Μεγάλη είναι η άνοδος στις αποδόσεις των παραγωγών λαδιού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με τις Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία να οδηγούν την κούρσα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κάνουν λόγο για παραγωγή 3.8 τόνων λαδιού παγκοσμίως, αριθμός που σημαίνει άνοδος κατά 32% από την περισινή χρονιά, αλλά 13% πάνω από τον μέσο όρο παραγωγής της περασμένης πενταετίας.
Η κατάσταση στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει με αύξηση 29%, φτάνοντας τους 1.97 εκατομμύρια τόνους με τις Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι Ισπανοί παραγωγοί αναμένεται να αποδώσουν 13 εκατομμύρια τόνους και αν αυτό γίνει πραγματικότητα θα σημάνει 51% αύξηση σε σχέση με τη σεζόν 2023-24. Αντίστοιχο είναι το σκηνικό και στην Πορτογαλία, όπου η παραγωγή λαδιού αναμένεται να αγγίξει τους 195000 τόνους και αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα μιλάμε για ρεκόρ συνολικών τόνων, αλλά και αύξηση 21% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Εκρηκτική αναμένεται να είναι και η άνοδος στην Ελλάδα, καθώς παραγωγοί και ελαιοτριβείς στη χώρα μας εκτιμούν ότι η αύξηση θα αγγίξει το 43% και η συνολική παραγωγή τόνων τις 250000, με την καλλιεργητική περίοδο του 2024-25 να μπαίνει σε πολύ καλή φάση σύμφωνα με τον φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας του ελαιόδεντρου.
Αυξημένη είναι η συγκομιδή σε 5 κράτη της ΕΕ ανάμεσα τους και η Κύπρος και η Σλοβενία, ενώ σε σταθερό επίπεδο παρέμεινε η παραγωγή στην Κροατία. Τέλος, μείωση στην παραγωγή και τη συγκομιδή παρουσιάζουν Γαλλία και Ιταλία.
Οι ευνοϊκές συνθήκες έφεραν αλματώδη άνοδο σε Τουρκία και Τυνησία
Αλματώδης είναι η παραγωγή του λαδιού σε Τυνησία και Τουρκία, με τις δυο χώρες να είναι από εκείνες που οδηγούν την κούρσα στην παγκόσμια αγορά.
Στην Τυνησία η παραγωγή δεν αποκλείεται να πλησιάσει το ρεκόρ των 440000 τόνων λαδιού που ανήκουν στην καλλιεργητική περίοδο 2019-20, με την αιτία της νέας αύξησης να βρίσκεται στις έγκαιρες βροχοπτώσεις και την καλή σοδειά της αφρικανικής χώρας.
Ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες και στην Τουρκία, όπου η απουσία παράσιτων ώθησε σε αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου, με τη συνολική απόδοση να αγγίζει τους 450000 τόνους, γεγονός που θα σημάνει 109% αύξηση και ουσιαστικά σε διπλασιασμό της παραγωγής.
Σημαντική αύξηση σημειώνουν Σαουδική Αραβία, Κίνα, Ιράν και Αλβανία
Σημαντική είναι η αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως η Σαουδική Αραβία (380%), Κίνα (70%) και το Ιράν (71%). Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος της Αλβανίας στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς η γειτονική χώρα ενώ την περασμένη καλλιεργητική πενταετία παρήγαγε κατά μέσον όρο 11200 τόνους και η Διεθνής Οργάνωση Ελαιολάδου εκτιμά ότι την καλλιεργητική περίοδο 2024-25 η συνολική απόδοση αναμένεται να φτάσει τους 30000 τόνους.