back to top

Ο νεότερος συνεταιρισμός στέβιας στην Ευρώπη

Μιλά στον «Ε.Α.» ο γενικός διευθυντής Χρήστος Σταμάτης για την πορεία της προσπάθειας και το μέλλον

Με έτος ίδρυσης το 2011, ο Συνεταιρισμός Στέβιας στη Λαμία είναι ο νεότερος συνεταιρισμός στέβιας στην Ευρώπη.

  • Του Γιάννη Μουρατίδη

Για την πορεία του και το μέλλον συζητήσαμε με τον γενικό διευθυντή Χρήστο Σταμάτη.

Πρωτοπορήσατε στη στέβια. Σας ωφέλησε αυτό;

Η πρωτιά μάς έδωσε φήμη, αλλά παράλληλα μας ανάγκασε να επιλύσουμε προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε νέο εγχείρημα. Σημαντικό στοιχείο σε έναν συνεταιρισμό είναι η άμιλλα. Οπότε, αυτό που είδαμε είναι ότι κάποιοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν σε αυτό το περιβάλλον και απομακρύνθηκαν. Για παράδειγμα, είχαμε συμφωνήσει ότι για να δημιουργήσουμε υπεραξία θα πρέπει να έχουμε αναμονή μέχρι και 8 μήνες μετά τη συγκομιδή για να πληρωθούμε από τους πελάτες. Σε κάποιους παραγωγούς δεν άρεσε αυτή η αναμονή.

Πώς μεγαλώσατε από την ίδρυσή σας μέχρι σήμερα;

Στη Λαμία, όπου ξεκίνησε ο συνεταιρισμός, είμαστε πλέον 40 μέλη. Ιδρύσαμε όμως και τον Συνεταιρισμό Στέβιας στη Θράκη, ο οποίος αριθμεί ήδη πάνω από 70 μέλη. Στη Λαμία έχουμε καλλιεργήσιμες εκτάσεις περίπου 150 στρεμμάτων – τα ίδια περίπου καλλιεργούμε στη Θράκη και υπάρχουν και τρεις παραγωγοί στη Λάρισα. Η παραγωγή μας μεγαλώνει με ρυθμό 5% έως 7% ετησίως. Για παράδειγμα, η φετινή παραγωγή στη Λαμία ήταν περίπου 7 τόνοι, γιατί ήταν η πρώτη χρονιά ύστερα από μεταφυτεύσεις. Στη Θράκη, η παραγωγή ήταν περίπου διπλάσια και η Λάρισα μας έδωσε περίπου 2 τόνους. Να πούμε εδώ ότι η τιμή ανά κιλό στέβιας με συμβατική καλλιέργεια είναι ανάμεσα στα 3 με 4 ευρώ, ενώ για τη βιολογική είναι κοντά στα 6 ευρώ.

Ποια ήταν τα ορόσημα της πορείας σας;

Το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η συνεργασία μας με τη γαλλική εταιρία με την οποία κάναμε την εκχύλιση των φύλλων στέβιας. Στη συνέχεια ήρθε ο νέος συνεταιρισμός στη Θράκη και το τελευταίο ορόσημο ήταν η κατασκευή του εργοστασίου μας, το οποίο είναι ιδιόκτητο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε την εκχύλιση της παραγωγής και να τυποποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος. Προσωρινά, μόλις το 10% με 15% της παραγωγής πωλείται συσκευασμένο, ενώ το 80% εξάγεται σε Αγγλία, Γαλλία και Ολλανδία.

Η στέβια είναι ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή;

Δεν υπάρχει κανένα φυτό που να είναι ακόμα προσαρμοσμένο στις κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε. Ωστόσο, ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να διαχειριζόμαστε το πότισμα των καλλιεργειών μάς δίνει τη δυνατότητα με μικρότερη κατανάλωση πόρων να πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε στην παραγωγή. Μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ είτε καιγόμαστε είτε πνιγόμαστε.


Η εξάπλωση του διαβήτη ευνοεί το προϊόν

Σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις στέβιας παγκοσμίως και η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμό 9,7% ετησίως μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι διαβητικοί, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Η στέβια, με την υποστήριξη επιστημονικών μελετών, θεωρείται πλέον ένα φυσικό γλυκαντικό ασφαλές για άτομα με διαβήτη, και έτσι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των βιομηχανιών τροφίμων που τη χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.

Αλλάζει τις συνταγές

Ενας λόγος που η στέβια δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη είναι η αλλαγή που χρειάζεται να γίνει σε συνταγές, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αυτό που έχει συνηθίσει μέχρι τώρα ο πελάτης με την απλή ζάχαρη. Η πιο απλή χρήση στέβιας, όπως η προσθήκη σε ροφήματα, δυσκολεύει τον barista να βρει την αναλογία που αντιστοιχεί στο «μέτριο» ή στο «γλυκό». Πόσο μάλλον δύσκολες συνταγές γλυκών, στις οποίες η ζάχαρη αναλαμβάνει και τον ρόλο του συνδέσμου υλικών. Οταν, για παράδειγμα, μια συνταγή ζητά μια γεμάτη κούπα καφέ, και αυτή μπορεί να αντικατασταθεί από πέντε μικρές κουταλιές στέβιας, ακόμα και ο όγκος του υλικού αλλάζει.

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σπέρνουν ανησυχία στους Θεσσαλούς αγρότες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν μετά την χιονόπτωση χθες το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα, προκαλούν ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Θεσσαλίας που είχαν πάθει πρόσφατα ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό και το χαλάζι.Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ...

ΚΕΟΣΟΕ για δασμούς στο ελληνικό κρασί: ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκά και ελληνικά προϊόντα μεταξύ άλλων και του κρασιού με τον ΚΕΟΣΟΕ να εκδίδσει ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι το εισόδημα των αμπελουργών θα πληγεί τόσο από την πολιτική Τραμπ, όσο και...

Κίνδυνος για νέο παγετό στη Δυτική Μακεδονία – Έως και τους -6℃ θα φτάσει η θερμοκρασία

Κίνδυνος για νέο παγετό σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να αγγίζει έως και τους -6℃ στον κάμπο του Μεσόβουνου Εορδαίας, αλλά και στο Αμύνταιο Φλώρινας.Αναλυτικά οι προβλέψεις:1. Εορδαία:Τρίτη 8/4 ξημέρωμα: -3 ως...

Εκτός ορίων ο πόλεμος ΕΘΕΑΣ ιδιωτικών ΚΥΔ

Δυσλειτουργικός ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται τα Οικολογικά Σχήματα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδοAΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ"Στα μαχαίρια βρίσκονται για μια ακόμη φορά  η ΕΘΕΑΣ με τα ιδιωτικά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)  με...

Ακαρπία έως και 50% στα πορτοκάλια της Ηλείας – Μεγάλες απώλειες για τους καλλιεργητές

Έως και το 50% άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις η ακαρπία στα πορτοκάλια της Ηλείας, με τους παραγωγούς να υφίστανται μεγάλες οικονομικές απώλειες. Το θέμα έφερε στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός.Ειδικότερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Η Ευρώπη σχεδιάζει τον «οδικό χάρτη» έως το 2040 για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων

Οι βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο “οδικός χάρτης” για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2040 εξετάζονται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ήδη έχει παρουσιαστεί το “Όραμά της για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα” καθώς...

Δυτική Ελλάδα: Επιστολή Φαρμάκη για την ακαρπία στα πορτοκάλια

Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών ποικιλίας «Νavelina» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής λόγω ακραίων θερμοκρασιών...

«Ξηλώνουν» την πορτοκαλιά για να βάλουν αβοκάντο – Σε πέντε χώρες ταξιδεύει η χανιώτικη παραγωγή

Η µεγάλη αύξηση των φυτεύσεων αβοκάντο την τελευταία 20ετία στα Χανιά, δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη γνώση  τους παραγωγούς µε αποτέλεσµα σε αυτό να οφείλονται τα προβλήµατα στην καλλιέργεια του προϊόντος.Αυτό αποτελεί διαπίστωση για τους γεωπόνους, τους συνεταιρισµούς, τις...

Πάνω από 10.000 οι αιτήσεις για ζημιές από τον παγετό σε Ημαθία και Πέλλα – Τι ζητούν οι δενδροκαλλιεργητές

Πάνω από 10.000 είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει από πληγέντες αγρότες σε Ημαθία και Πέλλα, με τους δενδροκαλλιεργητές να συντάσσουν κατάλογο αιτημάτων τα οποία ως κύρια αιχμή έχουν την προκαταβολή χρημάτων για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.Η σύσκεψη...