back to top

Από το 2027 θα ανατραπεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα καθώς η ΚΑΠ ανατρέπεται. Ειδικό βάρος αναμένεται να δοθεί  στους νέους αγρότες αλλά και σε εκείνους που καλλιεργούν- προστατεύουν  περιοχές με φυσικούς περιορισμούς

Θα στηρίζεται σε στοχευμένες πολιτικές και στρατηγικές

Την ώρα που η εσωστρέφεια κατατρώει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρώπη σχεδιάζουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων , τα επιδοτούμενα προϊόντα και τους δικαιούχους παραγωγούς.

Όπως είχε διαφανεί την  τελευταία δεκαετία ειδικό βάρος θα έδινε η Ε.Ε στην κλιματική αλλαγή, τα βιολογικά, και τις  επιδοτήσεις σε “πραγματικούς” παραγωγούς.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]

Ειδικό βάρος αναμένεται να δοθεί  στους νέους αγρότες αλλά και σε εκείνους που καλλιεργούν- προστατεύουν  περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα καθώς οι χώρες μέλη θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις οι οποίες όμως θα κινηθούν σε συγκριμένους άξονες .Ένας βασικός άξονας είναι τα κίνητρα και βεβαίως η αλλαγή  της εισοδηματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τους  αγρότες, ενώ τα αγροτικά κονδύλια θα πρέπει να κατανέμονται δικαιότερα.

Για να συμβεί αυτό, στην Ευρώπη εκτιμούν οτι η μετά το 2027 πολιτική της Ε.Ε θα κατευθύνεται περισσότερο προς τους αγρότες, που ασχολούνται ενεργά με την παραγωγή τροφίμων και ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό η μελλοντική ΚΑΠ θα στηρίζεται σε στοχευμένες πολιτικές και στρατηγικές, με τα κράτη μέλη θα έχουν την υποχρέωση να λογοδοτούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτυγχάνουν τους στόχους, που θα έχουν τεθεί.

Ήδη   καταρτίζεται βήμα -βήμα  ο χάρτης για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη, ο οποίος σύμφωνα με την Κομισιόν «θέτει τις βάσεις για ένα ελκυστικό, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, προσανατολισμένο στο μέλλον και δίκαιο αγροδιατροφικό σύστημα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές αγροτών και αγροδιατροφικών επιχειρήσεων».

Τους επόμενους μήνες  η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απλούστευσης του ισχύοντος αγροτικού  νομοθετικού πλαισίου.Στο πλαίσιο αυτό  θα δοθεί βάρος για να μην αναγκάζονται οι αγρότες  να πωλούν συστηματικά τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής

Στον “χάρτη” έχουν ήδη συμπεριληφθεί και μία άλλη προτεραιότητα, όπως είναι η ανάγκη η γεωργία να αποτελεί έναν ελκυστικό τομέα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η γεωργία πρέπει να έχει την απαραίτητη σταθερότητα ώστε να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα δίνοντας κίνητρα όπως δίκαια εισοδήματα και δημόσια στήριξη.

Ανταγωνιστικός και ανθεκτικός τομέας

Σημαντικό θεωρεί η Ε.Ε να γίνει η  γεωργία ένας ανταγωνιστικός όσο και ανθεκτικός τομέας. Αυτό σημαίνει οτι η επιτροπή θα  συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την κυριαρχία των τροφίμων με διάφορους τρόπους. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες θα αξιοποιηθούν πλήρως, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών.

Επίσης , η επιτροπή θα επιδιώξει την ισχυρότερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα το 2025 για τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, που απαγορεύονται στην ΕΕ και την καλή διαβίωση των ζώων.

Η προστασία περιβάλλοντος προτεραιότητα

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΕΕ.Τα όποια μέτρα θα αφορούν έναν τομέα  που να είναι ανθεκτικός στο μέλλον, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Λόγος γίνεται για την  ανάγκη συμφιλίωσης της δράσης για το κλίμα με την επισιτιστική ασφάλεια και τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Η Επιτροπή αναμένεται να  εξετάσει  την απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων, στρέφοντας την πρόσβαση των βιοεντομοκτόνων στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα εκπονηθεί επίσης μια στρατηγική ανθεκτικότητας των υδάτων για να αντιμετωπιστεί η επιτακτική ανάγκη για αποδοτικότερες χρήσεις του νερού.

ΟΙ ΝΈΕΣ ΑΛΛΑΓΈΣ ΠΟΥ ΈΡΧΟΝΤΑΙ

Αλλαγή στο καθεστώς άμεσων ενισχύσεων – Βάρος θα δοθεί και στις μικτές εκμεταλλεύσεις

Η Κομισιόν θα δώσει ειδικό βάρος και στις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις αγροτικές περιοχές, η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για την ύπαιθρο, ώστε να διασφαλίσει ότι οι αγροτικές περιοχές παραμένουν ζωντανές, λειτουργικές και βαθιά συνδεδεμένες με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού θα ξεκινήσει ο  διάλογος για τα τρόφιμα  με τη συμμετοχή  των καταναλωτών, των αγροτών, της βιομηχανίας και των δημόσιων αρχών, για την εξεύρεση λύσεων για ζητήματα όπως η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και η καινοτομία.

Παράλληλα θα ληφθούν μέτρα που αφορούν τη  μείωση των αποβλήτων τροφίμων και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων θα εξεταστούν επίσης προσεκτικά από την Επιτροπή στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την νέα πολιτική της Ε.Ε  προκρίνεται η αλλαγή στο καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων  από σωρεία “παρεμβάσεων” που οδηγούν στη  γραφειοκρατία και τις πολλαπλές υποχρεώσεις  όπως οι φυτοκαλύψεις, οι αμειψισπορές,  και κάθε είδους δεσμεύσεις που εμποδίζουν τους αγρότες να ασκήσουν το επαγγελμά τους.Βασικό ρόλο στη νέα πολιτική αναμένεται να παίξουν οι εθνικές προτάσεις.

Βάρος θα δοθεί και στις μικτές εκμεταλλεύσεις (εκτροφή και καλλιέργειες για ζωοτροφές)  αλλά και στους νεοεισερχόμενους παραγωγούς .

Λόγω και των τελευταίων εξελίξεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία  και τους δασμούς που επιβάλλει η Αμερική θα ενισχυθούν όπως τα ψυχανθή, τα σιτηρά, η ελιά και το ελαιόλαδο, τα οινάμπελα και το βαμβάκι και εκτροφές όπως η αγελαδοτροφία.

Η στόχευση της νέας ΚΓΠ για μια έξυπνη και ανθεκτική γεωργία, για την ενίσχυση της μέριμνας για το περιβάλλον και το κλίμα και για την ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών εκφράζεται μέσα από την επίτευξη 9 ειδικών στόχων που αφορούν τόσο τον Πυλώνα Ι όσο και τον Πυλώνα ΙΙ και οι οποίοι είναι εξής:

-υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εισοδημάτων και ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την Ευρ. Ένωση για τη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας,

-ενίσχυση του προσανατολισμού προς την αγορά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,

-βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίαςσυμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και τη συμβολή στην παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας,

-προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέραςσυμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας, ενίσχυση των υπηρεσιών οικοσυστήματος και διατήρηση οικότοπων και τοπίων,

-προσέλκυση νέων γεωργών και διευκόλυνση της εππχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές,

-προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της βιο-οικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας,

-βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας της Ευρ. Ένωση στις απαιτήσεις της κοινωνίας όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα, διαχείρισης, για  επίλυσης του ζητήματος των απορριμμάτων τροφίμων, καθώς και για καλή μεταχείριση των ζώων.

Δίκαιο εισόδημα

Στόχευση της νέας ΚΓΠ  είναι και το δίκαιο εισόδημα το οποίο στηρίζεται με τις εξής πρωτοβουλίες:

-υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εισοδημάτων και ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την Ευρ. Ένωση για τη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας,

-ενίσχυση του προσανατολισμού προς την αγορά και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,

-βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας

-συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και τη συμβολή στην παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας

-προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, όπως το νερό, το έδαφος και ο αέρας

-συμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας, ενίσχυση των υπηρεσιών οικοσυστήματος και διατήρηση οικότοπων και τοπίων

-προσέλκυση νέων γεωργών και διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές,

-προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της βιο-οικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας,

-βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας της Ευρ. Ένωση στις απαιτήσεις της κοινωνίας όσον αφορά τα τρόφιμα και την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα, διαχείρισης, για  επίλυσης του ζητήματος των απορριμμάτων τροφίμων, καθώς και για καλή μεταχείριση των ζώων.

Οι θέσεις Τσιάρα:  Σύνδεση της ενίσχυσης με την παραγωγή

Αλλαγές στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης από το 2027, έχει  ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός, θα έχει στόχο οι ενισχύσεις να μη καταβάλλονται σε όσους έχουν τα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα αλλά στους πραγματικούς παραγωγούς.

Όπως ανέφερε από το 2027 η πρόταση για την επόμενη ΚΑΠ θα είναι να συνδεθεί η ενίσχυση με την παραγωγή. Τόνισε δε  πως  επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς γιατί μέσω των ισοζυγίων παραγωγής, μπορεί να γίνει έλεγχος για το τι και πόσο παράγει ο κάθε παραγωγός. Επίσης ανέφερε οτι η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνει σταθερά βήματα προόδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένες βροχοπτώσεις για τρίτη διαδοχική χρονιά στην Κρήτη – Τα μέτρα που προτείνονται (pic)

Η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης διατηρεί 11 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς και 19 συμβατικούς σταθμούς με παρατηρητές σε όλη την Κρήτη.Ειδικότερα, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται σε ετήσια βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των βροχοπτώσεων, όπως και τις στάθμες των υπόγειων...

Η ελληνική κομπόστα βάλλεται από τους άγριους δασμούς του Τραμπ – Η αντίδραση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας

Τη διαβεβαίωσή ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, δίνουν στους συνεργάτες τους οι Έλληνες βιομήχανοι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο...

Επίτροπος Γεωργίας σε Αρναούτογλου: «Θα στηρίξουμε τις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

Σαφές μήνυμα υπέρ των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, έστειλε ο επίτροπος Γεωργίας, Κριστόν Χάνσεν, απαντώντας σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σάκη Αρναούτογλου, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στη συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με...

Ελιά: Νέα δεδομένα για την ανθεκτικότητα των ποικιλιών

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο της Olimerca, μια νέα έρευνα ρίχνει φως στις επιπτώσεις της αλατότητας στην ελιά, μια καλλιέργεια με τεράστια οικονομική σημασία για τη Μεσόγειο.Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της EEZ-CSIC, σε συνεργασία με το IHSM La...

Δήμαρχος Κιλελέρ: «Το χαλάζι θα μειώσει κατακόρυφα την παραγωγή»

Μετά τον παγετό ήρθε το χαλάζι για να αποτελειώσει καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χωριά του δήμου και εκτεταμένες ζημιές κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες αναφέρθηκαν σε πολλές κοινότητες.Ο δήμαρχος...

Επιστολή στον Δήμαρχο Ελασσόνας για το φράγμα του Αγιονερίου

Τις κινήσεις τους για να γίνει το φράγμα Αγιονερίου συνεχίζουν οι αγρότες που συσπειρώνονται στον Πανεπαρχιακό Αγροτοκτηνοτροφικό Σύνδεσμο, οι οποίοι συνέταξαν επιστολή προς τον Δήμο Ελασσόνας, ζητώντας συνάντηση τόσο με τον Δήμαρχο, όσο και με τον Περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα,...

Ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες στο Βαρθολομιό – Καταστράφηκαν προϊόντα που ήταν έτοιμα για συγκομιδή

Πλήγμα υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση στο Βαρθολομιό του Δήμου Πηνειού αγροτικές καλλιέργειες, κυρίως σε πατάτα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και άλλα κηπευτικά. Το καιρικό φαινόμενο διήρκεσε περίπου μία ώρα, προκαλώντας ζημιά σε προϊόντα που ήταν έτοιμα για συγκομιδή, αλλά και στην...

Ισχυρή χαλαζόπτωση στη Λειβαδιά – Καταστροφή για το νεόφυτο τριφύλλι, απειλούνται και τα δημητριακά

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στη Βοιωτία το απόγευμα της Δευτέρας 31/3, με τις τοπικές καλλιέργειες να υφίστανται πολλές ζημιές.Πιο συγκεκριμένα, απο τα μέχρι στιγμής δεδομένα το νεόφυτο τριφύλλι καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς είναι ενδεικτικό ότι το έστρωσε και μάλιστα...

ΚΕΟΣΟΕ: Αυξημένες κατά 3 χιλιάδες στρέμματα οι εκτάσεις των αμπελώνων οινοποιήσημων ποικιλιών

Σε 649.274,6 στρέμματα ανέρχονταν οι εκτάσεις των αμπελώνων οινοποιήσημων ποικιλιών στη χώρα μας στις 31 Ιουλίου 2024, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων ποτών στις 28 Φεβρουαρίου 2025 στην Κομισιόν, όταν η αντίστοιχη έκταση της...