Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα αλιευτικά σκάφη τύπου γριγρί σε όλη τη χώρα, αφού οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες… αγνοούνται.
Οι διαδικασίες για να δοθεί το πράσινο φως ώστε πολίτες από τη βορειοαφρικανική χώρα να πλαισιώσουν τα πληρώματα των καϊκιών είναι για μια ακόμα φορά χρονοβόρες, δημιουργώντας τρομερά όπως αποδεικνύεται προβλήματα σε ένα ζωτικό κομμάτι της μέσης αλιείας της χώρας.
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΑΒΛΙΑΡΗ
[email protected]
Τα σκάφη γριγρί, που αποτελούν τον βασικό προμηθευτή γαύρου και σαρδέλας στις ιχθυόσκαλες της χώρας και κατ΄επέκταση των ιχθυοπωλείων και των Ελλήνων καταναλωτών, ουσιαστικά δεν μπορούν να βγουν στο πέλαγος λόγω έλλειψης προσωπικού, αν και η αλιευτική περίοδος για τον συγκεκριμένο τύπο σκαφών έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου.
«Ένα 60% του κλάδου δεν βρίσκεται στη θάλασσα εξαιτίας των ελλείψεων σε αλιεργάτες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε ελλείψεις σε αλιεύματα που φέρνουν τα γριγρί», εξηγεί στον «ΕΑ» ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων γριγρί Κωνσταντής Παγώνης.
Όπως είναι γνωστό ανά δύο χρόνια ανανεώνεται η σύμβαση της Ελλάδας με την Αίγυπτο ώστε να έρθουν στη χώρα Αιγύπτιοι υπήκοοι προκειμένου να εργαστούν στα αλιευτικά σκάφη, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο Συνεταιρισμού Μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας Κώστα Νταουλτζή «είναι απαραίτητοι αφού οι Έλληνες αλιεργάτες είναι ελάχιστοι. Με το επάγγελμα ασχολούνται πια μόνο όσοι είχαν πατέρα κάποιον συγγενή στον κλάδο. Δεν έρχεται κάποιος από μόνο του».
Φέτος ωστόσο με ευθύνη των ελληνικών προξενικών αρχών στην αφρικανική χώρα σημειώθηκε χαρακτηριστική καθυστέρηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την κυβέρνηση για περίπου 20 μέρες, που πήγε όπως είναι λογικό πίσω τη διαδικασία.
Όπως λέει μάλιστα ο κ. Παγώνης, «άλλαξε και το καθεστώς των αιτήσεων που γίνεται ηλεκτρονικά» και σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν πολλές δυσκολίες ώστε να γίνουν οι αιτήσεις από την πλευρά των αλιέων.
Όλα αυτά φυσικά έχουν επίπτωση στο τελικό καταναλωτή, καθώς οι ελλείψεις σε γαύρο και σαρδέλα σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης που μπαίνουμε τώρα είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
«Το ψάρι δεν έχει πάντα στάνταρ τιμή, αφού αγοράζονται μέσω δημοπρασιών και αυτό το βάρος μοιραία πέφτει στον καταναλωτή, αφού οι τιμές από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμπόρευμα ανεβαίνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντής Παγώνης.
Και μπορεί τα αλιεύματα να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αγορά για γερά πορτοφόλια, ωστόσο στην περίπτωση του γαύρου και της σαρδέλας πρόκειται για αυξήσεις σε δύο είδη που είναι φθηνά, που έχουν ως καταναλωτικό κοινό τα χαμηλά βαλάντια.
Όπως αναφέρουν στον «ΕΑ» παράγοντες της ιχθυαγοράς από Βόρεια Ελλάδα, μια εκτίναξη στην τιμή του γαύρου και της σαρδέλας θα δημιουργούσε νέα αναταραχή, αφού τα συγκεκριμένα είδη θεωρούνται καύσιμο στην κίνηση της αγοράς ψαριού και θαλασσινών, ειδικά σε μια περίοδο όπου η κατανάλωση είναι υψηλότερη λόγω νηστείας, αλλά και του επερχόμενου καλοκαιριού με τις ανάγκες που έχει ο τουρισμός.
Στα κάγκελα για τη ζύγιση
Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που έχει φέρει τους αλιείς προ κινητοποιήσεων είναι η υποχρεωτική ζύγιση στο σκάφος, κάτι που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκής οδηγίας.
Όπως λένε οι αλιείς, κάτι τέτοιο δημιουργεί σοβαρά υγειονομικά ζητήματα, καθώς τα αλιεύματα ψύχονται άμεσα κατά πάγια πρακτική. Ωστόσο η υποχρέωση της ζύγισης τους οδηγεί ουσιαστικά στο να αποψύχουν την ψαριά τους, κάτι που την κάνει στη συνέχεια ακατάλληλη για πώληση, ειδικά στα ψάρια του αφρού, που είναι ιδιαίτερα ευπαθή.
Μάλιστα η μη συμμόρφωση στους κανονισμούς επιφέρει από σοβαρά πρόστιμα, μέχρι και αφαίρεση της άδειας του σκάφους, κάτι που όπως είναι λογικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Με τα βάρη των υψηλών τιμών σε πετρέλαιο, πάγο και ιχθυοκιβώτια, οι αλιείς ζητούν η κυβέρνηση να αλλάξει τον κανονισμό.
Μέχρι στιγμής, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας είπε πως πρόκειται για ενδεικτική ζύγιση ιχθυοκιβωτίων και όχι όλης της ψαριάς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»