back to top

Το μέλλον της καλλιέργειας ακρόδρυων

Η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων και η δημιουργία ισχυρού εμπορικού σήματος είναι καθοριστικά σύμφωνα με τον γεωπόνο Χάρη Παπαδόπουλο.

 

Τα ακρόδρυα δέντρα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες καλλιεργειών, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη γεωργία, τη διατροφή και την οικονομία πολλών περιοχών του κόσμου. Ο όρος “ακρόδρυα” αναφέρεται σε δέντρα που παράγουν ξηρούς καρπούς, όπως η αμυγδαλιά, η καρυδιά, η φουντουκιά, η φιστικιά και η καστανιά. Οι ξηροί καρποί που προέρχονται από αυτά τα δέντρα είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τους αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η προσαρμοστικότητα αυτών των δέντρων σε διάφορες κλιματικές συνθήκες και η οικονομική τους απόδοση έχουν καταστήσει την καλλιέργειά τους ελκυστική επιλογή για γεωργούς στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Χάρη Παπαδόπουλο (Δενδροκομική Κοζάνης), τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε μια ραγδαία αύξηση στην καλλιέργεια ακρόδρυων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το μη απαγορευτικό κόστος εγκατάστασης και η προσδοκία αυξημένων τιμών διάθεσης οδήγησε πολλούς παραγωγούς σε αυτή την καλλιεργητική επιλογή. Επίσης, το γεγονός ότι η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων δεν χρειάζεται να είναι άμεση, είναι από τα πλεονεκτήματά της.

Η Π.Ε. Κοζάνης χαρακτηρίζεται από ηπειρωτικό κλίμα με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, στοιχεία που ευνοούν την ανάπτυξη των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Οι χειμερινοί παγετοί είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ποικιλιών, καθώς ορισμένες είναι πιο ανθεκτικές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και την τελευταία τετραετία το κλίμα παρουσιάζει έντονη αλλαγή, παρ΄όλα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζει καθοριστικά την καλλιέργεια. Τα εδάφη της περιοχής είναι κατά κύριο λόγο αργιλώδη έως αμμοαργιλώδη, συνήθως καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή καρπών υψηλής ποιότητας.

Παρά την ραγδαία αύξηση της καλλιέργειας, σταδιακά αρχίζει και υποχωρεί αυτή η τάση κυρίως λόγω των τιμών της χονδρικής. Μιλώντας στον «Έλληνα Αγρότη» ο κ. Χάρης Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι οι εισαγωγές που γίνονται -ειδικά από τρίτες  χώρες – επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την διαμόρφωση των τιμών. Τα ελληνικά προϊόντα ναι μεν δεν έχουν ανταγωνιστικές τιμές, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, υπερτερούν όμως στην ποιότητα.

Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθεί τους παραγωγούς στη βιολογική καλλιέργεια, με την απαγόρευση αρκετών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιεί ικανοποιητικούς ελέγχους στα προϊόντα που εισάγει από τρίτες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν αυτές οι απαγορεύσεις στα σκευάσματα φυτοπροστασίας και λίπανσης.

Για να μπορέσει η καλλιέργεια ακρόδρυων να συνεχιστεί χωρίς να υπάρξει μαζική έξοδος, θα πρέπει οι παραγωγοί να λειτουργήσουν πιο συντονισμένα και να σκεφτούν σοβαρά τον συνεργατισμό. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίες θα εστιάσουν στη δημιουργία ισχυρού εμπορικού σήματος (brand name) και στην εξασφάλιση της καλής ποιότητας των προϊόντων. Επίσης, λόγω της υψηλής τιμής διάθεσης, θα πρέπει να «ανοιχτούν» στις αγορές εκείνες που ψάχνουν την ποιότητα και την βιολογική παραγωγή χωρίς να εστιάζουν στην τιμή. Επιπρόσθετα, η διάθεση των προϊόντων απευθείας στις αγορές, χωρίς μεσάζοντες, θα αυξήσει το κέρδος των παραγωγών, καθιστώντας την καλλιέργεια βιώσιμη οικονομικά.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η καλλιέργεια ακρόδρυων είναι η διαχείριση του ανταγωνισμού από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών και η κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις στην Ε.Ε. για τον αυστηρότερο έλεγχο των εισαγόμενων προϊόντων, με σκοπό την εξισορρόπηση των τιμών, αποτρέποντας την οικονομική αβεβαιότητα για τους καλλιεργητές. Η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας και τις ακραίες καιρικές συνθήκες που συχνά παρατηρούνται, επηρεάζουν την παραγωγικότητα, αλλά και την ανάπτυξη ασθενειών και παρασίτων που απαιτούν συνεχή διαχείριση. Επίσης, σημαντικός παράγοντας θα καταστεί το νερό. Η λειψυδρία και η ανάπτυξη αρδευτικών συστημάτων χρειάζεται να αντιμετωπιστούν στοχευμένα, τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η Ελλάδα εξάγει σημαντικές ποσότητες καρυδιών, αμυγδάλων και φουντουκιών  

Οι εξαγωγές κυρίως αφορούν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης και φουντούκια και απευθύνονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά και σε αγορές εκτός Ε.Ε., όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αμερική.

Τα φιστίκια Αιγίνης, συγκεκριμένα, έχουν ισχυρή παρουσία λόγω της υψηλής ποιότητάς τους και της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) που κατέχουν. Ωστόσο, οι εξαγωγές επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις στη διεθνή ζήτηση, ο ανταγωνισμός από χώρες εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και η διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας.

 

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΤΖΑΚΟΛΙΟΥ
[email protected]

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένες κατά 3 χιλιάδες στρέμματα οι εκτάσεις των αμπελώνων οινοποιήσημων ποικιλιών

Σε 649.274,6 στρέμματα ανέρχονταν οι εκτάσεις των αμπελώνων οινοποιήσημων ποικιλιών στη χώρα μας στις 31 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων ποτών στις 28 Φεβρουαρίου 2025 στην Κομισιόν, όταν η αντίστοιχη έκταση της...

Εκτός Μέτρου 11 μένουν χιλιάδες βιολογικοί καλλιεργητές

Εκτός του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία 2014-2022 μένουν χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι το σχετικό τους αίτημα απορρίπτεται, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.Όπως αναφέρουν στα τέλη Νοεμβρίου 2024 οι...

Περιμένουν παρέμβαση Καραμανλή για τα αγροτικά

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι αγρότες την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τον πρωτογενή τομέα  και ειδικά όσοι ασχολούνται με τα "φωτοβολταϊκά στο χωράφι".Ο κ.Καραμανλής θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην  ετήσια εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών...

Αδιαφορία κυβερνώντων για παραγωγή ζάχαρης – Γιατί δεν παράγουμε πια προϊόν από τεύτλα;

Ένα μεγάλο ερώτημα που έχουν οι αγρότες και οι καταναλωτές είναι γιατί η χώρα μας δεν παράγει πια ζάχαρη από τεύτλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, το 2022 είχαμε 722 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων και το 2023...

Η γενετική βελτίωση του αμπελιού διαμορφώνεται στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) σε αλλαγές που αφορούν και τους αμπελώνες. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις για την τελική έκδοση...

Η αδράνεια στο Φράγμα Ιασίου αφήνει χωρίς άρδευση 20.000 στρέμματα

Απίστευτο και όμως… ελληνικό. Σε εποχή που η λειψυδρία εκπέμπει SOS για την επιβίωση του αγροτικού πληθυσμού του τόπου μας, ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή δικτύων άρδευσης στην τεχνητή λίμνη του Ιασίου, που μπορεί να αρδεύσει 20.000 στρέμματα...

Το χαλάζι ήρθε να αποτελειώσει ότι άφησε ο παγετός στη Θεσσαλία

Ούτε 10 μέρες δεν πέρασαν από τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός σε περιοχές της Θεσσαλίας και οι καλλιεργητές σε Καρυά, Μηλέα και Όλυμπο ήρθαν αντιμέτωποι με το χαλάζι.Οι εν λόγω περιοχές βίωσαν κι εκείνες πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες...

Στόχος του Συνεταιρισμού Γραμβούσας η αναγνώριση για το σταµναγκάθι

∆εν εγκαταλείπει την προσπάθεια για να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ το περίφηµο σταµναγκάθι της Γραµβούσας, ο τοπικός συνεταιρισµός. Παρά τις δυσκολίες, οι άνθρωποι του “Αγροτικού Συνεταιρισµού Γραµβούσας” στην Κίσσαµο συνεχίζουν τον αγώνα που ξεκίνησαν πριν από µερικά χρόνια ώστε το...

Δυτική Ελλάδα: Επιστολή του Περιφερειάρχη για την ακαρπία στα πορτοκάλια

Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών ποικιλίας «Νavelina» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής λόγω ακραίων θερμοκρασιών...
- Διαφήμιση -spot_img