Στο μαλακό σιτάρι, το ζύμωμα ψωμιού και το διατροφικό πρότυπο της χώρας αναφέρεται σε σημείωμά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.
Πιο συγκεκριμένα, έγραψε:
«Πολύς ντόρος γίνεται για την έλλειψη του μαλακού σιταριού που μας βασανίσει τα τελευταία χρόνια.
Από το ένα εκατομμύριο τόνους μαλακό που χρειαζόμαστε παράγουμε το 1/5. Το άλλο το εισάγουμε.
Ξέρουμε ότι το πιο νόστιμο ζυμωτό ψωμί γίνεται από αλεύρι ολικής από σκληρό σιτάρι που έχουμε σε περίσσεια.
Η Πολωνία έχει επαγγελματικά σχολεία με ειδικότητες που έχουν σχέση με την παραγωγή της Πολωνίας. Δηλαδή φτιάχνουν μορφωμένα παιδιά που θα δουλέψουν στην αγροτική παραγωγή και σε δουλειές παραγωγικές . Και στα ΕΠΑΛ μαγειρεύουν και ταΐζουν τα παιδιά των γύρω σχολείων που δεν πάνε νηστικά σπίτι το μεσημέρι. Δεν έχουν ειδικότητες βρεφονηπιοκόμου, αισθητικού κλπ.
Φαντάζεστε εδώ στα ΕΠΑΛ να ζύμωναν ζυμωτό ψωμί από σκληρό σιτάρι και μαζί με ένα κομμάτι φέτα και μια κομπόστα ροδάκινο να τάιζαν όλα τα παιδιά της γύρω περιοχής; Πρώτα πρώτα θα άλλαζαν διατροφικό πρότυπο που κάποτε στη χώρα ήταν οικείο. Δεύτερο θα μάθαιναν και στους γονείς τους ότι υπάρχει και ζυμωτό ψωμί (όπως το ανακάλυψαν όλοι στην αρχή της πανδημίας και είχε εξαφανιστεί η Μαγια αρτοποιείας αφού όλοι ζύμωναν ψωμί μαύρο ). Τρίτο θα εκμεταλλευόμασταν τα πλεονεκτήματα της αγροδιατροφής της χώρας μας.
Μιλάμε για τη φέτα συχνά. Όντως η φέτα μας φέρνει 400 εκατ. Ευρώ εξαγωγές αλλά εισάγουμε γαλακτομικά-τυροκομικά αξίας 2.7 δις. Προτιμούμε το κίτρινο τυρί γιατί είναι φθηνό, έτσι ακούω . Δεν εξήγησε κάνεις όμως στους μαθητές και τους γονείς τους ότι η μηζύθρα που έχει μισή τιμή από τη γκούντα είναι πιο υγιεινή όπως και το ανθότυρο. Κανείς δεν τους έχει πει ότι μερικά αμύγδαλα Συκουρίου Λάρισας τους δίνουν τα απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά και δεν χρειάζεται να πάρουν μουρουνέλαιο molers σε κάψουλες . Και ένα σωρό άλλα μικρά μυστικά που είναι και πολιτική.»
Δείτε την ανάρτησή του