back to top

Αμύνταιο: Το νέο βαρυτικό οινοποιείο ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά τα πρώτα του κρασιά

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2025, σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό και βιοκλιματικό οινοποιείο της εταιρείας, που εδρεύει στην εξωτερική περίμετρο του εγκαταλελειμμένου ορυχείου της ΔΕΗ, κοντά στο χωριό Βεγόρα του δήμου Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.

Το νέο επίμηκες οινοποιείο τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, με τον πρώτο τρύγο, ενώ η παρθενική παραγωγή του υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 20.000- 25.000 φιάλες, όπως γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης, σύμφωνα με τον οποίο η ποιότητα αυτών των πρώτων κρασιών είναι ακριβώς αυτή που είχε προδιαγραφεί, παρότι το 2024 ήταν μια πολύ απαιτητική χρονιά, ως προς την αμπελουργική διαδικασία, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ήδη, στο νέο εγχείρημα του Κτήματος έχουν επενδυθεί περί τα 8 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία χώρων παραγωγής εμβαδού 4000 τετραγωνικών μέτρων (5.000 τ.μ. αν υπολογιστούν και οι κάβες), ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης σχεδιάζεται να ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ για την επόμενη επταετία (συμπεριλαμβανομένων των 8 εκατ.), με στόχο τη δημιουργία νέας εμφιαλωτικής γραμμής και νέου χώρου υποδοχής, καθώς και την επέκταση της κάβας οινοποίησης.

Το νέο οινοποιείο «φωλιάζει» μέσα στο έδαφος σε τρία υπόγεια επίπεδα, με προσανατολισμό Ανατολή- Δύση και όλη η βόρεια «πλάτη» του είναι βυθισμένη μέσα στη γη. Αξιοποιεί δε την αυτονόητη, αλλά πανίσχυρη δύναμη της βαρύτητας, για τη δημιουργία σε πρώτη φάση ερυθρών, ροζέ και λευκών ξηρών κρασιών και στη συνέχεια ενός αφρώδους λευκού οίνου από την ποικιλία «Ξινόμαυρο».

Γιατί είναι σημαντικό για την ποιότητα του κρασιού ένα βαρυτικό οινοποιείο; Διότι η βαρύτητα «σέβεται» τα σταφύλια, τον μούστο και τον οίνο -δεν τα ταλαιπωρεί κατά την επεξεργασία τους, αφού μεταφέρονται «ευγενικά», χωρίς τη χρήση αντλιών, που μπορεί π.χ, να «χτυπήσουν» το κρασί αρκετά βίαια, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη διάλυση μεγάλου ποσοστού οξυγόνου στη μάζα του: «η επεξεργασία των σταφυλιών, του μούστου και του οίνου γίνεται με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση στις διαδικασίες μεταφοράς κατά τη γλευκοποίηση ενώ, και στο επόμενο στάδιο, οι μετακινήσεις των παραγόμενων μούστου και οίνου πραγματοποιούνται αποκλειστικά χωρίς την χρήση αντλιών, δηλαδή μόνο με φυσική, αβίαστη ροή.

Επιπλέον, η προστασία του προϊόντος από το οξυγόνο του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη χρήση αδρανούς αερίου σε κάθε μετακίνηση του προϊόντος», είχε περιγράψει σε παλαιότερη συζήτηση με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ιατρίδης. Χάρη δε στο γεγονός ότι το οινοποιείο είναι «τοποθετημένο» μέσα στο έδαφος, επιτυγχάνεται η χαμηλότερη δυνατή ενεργειακή επιβάρυνση και διασφαλίζεται ότι οι απώλειες όσον αφορά στις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Κατά τον κ.Ιατρίδη, στόχος είναι οι πολίτες, αλλά και ο επαγγελματικός κόσμος του κρασιού, ν’ αρχίσει σταδιακά να επισκέπτεται το νέο οινοποιείο, για να δει εκ του σύνεγγυς την ποιοτική δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, αλλά και το κρασί καθεαυτό, αλλά και να συνεχιστούν οι ισχυρές συνέργειες που το Κτήμα ΑΛΦΑ οικοδομεί με ομάδες παραγωγών.

Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε κατάρτιση, σε συνεργασία και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2025 για γεωπόνους και αμπελουργούς. Ήδη, οι αμπελουργοί που έχουν εκπαιδευτεί στο πλαίσιο αντίστοιχων προγραμμάτων, με αντικείμενο την εφαρμογή σύγχρονων αρχών αμπελουργίας, βασισμένων στις ελάχιστες εισροές, την πράσινη γεωργία, την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, ξεπερνούν τους 15, σύμφωνα με τον κ.Ιατρίδη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Άμεσα συγκομιδή του συρρικνωμένου κάρπου, μεγαλύτερη ζημιά με όψιμη συλλογή

Τα ελάχιστα χιλιοστά βροχής το 2024 έφεραν μικρό και σταφυδιασμένο καρπό στο νησί της Λέσβου και πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να αναβάλλουν τη συγκομιδή για αργότερα τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι ελαιοπεριεκτικότητες από καιρό έχουν καθοριστεί και όσο κάθεται ο καρπός...

Σε κίνδυνο οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών από τις αιγυπτιακές εισαγωγές (pic)

Φρένο στη δυναμική που καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικών εσπεριδοειδών βάζει αυτή την περίοδο η μαζική εισαγωγή φθηνών αιγυπτιακών πορτοκαλιών, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit...

Αυτιάς: Ερώτηση στην Κομισιόν με αίτημα την άμεση στήριξη των αμπελουργών

Τη στήριξη της ελληνικής αμπελουργίας ζητά, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς. Όπως τονίζει σε δήλωσή του, «η αμπελουργία στην Ελλάδα αποτελεί έναν κομβικό κλάδο του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι η χώρα μας...

Έως τις 14 Φεβρουαρίου σε διαβούλευση το σχέδιο για τις Γεωργικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο απόφασης για τον Καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών.Η διαβούλευση, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/127-kan2021_2115_300125 θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.Σημειώνεται...

Ελλάδα: Τρεις ποικιλιές ελιάς ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου

Τις 10 κορυφαίες ποικιλίες ελιάς από όλο τον κόσμο ανέδειξε το γαστρονομικό περιοδικό Taste Atlas, με τις τρεις από αυτές να είναι ελληνικές, ενώ κυριαρχούν γενικά οι χώρες της Μεσογείου.Στην πρώτη θέση βρίσκεται η ισπανική ποικιλία Αρμπεκίνα ενώ τη...

Δεν θα υπάρξει προσωρινή εκρίζωση αμπελιών, αλλά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν την αναφύτευση

Με τα κλειδιά για τη διαχείριση της κρίσης του κρασιού στις Βρυξέλλες, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen, κάνει έναν απολογισμό των προβλεπόμενων εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης και των πιθανών προθεσμιών, σε συνέντευξη που παραχώρησε.Τα συμπεράσματα...

Θερμοκήπια Smart Greenhouses: Το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας

Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του συζητήθηκαν εκτενώς στην εσπερίδα «Θερμοκήπια Smart Greenhouses: Το Μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας», που διοργάνωσε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο της Zootechnia,  η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος,...

Μεγάλη άνοδος της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα – Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία οδηγούν την παγκόσμια αγορά

Μεγάλη είναι η άνοδος στις αποδόσεις των παραγωγών λαδιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με τις Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία να οδηγούν την κούρσα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κάνουν λόγο...

Συλλήψεις στα Χανιά: Αντί για χασίς ανακάλυψαν κλεμμένο ελαιόλαδο οι αστυνομικοί

Για ναρκωτικά πήγαιναν οι αστυνομικοί, αλλά σε κλεμμένο λάδι κατέληξαν.Πιο αναλυτικά, το απόγευμα του Σαββάτου 1/2, συνελήφθησαν στα Χανιά από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων δυο άνδρες, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση, κλοπή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.Οι αστυνομικοί προχώρησαν...
- Διαφήμιση -spot_img