Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαβουλεύεται για την αγροτική ανάπτυξη. H πρώτη εκδήλωση-συζήτηση στη Λάρισα, παρόντος και του επικεφαλής του νεοσύστατου ΟΔΥΘ, Νίκου Δέρκα – Στην κυβέρνηση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.
Η διαβούλευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσον αφορά το αγροτικό μοντέλο που θέλουν οι πολίτες της Θεσσαλίας ξεκίνησε ήδη από την περιφερειακή Αρχή, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις-συζητήσεις, με την Αρχή να γίνεται στη Λάρισα και να έπεται συνέχεια, ενώ η βαρύτητα αρχικά δόθηκε στη διαχείριση του νερού σε σχέση με την αγροτική παραγωγή, τη στιγμή που ήδη αναζητούνται λύσεις σχετικά με την ορθή χρήση του απαραίτητου ζωογόνου αγαθού…
Όπως τονίζεται από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή του ΕΚΠΑ Στάθη Αραποστάθη, φορείς και αγροτικοί σύλλογοι που έχουν σχέση με την διαχείριση του νερού καθώς και με την αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία, με μια μεθοδολογία της ερευνητικής ομάδας καλούνται να αποτυπώσουν τη γνώμη τους για το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης στην βάση μοντέλων που έχουν προταθεί πρόσφατα για την Θεσσαλία, καθώς επίσης και για το τι αυτοί θεωρούν σωστό να γίνει για την παραγωγή τους και την ανθεκτικότητα των αγροτικών κοινοτήτων στην περιοχή.
Παρών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 09/01 στη Λάρισα ήταν και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπό διορισμό πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) Νίκος Δέρκας, που υποστήριξε ότι ο οργανισμός θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για όλη τη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ως καθηγητής δίδασκα εδώ και 25 χρόνια στους φοιτητές μου ότι για ό,τι κάνουμε και ό,τι σχεδιάζουμε για το νερό θα πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με τους χρήστες. Είναι πραγματικότητα ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής σχεδιάζουμε έργα χωρίς να ερχόμαστε σε ουσιαστική επαφή με τους χρήστες, γι’ αυτό κι έχουμε πολλά αποτυχημένα έργα. Θεωρώ λοιπόν την προσπάθεια σημαντική, και όταν ο συνάδελφος κος Αραποστάθης μου πρότεινε να έρθω ήρθα μετά χαράς και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία, βλέποντας τα έργα διαχείρισης νερού από διάφορες πλευρές και όχι μόνο από την καθαρά τεχνική. Αν δεν μπορέσουμε να έχουμε τους χρήστες δίπλα μας και όχι απέναντί μας δεν θα πετύχουμε. Ο ΟΔΥΘ είναι ένας καινούργιος οργανισμός, ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, οφείλει να πετύχει και θα προσπαθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί θα δώσει μία λύση όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά θα είναι ένα καλό παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα. Τον ενιαίο οργανισμό διαχείρισης τον έχω εισηγηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ήδη από το 2000 εκπροσωπώντας το πανεπιστήμιο στο πλαίσιο μίας επιτροπής για το συμβούλιο αγροτικής πολιτικής. Τότε δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Πλέον ωρίμασε η ιδέα και θεωρώ πολύ σημαντική τη θεσμοθέτηση του οργανισμού και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν μαζί με όλους τους συνεργάτες ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, προς όφελος της Θεσσαλίας και όλου του κοινωνικού συνόλου».
Το τελικό κείμενο
Στο τέλος του μήνα, τη ομάδα θα δημιουργήσει ένα τελικό κείμενο το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για αυτόν που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το πώς οραματίζονται την ανάπτυξη της Θεσσαλίας οι πρωταγωνιστές του πεδίου, οι Θεσσαλοί αγρότες και κοινωνικοί εταίροι, ώστε να ενσωματωθούν, συμπληρώνοντας την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία από τον Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα.
Στην εκδήλωση άλλωστε ο κ. Κουρέτας επεσήμανε ότι: «Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, με τέσσερις συνεχόμενες εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τη διαβούλευση πάνω στο αγροτικό μοντέλο που πρέπει ν’ ακολουθηθεί. Η μεθοδολογία αφορά τον τρόπο που θέλει η Θεσσαλία ν’ αναπτυχθεί αγροτικά. Επομένως θα υπάρχουν κρίσεις για τα μοντέλα που έχουν ήδη εκφραστεί, όπως είναι το μοντέλο της ολλανδικής εταιρείας και της Περιφέρειας και το τελικό κείμενο της διαδικασίας θα διαβιβαστεί στην Περιφέρεια και την Κυβέρνηση και θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις για την αγροτική ανάπτυξη από εδώ και πέρα».
Η διαδικασία θα γίνει σε κάθε πόλη, με δύο εκδηλώσεις στη θεσσαλική πρωτεύουσα, ενώ θα ακολουθήσει στις 22 του μήνα η Καρδίτσα και στις 23 Ιανουαρίου ο Βόλος.
Ο πρώτος ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή, «DigiAgriFood»
Ο πρώτος ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή πανελλαδικά, το «DigiAgriFood», αποτελεί πλέον εργαλείο για την παραγωγική διαδικασία, με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να τον αξιοποιούν καταλλήλως.
Σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Digiagrifood: Ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη μετάβαση της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα», ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Ζήσης Μαμούρης, αναφέρθηκε στο στόχο του αγροδιατροφικού κόμβου που είναι να καλύψει την ψηφιακή πράσινη μετάβαση της αγροδιατροφής στη σύγχρονη εποχή, συγκεντρώνοντας επιστημονικές πληροφορίες και διαχέοντας τες στους παραγωγούς, μέσα από ένα εθνικό και διεθνές δίκτυο, με τον κόμβο να στεγάζεται στο κέντρο της πόλης της Λάρισας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στο πετυχημένο μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, η οποία εξάγει 30 δις σε τρόφιμα, χάρη στο «συνεταιρίζεσθαι». Μάλιστα, κάλεσε συνεταιρισμούς και εταιρείες να στηρίξουν τον κόμβο, για να αποκτήσει η Θεσσαλία το δικό της πετυχημένο αγροδιατροφικό μοντέλο.
Οι συμμετέχοντες ειδικοί στο πρόγραμμα, εξήγησαν πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο Κόμβος #Digiagrifood από τους παραγωγούς, σημειώνοντας ότι αυτός στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με την παροχή υπηρεσιών για άμεσα οφέλη προς τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, η μείωση στη χρήση των απαιτούμενων πόρων, η βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό. Παράλληλα, η η βιοχημικός-βιοτεχνολόγος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαριάννα Κυργιαφίνησημειωσε μεταξύ άλλων: «Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους μέσω αυτοματισμών και συλλογής δεδομένων, καθώς και βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ζώων. Ωστόσο, η ψηφιακή μετάβαση είναι μια διαδικασία που απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια καθώς έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Αρχικά, παρατηρείται χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στις αγροτικές περιοχές. Ένα ακόμη, εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη ευαισθητοποίησης και δεξιοτήτων ή εκπαίδευσης. Το ψηφιακό χάσμα εμποδίζει την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ το κόστος εφαρμογής ορισμένων ψηφιακών τεχνολογιών ενδέχεται να είναι υψηλότερο από τα δυνητικά οφέλη, ιδίως για τους κτηνοτρόφους μικρής κλίμακας».
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών λόγω απωλειών της παραγωγής και την κάλυψη της απώλειας του φυτικού κεφαλαίου, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αντικατάστασή του, ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Χρ. Κέλλα, σημειώνοντας ότι «τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των παραγωγών και των εξαιρετικών προϊόντων της Περιφέρειας».
Αναλυτικότερα στην επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αναφέρει: «Σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες γνωμοδοτήσεις του καθηγητή Δενδροκομίας κ. Γ. Νάνου «οι δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, επηρέασαν αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία των δενδρωδών καλλιεργειών, καταστρέφοντας τμήματα του φυτικού κεφαλαίου με σημαντικές ζημιές. Το θερμό φθινόπωρο που ακολούθησε τις πλημμύρες, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη συλλογή των καρπών. Επιπρόσθετα ο θερμός χειμώνας του 2023-24, δεν επέτρεψε στα δέντρα να εισέλθουν σε κανονικό λήθαργο ή να τον ολοκληρώσουν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων ωρών χαμηλών θερμοκρασιών και ορισμένες ποικιλίες δέντρων είχαν μειωμένη ή και μηδενική ανθοφορία και καρποφορία. Στη συνέχεια οι ξηροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και κυρίως οι υψηλές παρατεταμένες θερμοκρασίες, που ακολούθησαν το καλοκαίρι του 2024, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ακόμη και σε περιπτώσεις άρδευσης τους, λόγω της αδυναμίας των ήδη καταπονημένων δέντρων να αναπτύξουν φυσιολογικά τους καρπούς τους. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω που προκύπτουν από τα αναλυτικά τεκμηριωμένα στοιχεία του καθηγητή κ. Γ. Νάνου και με σκοπό την οικονομική στήριξη των παραγωγών αιτούμαστε τα παρακάτω μέτρα: Αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών λόγω απωλειών της παραγωγής. Κάλυψη της απώλειας του φυτικού κεφαλαίου, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες για την αντικατάστασή του. Τα παραπάνω μέτρα είναι απαραίτητα για την ενίσχυση των παραγωγών και των εξαιρετικών προϊόντων της Περιφέρειας μας».
Αναλύσεις εδάφους
Τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν αναλύσεις εδάφους στα χωράφια που πλημμύρισαν δίνει στους αγρότες το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αγωνιούν οι παραγωγοί σιτηρών
Αντιμέτωποι με προβλήματα έρχονται παραγωγοί σιτηρών της επαρχίας Φαρσάλων καθώς σε χωράφια που είχαν πλημμυρίσει κατά τον «Ντάνιελ» τα φυτά δεν αναπτύσσονται σωστά, και ήδη χρειάζεται επανασπορά σε εκτάσεις.
Με τροποποιητική απόφαση, δόθηκε παράταση έως τις 25 Φεβρουαρίου 2025 για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στους Νέους Αγρότες. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 410.000.000 ευρώ και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατανέμονται 45.200.000 ευρώ.
ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ
[email protected]