Η παραγωγή ελαιολάδου στο Πακιστάν αναμένεται να φτάσει τους 160 – 180 χιλιάδες τόνους στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.
H Σαουδική Αραβία κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας, διαθέτει το μεγαλύτερο ελαιώνα στον κόσμο με 20.000.000 ελιές
To λάδι είναι από τα προϊόντα τα οποία απασχολούν στην παγκόσμια κοινότητα και πλέον όλο και περισσότερες χώρες επενδύουν σε αυτό δημιουργώντας τεράστιους αμπελώνες.
Μετά τη Σαουδική Αραβία, σειρά πήρε το Πακιστάν το οποίο μέχρι το 2026, το Πακιστάν θα αποκτήσει 50 εκατομμύρια περισσότερα ελαιόδεντρα από αυτά που έχει σήμερα. Η παραγωγή ελαιολάδου του Πακιστάν, ήδη σήμερα, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη: αναμένεται να φτάσει τους 160 – 180 χιλιάδες τόνους στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/25, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Τα νέα ελαιόδεντρα θα φυτευτούν στην επαρχία του Παντζάμπ σε μια έκταση 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα, οι φυτείες θα πραγματοποιηθούν στις επαρχίες Chakwal, Attock και Mianwali, γνωστές για τις ευνοϊκές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου Olimerca.
Αυτή τη στιγμή, αυτή η χώρα έχει 80 εκατομμύρια αγριελιές και 5,6 εκατομμύρια καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα και αποτελεί στρατηγικό τομέα σε υπανάπτυκτες περιοχές, όπου παρέχει στους αγρότες μια καλύτερη ζωή. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας στο Πακιστάν , που διαρκώς προοδεύει, έστω και αν οι στόχοι να ξεπεράσει την Ισπανία ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Το Παντζάμπ είναι μια τεράστια περιοχή που το 1947 μοιράστηκε μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Ουσιαστικά, με το ίδιο όνομα «Παντζάμπ» δηλώνεται η Ομόσπονδη Πολιτεία της Ινδίας, με πρωτεύουσα το Τσαντιγκάρ, και η ομώνυμη επαρχία του Πακιστάν με πρωτεύουσα τη Λαχώρη.
Στα ελληνικά η περιοχή ονομάζεται Πενταποταμία, αν και αυτή η ονομασία δεν χρησιμοποιείται τόσο. Το 326 π.Χ. το δυτικό Παντζάμπ, που ανήκει σήμερα στο Πακιστάν, κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, οι στρατιές των διαδόχων του οποίου εγκατέλειψαν την περιοχή το 317 π.Χ.
Η Σαουδική Αραβία
H Σαουδική Αραβία, στην επαρχία Αλ Τζουφ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας, διαθέτει το μεγαλύτερο ελαιώνα στον κόσμο, κατέχοντας ρεκόρ Γκίνες από το 2018, με 20.000.000 ελιές. Η καλλιέργεια στην περιοχή ξεκίνησε το 2007 και μέχρι το 2009 είχαν φυτευτεί πάνω από 13.000.000 ελαιόδεντρα. Στην Εταιρεία Γεωργικής Ανάπτυξης της Αλ Τζουφ ανήκουν 7.730 εκτάρια με 5.000.000 ελιές. Η φάρμα παράγει 15.000 τόνους λαδιού. Η Αλ Τζουφ διοργανώνει κάθε χρόνο φεστιβάλ ελιάς, το οποίο διαρκεί 2 εβδομάδες. Αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου και δεκάδες παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σα’ουντ, στοχεύει στην αυτάρκεια του κράτους σε τρόφιμα και στην αύξηση των επενδύσεων και των οικονομικών εσόδων, καθώς και στην προστασία ου περιβάλλοντος, χάρη στη επακόλουθη αύξηση της φυτικής κάλυψης, τη βελτίωση του κλίματος και την αντίσταση στην ερημοποίηση. Η επίτευξή τους βοηθάει στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, η οποία δεσμεύει τον άνθρακα, παράγει ελαιόλαδο και ενδεχομένως διαφορετικά συστατικά τροφίμων χάρη στα υποπροϊόντα του ελαιοτριβείου. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος κατά πόσο οι ελαιώνες μπορεί να είναι κερδοφόροι στο μέλλον εν μέσω κλιματικής κρίσης.
Και οι Γερμανοί
Αυστρία και Γερμανία αρχίζουν να επενδύουν στο λάδι. Ήδη πρώτος ελαιώνας έξω από την Κολωνία αριθμεί μόλις 250 ελιές. Οι συνεταιρισμοί ενθαρρύνουν την επέκτασή του με ποικιλίες από Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία.