Μία ομιλία – παρέμβαση για τον πρωτογενή τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο αγροτικό συνέδριο των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών στα Τρίκαλα.
«Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι τεράστια» επεσήμανε ο κ. Καραμανλής και ανέλυσε σε τέσσερις άξονες την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής περιφέρειας. Επίσης σκιαγράφησε την επόμενη μέρα στην ΚΑΠ μετά το 2027, τη φυγή των νέων από την ύπαιθρο και πρότεινε δέσμη μέτρων για τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας, την ομιλία του ο κ. Καραμανλής (μέσω βίντεο) υπογράμμισε:
«Τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου. Με μακροχρόνια διάσταση. Μετά από ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. Πάνω απ’ όλα με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση.
Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να το αγνοήσουμε ή ακόμη και να το υποτιμήσουμε.
Σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανασφάλειας πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική ειρήνη, την δικαιοσύνη, την συνοχή.
Σε ένα διεθνές πλαίσιο αναστάτωσης, συγκρούσεων και υπαρκτών απειλών η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και ικανή να απαντά σε προκλήσεις και αμφισβητήσεις των δικαίων της.
Με την κοινωνία όρθια, με την Περιφέρεια ζωντανή, καλούμαστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της Πατρίδας μας.»
Επίσης ανέφερε ότι η επιβολή δασμών των ΗΠΑ κατά της ΕΕ, που τελικά επεκτείνεται και σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς τις εξαγωγές με σοβαρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε μάλιστα κριτική στην ΚΑΠ, λέγοντας ότι “θα έπρεπε να ισορροπεί μεταξύ φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων και παραγωγής και όχι να υπερβάλει δυσανάλογα υπέρ των πρώτων, και μάλιστα με τρόπο πρόχειρο, σπασμωδικό και αναποτελεσματικό προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από τους παραγωγούς όλων των Κρατών Μελών.”
Επισήμανε ότι: “Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί περίπου 1 εκατ. στρέμματα. Βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα σταφύλια και άλλα δεν παρέχουν καθαρό εισόδημα ικανό για μια αξιοπρεπή διαβίωση των αγροτών. Αντίστοιχα ίδια είναι η κατάσταση και στη ζωική παραγωγή. Ιδιαίτερα μετά τα επανειλημμένα πλήγματα που δέχτηκαν οι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους και την θεομηνία Ντάνιελ, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή τους.”
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Πρέπει να δράσουμε τώρα! Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατηθούν οι αγρότες όρθιοι.” Και πρότεινε ειδικότερα:
- Γρήγορη καταβολή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και την έγκαιρη προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, με δικαιοσύνη και διαφάνεια.
- Παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
- Δημιουργία σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών στην Περιφέρεια.
- Εντατικούς ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων και πάταξη των ελληνοποιήσεων, τόσο στην φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή.
- Επιστημονική στήριξη των αγροτών για την αύξηση της παραγωγικότητας.
- Ανάδειξη και συστηματική προβολή της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών προϊόντων, με έμφαση στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη.
- Εκπόνηση σχεδίου για την επανακαλλιέργεια των σχολαζουσών εκτάσεων, κίνητρα δηλαδή κυρίως για νέους αγρότες για την επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία των 6 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης που μένουν ανενεργά στη χώρα μας.
- Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η υδροπονία. Μέθοδος πρωτοποριακή με σημαντικά πλεονεκτήματα και αξιόλογες αποδόσεις όπου έχει εφαρμοστεί.
- Την εμπέδωση μιας νέας αντίληψης για τη συλλογική δράση των παραγωγών. Την οργάνωσή τους σε σύγχρονους, ευέλικτους, εξωστρεφείς συνεταιρισμούς, που λειτουργούν ως επιχειρηματικές οντότητες, διαβάζοντας τις ανάγκες των καταναλωτών και τις τάσεις των αγορών, επενδύοντας στην έρευνα και αξιοποιώντας την τεχνολογία.”
“Να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες διακανονισμού των αγροτικών δανείων”
Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε τέλος την ανάγκη για Χαμηλότοκα δάνεια, καλλιεργητικά και άλλα, χωρίς αυστηρές εγγυήσεις. Επισήμανε δε όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων:
“Ο μη διακανονισμός τους είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Μην κρυβόμαστε, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στις σχετικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση των οφειλών. Προσθέτω εδώ και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώθηκαν απαράδεκτες και αδικαιολόγητα επιθετικές συμπεριφορές από την πλευρά των εκκαθαριστών.”
Τόνισε συνεπώς ότι: “Είναι ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος διαδικασίες διακανονισμού των δανείων αυτών, λαμβάνοντας απαραιτήτως υπόψη τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των συνεταιριστικών οργανώσεων. Και βέβαια σε κάθε διακανονισμό των δανείων να εφαρμοσθεί κατά γράμμα το άρθρο 39 του Νόμου 3259/2004 για τα πανωτόκια.”
Δείτε το βίντεο:
Πηγή:larissanet.gr