back to top

Ενεργειακό και αυξημένη ζήτηση πιέζουν την αβγοπαραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα

Οι ανάγκες αυξάνονται περισσότερο λόγω του τουρισμού αλλά και λόγω κοινού Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών

Πολλές είναι οι προκλήσεις που παρουσιάζει η παραγωγή αβγού στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία άνοδος του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ανεβοκατέβασμα των τιμών στα δημητριακά και δη στο καλαμπόκι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έβαλαν δύσκολα στους πτηνοτρόφους, που παραδοσιακά τροφοδοτούν με αβγά μια μεγάλη αγορά που έχει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ

[email protected]

Τα λουκέτα στα πτηνοτροφία της Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσας της αβγοπαραγωγής του ελληνικού βορρά, αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο την τελευταία 15ετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 70 περίπου μονάδες σήμερα έχουν απομείνει μόλις 11, την ώρα που οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών, αλλά και λόγω της ζήτησης που υπάρχει λόγω των αυξανόμενων τουριστικών ροών.

Όπως συμβαίνει βέβαια και με άλλες μονάδες του πρωτογενούς τομέα, οι επιχειρήσεις αβγοπαραγωγής πάσχουν από έλλειψη χεριών, παρά το γεγονός ότι είναι μια ενασχόληση λιγότερο επιβαρυντική σε σύγκριση με αυτή της συγκομιδής καρπών στο χωράφι.

«Δυσκολευόμαστε να βρούμε εργαζόμενους, αν και αυτό είναι μια κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στην αγορά εργασίας», λέει στον «ΕΑ» το στέλεχος της Αυγοδιατροφική ΑΕ Θωμάς Δίγκαλης.

Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες αναμένεται να αποδειχθούν διδακτικοί για την ελληνική πτηνοτροφία, τόσο στη Βόρεια, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού τα νούμερα του τουρισμού αναμένονται αυξημένα. «Οι Ευρωπαίοι έχουν σταθερά στην κουλτούρα τους το αβγό, ενώ την ίδια ώρα το έχουν εντάξει και οι Έλληνες, ειδικά σαν πρωινό», εξηγεί ο κ. Δίγκαλης.

Πέραν αυτού, μια ακόμα πρόκληση είναι ο φετινός σε λιγότερο από 30 μέρες κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθόδοξων και των Καθολικών, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν και τα ελληνικά πτηνοτροφία.

Όσο για τη γρίπη των πτηνών, αυτή δεν πρέπει να φέρνει σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς άγχος σε παραγωγούς και καταναλωτές.

Φαινόμενα εκτόξευσης των τιμών που βλέπουμε στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπάρξουν εδώ, αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου παραγωγή να μείνει ανεπηρέαστη και να μην γίνουμε μάρτυρες σφαγών σε πτηνοτροφία που φέρνουν μοιραία απότομη διακοπή της παραγωγής και ελλείψεις στην αγορά.

Τα Βαλκάνια κρατούν χαμηλά τις τιμές

Μπορεί οι Έλληνες να αγοράζουν ακριβότερα το αβγό τα τελευταία χρόνια, αφού η αύξηση του κόστους παραγωγής έφερε και αύξηση στην τιμή κοντά στο 25%.

Βέβαια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη οι αυξήσεις και οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα στη χώρα μας, που μάλιστα δεν εισάγει αβγά.

Σε αυτό βοηθά τρόπον τινά η αυξανόμενη αβγοπαραγωγή σε Βουλγαρία και Ρουμανία, που δημιουργεί συνθήκες βαλκανικού ανταγωνισμού εντός ΕΕ.

Αβγά αχυρώνακαι Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Μια βελτιωμένη εκδοχή των εξαιρετικά ποιοτικών αβγών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης μπορούν να έχουν στο πιάτο τους από τις αρχές του 2025 οι Έλληνες καταναλωτές.

Τα περίφημα αβγά με Ω3 λιπαρά, υψηλής διατροφικής αλλά και ενεργειακής αξίας, περνούν σταδιακά σε μια νέα φάση παραγωγής, αφού από το σύστημα κλωβοστοιχίας που ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει μέχρι τώρα για μέρος της παραγωγής, περνά σε αυτό του αχυρώνα.

Έτσι από τις αρχές του χρόνου τα αβγά της ΑΜΣ φέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις τον κωδικό «2» στη σήμανσή τους, δηλαδή εκτροφής αχυρώνα, αντί για «3» που αφορά την εκτροφή στην κλωβοστοιχία.

«Στο τέλος του 2025, τα μισά αβγά της ΑΜΣ θα παράγονται μέσω του συστήματος εκτροφής αχυρώνα», εξηγεί στον «ΕΑ» ο κτηνίατρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεόδωρος Καλλίτσης.

Όπως λέει μάλιστα, η εκτροφή αχυρώνα είναι μια λογική που υιοθετείται στο πλαίσιο του Green Deal της ΕΕ που προτρέπει τους αγρότες, εν προκειμένω τους ορνιθοτρόφους, να είναι η καλύτερη η ζωή των ορνίθων.

«Θέλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και για αυτό προχωρούμε στη συγκεκριμένη επένδυση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίτσης.

Το σύστημα openaviary

Ο τρόπος εκτροφής αχυρώνα στην Σχολή ακολουθεί τη λογική του «open aviary», σε ελεύθερη μετάφραση ανοιχτό κοτέτσι, όπου δίνεται η δυνατότητα στις κότες να κυκλοφορούν ελεύθερα στον χώρο της εκτροφής.

Ωστόσο, επειδή είναι ψηλά τοποθετημένες οι φωλιές, είναι αυτόματη η συλλογή των αβγών και είναι αυτόματος και ο καθαρισμός της κοπριάς.

«Αυτό το συνδυάσαμε και με μια άλλη λογική, καθώς οι κότες δεν ζουν στην κλωβοστοιχία, και είναι σε περιβάλλον που προσομοιάζει περισσότερο στην φυσικότητα, αποφασίσαμε να γίνει μεικτός ο πληθυσμός (καφέ-άσπρες) ή να υπάρχουν και κόκκορες και να υπάρχει πολυποικιλότητα κάτι που βγαίνει και στα αβγά», εξηγεί ο κ. Καλλίτσης.

Η παραγωγή των αβγών όπως είναι λογικό θα μειωθεί με το σύστημα αχυρώνα σε σχέση με τον κλωβοστοιχία, ωστόσο γίνεται σταδιακά το πέρασμα από το ένα σύστημα εκτροφής στο άλλο, καθώς εάν γινόταν από τη μια μέσα στην άλλη θα είχαμε διακοπή παραγωγής.

Ο δεύτερος θάλαμος

Ο πρώτος θάλαμος έχει περίπου 6.000 κότες και στο τέλος του καλοκαιριού θα μπει και ένας δεύτερος ίδιας δυναμικότητας βάζοντας την ΑΜΣ στο σύστημα της εναλλαγής, από τον κλωβό στην ελεύθερη μετακίνηση των ορνίθων.

Φυσικά έτσι ανεβαίνουν και οι διατροφικές απαιτήσεις των πτηνών, αφού η μετακίνησή τους αυξάνεται σχεδόν στο 100% και δαπανούν θεματικά περισσότερη ενέργεια από την ακινησία του κλωβού.

Διατροφή μακριά από ζωικά

Όπως είναι λογικό, αβγά με Ω3 λιπαρά παράγονται εφόσον οι όρνιθες έχουν ανάλογο διαιτολόγιο.

«Αν και αλλάξαμε τρόπο εκτροφής, τα αβγά παραμένουν στη λογική που δίνεται έμφαση στα Ω3 λιπαρά που έχουν υψηλή διατροφική αξία όπως έχουν δείξει κατά καιρούς διεθνείς μελέτες», σημειώνει ο επικεφαλής του προγράμματος.

Για να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει επενδύσει σε ένα ακριβό σύστημα διατροφής των ορνίθων, που είναι φυσικά καλαμπόκι και μαζί με αυτό σόγια για να έχουν τα πτηνά παραπάνω μη ζωική πρωτεΐνη και φυσικά και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

«Δεν έχουμε στραφεί επ’ ουδενί στη λογική των ιχθυέλαιων ή ιχθυάλευρων και αυτό είναι που κάνει τα αβγά μας ξεχωριστά χωρίς οσμή και με καλύτερη γεύση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλίτσης

Επίσης γίνεται και χρήση λιναρόσπορου στη διατροφή των ορνίθων, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο υψηλής διατροφικής αξίας χαρακτήρας των αβγών.

Αυτό άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται τόσο από την καλύτερη γεύση που έχουν τα αβγά, αλλά και από την απουσία της γνωστής κακής οσμής, που δρα πολλές φορές αποτρεπτικά σε ορισμένους καταναλωτές από το να καταναλώσουν αβγά.

Η ποιότητα θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνει η ίδια και θα γίνει και καλύτερη με την εκτροφή δαπέδου ή αχυρώνα.

Ευζωία σημαίνει καλύτερο προϊόν

Τα νέα Ω3 αβγά αχυρώνα από το Εκπαιδευτικό Πτηνοτροφείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παράγονται από τρεις φυλές ορνίθων που διαβιούν σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης.

Έτσι διασφαλίζεται η ευζωία των ορνίθων που οδηγεί στην παραγωγή αβγών ανώτερης ποιότητας και ποικιλίας, πλούσιων σε ωφέλιμα λιπαρά Ω3.

Στο πλαίσιο της αποστολής της για αειφόρα ανάπτυξη και καινοτομία, η Σχολή -με τη νέα πρωτοβουλία της- προάγει την ευημερία των ορνίθων και τη βιώσιμη γεωργία.

 Σύμμαχος της καλής χοληστερόλης

Τα αυγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι τα πρώτα αυγά Ω3 που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά με ελληνική τεχνογνωσία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για προϊόντα μιας ελεγχόμενης μεθόδου διατροφής των ορνίθων που στηρίζεται στη χρήση του λιναρόσπορου.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Οι αγρότες τίμησαν με συγκέντρωση την εξέγερση του Κιλελέρ (pic+vid)

Μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει έστειλαν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες από το Κιλελέρ.Με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο μνημείο για να τιμήσουν την 115η επέτειο από την εξέγερση των κολίγων της...

Δεμένα στα λιμάνια τα καΐκια ελλείψει πληρωμάτων

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα αλιευτικά σκάφη τύπου γριγρί σε όλη τη χώρα, αφού οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες… αγνοούνται.Οι διαδικασίες για να δοθεί το πράσινο φως ώστε πολίτες από τη βορειοαφρικανική χώρα να πλαισιώσουν τα πληρώματα των καϊκιών είναι...

Αυξάνονται οι κλοπές εξοπλισμού – Ρημάζουν τα πάντα στις αγροτικές καλλιέργειες

Δεν είναι μόνο ότι έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά έχουν ν' αντιμετωπίσουν και τις ζημιές που προκαλούν οι γνωστοί-άγνωστοι επιτήδειοι που βάζουν στο στόχαστρό τους τόσο τον χαλκό ηλεκτροδοτικών...

Σήμερα στις 11 ο αγωνιστικός εορτασμός για την Εξέγερση του Κιλελέρ (pic)

Αγωνιστικά τιμούν τη μνήμη των προγόνων τους οι αγρότες από τις περισσότερες περιοχές της χώρας που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο μνημείο του Μαρίνου Αντύπα στο Κιλελέρ.Οι αγροτικές οργανώσεις και φορείς συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και σημειώνουν ότι...

Κώστας Μπαγινέτας: Πορεία προς το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – Τα μηνύματα της ανακοίνωσης της ΕΕ για την ΚΑΠ μετά το 2027

Στις 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση με τίτλο «Πορεία προς το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» που αφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2027 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Οι νέες προκλήσεις και οι προσδοκίες για δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Δασεργάτες: Δίνουν τα δάση σε ιδιώτες

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαδικασία ανάθεσης της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας σε υβριδικά σχήματα με τη συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων, ο Δασικός Συνεταιρισμός Εργασίας «Μακεδόνες» Κιλκίς καταγγέλλει την πρόθεση της...

Έφτασαν Ελλάδα τα πρώτα αιγυπτιακά πορτοκάλια προς εξαγωγή

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τονίζει στην Εφημερίδα Ε.Α. ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για εκφόρτωση των πρώτων φορτίων Αιγυπτιακών πορτοκαλιών (σε μεγάλα Bins) στην χώρα μας προς επανεξαγωγή προς χώρες της ΕΕ.Αναμένονται...

Η στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της απάτης στη συνάντηση των Προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΚΟΑΠ

Θέματα που αφορούν στη Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Απάτης, την Πολιτική Αποφυγής Σύγκρουσης Συμφερόντων καθώς και τη διαδικασία διενέργειας διοικητικών ελέγχων συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νικόλαος Σαλάτας με τον Επίτροπο Αγροτικών...

Έβρεξε πρόστιμα στη Χαλκιδική για… τις κυψέλες – “Πόλεμος” μελισσοκόμων και Δασαρχείου

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα λύσουν τις διαφορές τους οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και η δασάρχης του Πολυγύρου.Αιτία δεν είναι άλλη τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν από τη δασική υπηρεσία καθώς οι επαγγελματίες είχαν αφήσει τα μελισσοσμήνη...
- Διαφήμιση -spot_img