείες αλλαγές. Αυτή η μελέτη είναι τόσο σημαντική επειδή δείχνει την ταχύτητα της αλλαγής μέχρι στιγμής, για να καθοδηγήσει περισσότερη δράση, επειδή μπορούμε να διαχειριστούμε μόνο αυτό που μετράμε».
Ο José Rosero Moncayo, Επικεφαλής Στατιστικολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), κατέληξε: «Αυτή η έκθεση παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη για τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής. Καθώς εισερχόμαστε στα τελευταία πέντε χρόνια της διαδικασίας των ΣΒΑ, πρέπει να διπλασιάσουμε τους τομείς προόδου, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα επίμονα κενά, διατηρώντας τη διασύνδεση των συστημάτων τροφίμων στην πρώτη γραμμή. Ταυτόχρονα, απαιτούνται προσπάθειες για τη βελτίωση της δεξαμενής δεικτών που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιγράψουμε και να αναλύσουμε διάφορα στοιχεία του συστήματος. Όπως επισημαίνει η έκθεση, η πρωτοβουλία αντίστροφης μέτρησης έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών δεδομένων».
ΠΗΓΗ: etheas.gr