back to top

Η χλοοκάλυψη είναι μια… «επανάσταση» στην ελαιοκομία

Το έδαφος, εξ ορισμού, είναι το επιφανειακό στρώμα του φλοιού της Γης και αποτελείται από ορυκτά συστατικά, χούμο, νερό, αέρα και ζωντανούς οργανισμούς. 

Η υπερβολική εκμετάλλευση των εδαφών, η μονοκαλλιέργεια και οι λανθασμένες γεωργικές πρακτικές οδηγούν στη μείωση της οργανικής ουσίας, με αρνητικές συνέπειες στις χημικές, φυσικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι η διάβρωση του εδάφους συχνά σχετίζεται με γεωργικές πρακτικές που περιλαμβάνουν εντατική κατεργασία, οι οποίες, μακροπρόθεσμα, αυξάνουν την οξυγόνωση και επιταχύνουν την ανοργανοποίηση της οργανικής ύλης.

Επιπλέον, πρακτικές που συμβάλλουν στην “κονιοποίηση του εδάφους”, όπως το φρεζάρισμα – το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να εφαρμόζεται λανθασμένα – καθώς και ισχυρές βροχοπτώσεις, οδηγούν στη μεταφορά του επιφανειακού, γόνιμου εδαφικού στρώματος προς χαμηλότερες περιοχές.

Γεωργία διατήρησης και καλλιέργειες κάλυψης

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στη γεωργία διατήρησης, όπως ορίζεται από τον FAO (2023), η οποία βασίζεται σε:

  • Ελάχιστη διατάραξη του εδάφους
  • Διατήρηση μόνιμης φυτικής κάλυψης
  • Διαφοροποίηση των καλλιεργειών

Αυτό το σύστημα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας, στη διατήρηση των φυσικών διεργασιών του εδάφους και στην αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση νερού και θρεπτικών στοιχείων, προωθώντας παράλληλα μια πιο βιώσιμη γεωργική παραγωγή.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ελαιώνες, η εφαρμογή της γεωργίας διατήρησης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης καλλιεργειών κάλυψης (cover crops), είτε φυσικών είτε τεχνητών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της ελιάς στη Μεσογειακή λεκάνη, όπου οι ελαιώνες συχνά διαχειρίζονται χωρίς άρδευση, σε επικλινείς περιοχές, με εδάφη φτωχά σε οργανική ύλη. Οι καλλιέργειες κάλυψης, όπως προωθούνται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), βελτιώνουν τη γονιμότητα των εδαφών και συμβάλλουν στη βιωσιμότητα πολυετών καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της ελιάς. Ωστόσο, οι επιπτώσεις διαφορετικών φυτικών ειδών στην ποιότητα του εδάφους δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστές.

Μελέτη 

Οι Arias-Giraldo et al. (2021) μελέτησαν τις επιπτώσεις τεσσάρων διαφορετικών πρακτικών διαχείρισης του εδάφους, σε διάρκεια 8 ετών:

  • Σπορά χόρτων
  • Σπορά με μείγμα διαφορετικών φυτικών ειδών
  • Αυθόρμητη βλάστηση
  • Συμβατική καλλιέργεια

Αξιολογήθηκαν παράμετροι όπως η διάβρωση και οι φυσικοχημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία προσωρινής φυτοκάλυψης, σε σύγκριση με τη συμβατική άροση, μείωσε τη διάβρωση και βελτίωσε τις φυσικοχημικές ιδιότητες, καθώς και τη μικροβιακή ποικιλότητα του εδάφους.

Η σπορά χόρτων βελτίωσε τις λειτουργικές ιδιότητες του εδάφους σε σχέση με τη συμβατική άροση, οδηγώντας σε αύξηση και διαφοροποίηση του εδαφικού μικροβιώματος.

Επιπλέον, οι καλλιέργειες κάλυψης, εκτός από την προστασία του εδάφους, λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα ζιζάνια, συμβάλλοντας έτσι στη διαχείρισή τους. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την πλήρη κατανόηση της επίδρασής τους στη μείωση των ζιζανίων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση μείγματος βίκου, κριθαριού και μπιζελιού, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή της κίτρινης ξυλόξινης (Oxalis pes-caprae), ενός ζιζανίου δύσκολα διαχειρίσιμου ακόμη και με τη χρήση κοινών ζιζανιοκτόνων (Volakakis et al., 2022).

Πειραματική εφαρμογή σε ελαιώνα της Νότιας Ιταλίας

Στη Νότια Ιταλία, οι ελαιώνες συχνά καλλιεργούνται χωρίς άρδευση, σε περιοχές με δυσμενή ανάγλυφο. Η διαχείριση των ζιζανίων σε αυτές τις συνθήκες εξακολουθεί να γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, μέσω λανθασμένων πρακτικών, όπως το φρεζάρισμα.

Η πρακτική αυτή, που αρχικά σχεδιάστηκε για τη διάσπαση των σβώλων και την προετοιμασία του εδάφους για σπορά ή μεταφύτευση, μπορεί να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό πολυετών ζιζανίων που εξαπλώνονται μέσω ριζωμάτων (π.χ. Sorghum spp., Phragmites spp., Cynodon dactylon).

Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιπτώσεων της εννιαετούς εφαρμογής χλοοκάλυψης σε μη αρδευόμενο ελαιώνα στην επαρχία Catanzaro. Ο ελαιώνας (ποικιλία Carolea, 50 ετών) διαχειριζόταν παραδοσιακά με συμβατική άροση, αλλά από το 2013 εφαρμόστηκε το σύστημα χωρίς άροση (No-tillage), με διπλή ετήσια συγκομιδή της χλόης, καθώς και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων κλαδέματος κάθε δύο χρόνια.

Αρχικές αναλύσεις του εδάφους έδειξαν ότι, σύμφωνα με την ταξινόμηση του USDA, χαρακτηρίζεται ως αμμώδες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και οργανικό άνθρακα, υποαλκαλικό pH και χαμηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (C.S.C.). Επιπλέον, το λόγος C/N ήταν εξαιρετικά χαμηλός (1,2), ένδειξη υψηλής τάσης για ανοργανοποίηση της οργανικής ύλης.

Μετά από 9 χρόνια, οι αναλύσεις έδειξαν βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, με:

  • Αύξηση της οργανικής ουσίας
  • Βελτίωση της αναλογίας C/N (από 1,2 σε 9,1)
  • Μείωση του pH σε ουδέτερα επίπεδα
  • Αύξηση της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων

Συμπερασματικά, η χρήση καλλιεργειών κάλυψης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της γονιμότητας και της βιωσιμότητας των εδαφών σε ελαιώνες.

ΠΗΓΕΣ: thomasvatrano.com via olivenews.it, lesvosnews.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Εταιρεία ανεμογεννητριών εκβιάζει αγρότες στον Έβρο: «Νοικιάστε ή πουλήστε, αλλιώς… απαλλοτριώνουμε»

Σε απόγνωση, έντονα θορυβημένοι, προβληματισμένοι αλλά και αναστατωμένοι, είναι αγρότες, ιδιοκτήτες χωραφιών στις περιοχές Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, από την τακτική κορυφαίας εταιρείας ανεμογεννητριών, που τους έστειλε ΕΞΩΔΙΚΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα.Το Evros-news.gr ΑΠΟΚΑΛΥΤΠΕΙ ότι με τρόπο που θα μπορούσε να...

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σπέρνουν ανησυχία στους Θεσσαλούς αγρότες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν μετά την χιονόπτωση χθες το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα, προκαλούν ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Θεσσαλίας που είχαν πάθει πρόσφατα ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό και το χαλάζι.Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ...

ΚΕΟΣΟΕ για δασμούς στο ελληνικό κρασί: ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκά και ελληνικά προϊόντα μεταξύ άλλων και του κρασιού με τον ΚΕΟΣΟΕ να εκδίδσει ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι το εισόδημα των αμπελουργών θα πληγεί τόσο από την πολιτική Τραμπ, όσο και...

Κίνδυνος για νέο παγετό στη Δυτική Μακεδονία – Έως και τους -6℃ θα φτάσει η θερμοκρασία

Κίνδυνος για νέο παγετό σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να αγγίζει έως και τους -6℃ στον κάμπο του Μεσόβουνου Εορδαίας, αλλά και στο Αμύνταιο Φλώρινας.Αναλυτικά οι προβλέψεις:1. Εορδαία:Τρίτη 8/4 ξημέρωμα: -3 ως...

Εκτός ορίων ο πόλεμος ΕΘΕΑΣ ιδιωτικών ΚΥΔ

Δυσλειτουργικός ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται τα Οικολογικά Σχήματα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδοAΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ"Στα μαχαίρια βρίσκονται για μια ακόμη φορά  η ΕΘΕΑΣ με τα ιδιωτικά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)  με...

Ακαρπία έως και 50% στα πορτοκάλια της Ηλείας – Μεγάλες απώλειες για τους καλλιεργητές

Έως και το 50% άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις η ακαρπία στα πορτοκάλια της Ηλείας, με τους παραγωγούς να υφίστανται μεγάλες οικονομικές απώλειες. Το θέμα έφερε στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Καλαματιανός.Ειδικότερα, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

Η Ευρώπη σχεδιάζει τον «οδικό χάρτη» έως το 2040 για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων

Οι βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο “οδικός χάρτης” για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2040 εξετάζονται αυτό το διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ήδη έχει παρουσιαστεί το “Όραμά της για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα” καθώς...

Δυτική Ελλάδα: Επιστολή Φαρμάκη για την ακαρπία στα πορτοκάλια

Την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των παραγωγών ποικιλίας «Νavelina» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνοντας τη δραματική μείωση της παραγωγής λόγω ακραίων θερμοκρασιών...

«Ξηλώνουν» την πορτοκαλιά για να βάλουν αβοκάντο – Σε πέντε χώρες ταξιδεύει η χανιώτικη παραγωγή

Η µεγάλη αύξηση των φυτεύσεων αβοκάντο την τελευταία 20ετία στα Χανιά, δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη γνώση  τους παραγωγούς µε αποτέλεσµα σε αυτό να οφείλονται τα προβλήµατα στην καλλιέργεια του προϊόντος.Αυτό αποτελεί διαπίστωση για τους γεωπόνους, τους συνεταιρισµούς, τις...