Τα αποτελέσματα των δυο καινοτόμων προγραμμάτων «LIFE PureAgroH2O» και «ΑFOOT» που έχουν ως στόχο τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας αντίστοιχα, παρουσίασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους εταίρους των υπό ολοκλήρωση προγραμμάτων.
«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, σε μια περιοχή όπου η διαχείριση των υδάτων μετά και ακραία πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τα έργα που προωθούνται, είναι εφάμιλλη της διαχείρισης των οικονομικών και παραγωγικών πόρων» τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Και πρόσθεσε «συνεπώς, όποια παρέμβαση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να υπονομεύεται η ποιότητα αλλά αντιθέτως να διασφαλίζεται».
Παράλληλα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την στήριξη της Πολιτείας σε όλη αυτή την προσπάθεια μέσω έργων που «συνηγορούν στη σωστή διαχείριση των υδάτων και έχουν από τη μια πλευρά ως στόχο τη διασφάλιση έναντι των καιρικών φαινομένων και από την άλλη την εξασφάλιση όσο περισσότερων υδάτων για την άρδευση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση αυτής».
Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» για την αγροτική παραγωγή την επαναχρησιμοποίηση του νερού αλλά και την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο ελάχιστο δυνατό.
Στάθηκε στις ανάγκες τοποθέτησης υπόγειων αρδευτικών δικτύων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα οποία, σύμφωνα με νούμερα που δημοσίευσε, ανέρχονται σε 17.500 χιλιόμετρα. Από αυτά κατά την περίοδο 2009-2023 είχαν υπογειοποιηθεί μόλις 292 χιλιόμετρα.
«Μέχρι το 2027, θα υπογειοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τους δήμους από την Περιφέρεια, 1.200 χιλιόμετρα. Και μας λείπουν ακόμα άλλα 2.500 για να φτάσουμε στο όριο που απαιτείτε μέχρι το 2030. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων» δήλωσε και εξήγησε ότι τα υπόλοιπα 15.000 χιλιόμετρα αφορούν σε ιδιωτικά αρδευτικά δίκτυα.
Μίλησε για τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια, με ιδιαίτερη έμφαση στους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών αλλά και για την προσπάθεια της Περιφέρειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πιστοποίηση 13 προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ και άλλων 3 που θα ακολουθήσουν το 2025.
«Διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για τα μήλα μας μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, Γιάννης Κράββαρης.
Προσέθεσε ότι η λειτουργία του συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ βασίζεται στο εξής τρίπτυχο: Βιωσιμότητα, διασφάλιση της ποιότητας για τους καταναλωτές και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Αναφέρθηκε στην ιστορία λειτουργίας του συνεταιρισμού που συμπληρώνει τα 108 χρόνια, επισημαίνοντας «προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι τα μήλα μας, το προϊόν που ταυτίζεται με τον τόπο μας, θα είναι διαρκώς κατοχυρωμένα ως προϊόν που παράγεται μέσα σε μια λεπτή ισορροπία παράδοσης και καινοτομίας» και όπως προσέθεσε στόχος είναι «ο συνεταιρισμός μας να δώσει το στίγμα παραδείγματος για την πρόοδο της πατρίδας μας».
Η διευθύντρια Ερευνών και προϊσταμένη Φυτοπροστασίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Αιμιλία Μαρκέλλου, κατά την τοποθέτησή της ανέλυσε το πρόγραμμα LIFE PureAgroH2O τονίζοντας η πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης έχει ως στόχο την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.
Τα προγράμματα
Το πρώτο εκ των δυο προγραμμάτων αφορά στην επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα, «LIFE PureAgroH2O». Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης για την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων η θολερότητα του νερού μειώθηκε περισσότερο από 87%, ενώ η μείωση των ολικών αιωρούμενων στερεών έφτασε το 75%.
Επιπλέον, περισσότερο του 92% του υδατικού αποβλήτου που περνά από τον αντιδραστήρα είναι ανακτώμενο και η διαπερατότητα του νερού φτάνει το 98%, ενώ η μείωση στα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων αγγίζει το 56%.
Συντονιστής του προγράμματος είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), και εταίροι το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου-ΖΑGORIN και Πανεπιστήμιο Αλμερίας (UAL), το Ινστιτούτο Ερευνών CIESOL, η Αγροβιομηχανία Citricos del Andarax (Ισπανία).
Το δεύτερο πρόγραμμα «ΑFOOT» έχει ως κύριο αντικείμενο την ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από τον αγρό μέχρι το σημείο παράδοσης των μήλων για μετασυλλεκτική διαχείριση.
Η πιλοτική του εφαρμογή γίνεται σε 150 στρέμματα μηλεώνων του συνεταιρισμού, στους οποίους, σύμφωνα με στοιχεία, το ανθρακικό αποτύπωμα ήταν 60-65 γραμμάρια ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό παραχθέντων μήλων. Ποσοστό που είναι αρκετά χαμηλότερο από τα αποτυπώματα άλλων περιοχών της Ελλάδας και διεθνώς υπολογισμένων για παραγωγή μήλων ανά τον κόσμο.
Βρέθηκε επίσης ότι οι κύριοι συντελεστές παραγωγής που αυξάνουν το αποτύπωμα είναι τα καύσιμα (65,1%) και η χρήση εξοπλισμού (28,8%), ενώ η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σημειώνεται ότι στόχοι του προγράμματος είναι:
– Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
– Υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και την προσαρμογή σε αυτές. Η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος προκύπτει από τις διεργασίες παραγωγής ενός προϊόντος, από τον αγρό μέχρι και το σημείο παράδοσης για αποθήκευση, αποτελώντας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο στην κατανόηση όσο και στην αντιμετώπισή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.
– Οι ίδιοι οι παραγωγοί, μέσω του Συνεταιρισμού αποκτούν στην πράξη τη καλύτερη δυνατή γνώση των πηγών και των ποσοτήτων των εκπομπών καθώς και των δυνατοτήτων αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καλλιεργητικές τους διεργασίες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου
Κοντά στα 20 εκατ. ευρώ θα ανέλθει ο τζίρος του συνεταιρισμού Zagorin για το 2024. Το περασμένο έτος έφτασε τα 18,5 εκατ. ευρώ μιας και η παραγωγή επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».
Αυτό το διάστημα σε εξέλιξη βρίσκεται επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στις ψυκτικές εγκαταστάσεις του διαλογητηρίου το οποίο αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται άνω των 10.000 τόνων μήλων τον χρόνο.
Το 50% των πόρων του έργου προήλθαν από ιδίους πόρους του συνεταιρισμού και το υπόλοιπο 50% από προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημειώνεται τέλος, ότι νέα ψυκτική εγκατάσταση θα έχει αυξημένες δυνατότητες που φτάνουν τους 4.000 τόνους, συγκριτικά με το υπάρχον διαλογητήριο που διαχειρίζεται 100 τόνους μήλων την ημέρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ