back to top

Ο Κουρέτας προανήγγειλε νέο κύμα ΠΟΠ θεσσαλικών προϊόντων (vid)

Η κατάθεση των πρώτων φακέλων για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, άνοιξε την «όρεξη» στη Θεσσαλία για να εντάξει κι άλλα στις λίστες της. Έτσι η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε την πρωτοβουλία και το πρωί της Πέμπτης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, προσκαλώντας ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food Agricultural Organization) και πρώην πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, για να εξηγήσει την διαδικασία.

Το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ), διαδικασία, οφέλη, υποχρεώσεις και προοπτικές», συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών φορέων και συλλόγων, που γέμισαν την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με σκοπό να ενημερωθούν για την διαδικασία που χρειάζεται έτσι ώστε να παρθεί το αντίστοιχο σήμα σε κάθε προϊόν.

«Γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια εδώ κι ένα χρόνο για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και να είμαστε έτοιμοι για την κατάθεση φακέλων για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Η πρώτη «φουρνιά» του περασμένου φθινοπώρου ολοκληρώθηκε και τώρα ετοιμάζουμε ένα καινούργιο σύνολο από ΠΟΠ προϊόντα που έχει αναλάβει ο κ. Χαρουτουνιάν ως συνεργάτης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

«Σήμερα με την εμπειρία του θα μας εξηγήσει γι’ αυτά τα θέματα με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και οι σύλλογοι, που περιμένουμε να μας ενημερώσουν για προϊόντα που θέλουν να πιστοποιηθούν και θα έχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως ξεκινά μία συζήτηση για διάφορα προϊόντα, όπως το τσάι του Ολύμπου, το μέλι Ελασσόνας, αλλά και βότανα της περιοχής, όπως και πολλά ακόμα. «Περιμένουμε την ενημέρωση, αλλά και το τρόπο έτσι ώστε να κινηθούμε γρήγορα για τη σύσταση των φακέλων».

Τέλος ο περιφερειάρχης υπενθύμισε πως η τελευταία φορά που είχε κατατεθεί από τη Θεσσαλία φάκελος για ΠΟΠ προϊόντα ήταν το 2007.

«Να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας»

«Μετά από πρόσκληση και πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, έχω έρθει στη Λάρισα για να δούμε συνολικά όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να αποφασίσουμε με ποια θα προχωρήσουμε για την πιστοποίηση της γεωγραφικής τους καταγωγής», ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χαρουτουνιάν.

Ο ίδιος εξήγησε τη διαδικασία που χρειάζεται για να πάει σήμα ένα προϊόν, εξηγώντας ότι «αρχικά μελετάμε να δούμε αν το προϊόν μπορεί να γίνει ή αν αξίζει να γίνει. Στη συνέχεια φτιάχνεται ο φάκελος που περνάει από την Ελλάδα, για να καταλήξει μετά στις Βρυξέλλες». Επίσης ο καθηγητής ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυτά τα σήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη αναγνώριση από όλο τον κόσμο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2012, επιτρέπει σε χώρες εκτός Ε.Ε. να μπορούν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι 190 προϊόντα άλλων χωρών, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, έχουν πάρει το σήμα Π.Ο.Π/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δούμε όλα τα προϊόντα της Θεσσαλίας και να κάνουμε μία συνολική δουλειά.

Ενημέρωση και συμπράξεις

Ο Δημήτρης Τσέτσιλας, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας εστίασε στην σωστή ενημέρωση, αλλά και στις συμπράξεις που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να γίνει δεκτός ένας φάκελος.

«Σήμερα έχουμε μία ενημερωτική εκδήλωση, καθώς μετά την κατάθεση των φακέλων τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές περιοχές της Θεσσαλίας για νέα προϊόντα. Για να γίνει όμως ένα προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Αυτό σήμερα θα εξηγήσει ο κ. Χαρουτουνιάν, την διαδικασία για τα νέα προϊόντα, ποια στάδια θα πρέπει να ακολουθηθούν και το αν μπορεί ή όχι να το κάνει.

Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται να περάσει και από την ελληνική νομοθεσία και την επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τις Βρυξέλλες.

Σήμερα λοιπόν, έχουμε μία πολύ ουσιαστική εκδήλωση, για το ποια είναι η διαδικασία, έτσι ώστε συνεταιρισμοί να δουν αν μπορούν να προχωρήσουν ή όσοι δεν μπορούν να κάνουν συμπράξει για να το πετύχουν».

ΠΗΓΗ: larissanet.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανάρπαστη η ανοιξιάτικη πατάτα Μεσσηνίας λόγω άριστης ποιότητας – Αυξημένη η τιμή για τον παραγωγό

Επιτέλους σταθερά πάνω από 0.50 λεπτά για τον παραγωγό φέτος η τιμή, τιμή που αξίζει να καλλιεργείς – Αυξημένη η ζήτηση της πρώιμης πατάτας λόγω Πάσχα σε Ελλάδα κι εξωτερικόΧωρίς προβλήματα, με εξαιρετικές συνθήκες και τιμή τουλάχιστον 0.10 λεπτά...

Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές των φυτοφαρμάκων και τί είναι το «φαινόμενο μπούμερανγκ»

Πρόσφατα, η έκθεση του Ecologistas en Acción, Public Eye, του συνδικάτου Comisiones Obreras, της EEB και της PAN Europe έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα διπλά πρότυπα στη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων: ενώ η ΕΕ απαγορεύει περισσότερες από 247 τοξικές ουσίες εντός των...

Πρόστιμα και Τειρεσίας «αδειάζουν» τους τενεκέδες και κόβουν το χύμα ελαιόλαδο

Λίγες φαίνεται πως είναι οι μέρες του αδήλωτου ελαιολάδου που κυκλοφορεί σε κάθε είδους συσκευασίες/τενεκέδες ανά την επικράτεια.Με το καινούριο πρόστιμο των 60 ευρώ ανά 100 κιλά αδήλωτου καρπού χωρίς πλαφόν και το όλο «δίχτυ» που στήνει μεθοδικά...

Έρχεται ενίσχυση στη μελισσοκομία και την αμπελουργία της Κρήτης – Μεγάλο πρόβλημα το monitoring (vid)

Οικονομική ανάσα σε αμπελουργούς και μελισσοκόμους της Κρήτης οι οποίοι θα λάβουν προσεχώς αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη να αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις στον...

Πτωτικά κινείται η τιμή ελαιόλαδου στο ράφι – Χαμηλό ρεκόρ έπειτα από δυο χρόνια (pic)

Η μέση τιμή 60 περίπου ετικετών έξτρα παρθένων σε πέντε αλυσίδες λιανεμπορίου, για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2023, διαμορφώνεται κάτω από τα 10 ευρώ και συγκεκριμένα στα 9,75 ευρώ/λίτρο.Σημαντικές μειώσεις τιμών είναι ορατές αυτές τις μέρες...

Τροποποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι διαδικασίες για θερμοκήπια και δικτυοκήπια

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, τροποποιούνται αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων, θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών και διχτυοκηπίων, καθώς και στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου αυτών.Αναλυτικότερα πρόκειται για:Την με αριθμό 82728 ΚΥΑ, η...

Συνελήφθησαν 5 άτομα για νοθεία ελαιόλαδου – Εντοπίστηκε παράνομο παρασκευαστήριο στη Θεσσαλονίκη

Μέλη σπείρας νόθευαν ηλιέλαιο και το πουλούσαν ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Για την εξάρθρωση της σπείρας προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν το παράνομο παρασκευαστήριο και χώροι προσωρινής αποθήκευσης του παράνομου εμπορεύματος.Όπως έγινε γνωστό, κατασχέθηκαν πάνω από 15 τόνοι...

Το ευρωπαϊκό έργο Georgia στοχεύει στη βέλτιστη χρήση νερού για μια ανθεκτική γεωργία

Το έργο GEORGIA, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φέρει δραστικές αλλαγές στη χρήση του νερού με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη γεωργία.Με μία ισχυρή ομάδα 16...

Η Ανάσταση για τους Κορίνθιους αγρότες ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα από το Πάσχα

Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα για τους Κορίνθιους αγρότες καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απρίλη θα μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού, το οποίο θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα της πεδινής Κορινθίας.Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του...