back to top

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών και σε δοκιμές γεύσης τα πράσα Δωροθέας και οι πιπεριές Αλμωπίας

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών και σε δοκιμές γεύσης θα βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα τα πράσα Δωροθέας και οι πιπεριές Αλμωπίας.

Οι επιστήμονες θα ταυτοποιήσουν με μοριακές αναλύσεις τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και οι γευσιγνώστες τη γεύση, το άρωμα, το χρώμα και το πόσο πικάντικα είναι, με στόχο να δοθεί μια ταυτότητα στα εν λόγω αγροτικά προϊόντα της περιοχής της Πέλλας, να ενισχυθεί η προστιθέμενη αξία τους και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία αναγνώρισής τους ως προϊόντα Π.Ο.Π ή Π.Γ.Ε., ενισχύοντας την παρουσία τους στην αγορά.

Το σχετικό έργο, με την ονομασία «GrEaTest – Veggies» θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) – Δήμητρα.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλίκη Ξανθοπουλου, κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, «σκοπός του έργου είναι ο γενετικός καθαρισμός και η διαφοροποίηση των τοπικών ποικιλιών πιπεριάς και πράσου που καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Αλμωπίας, μέσω της φαινοτυπικής και μοριακής ταυτοποίησής τους». Η ίδια προσθέτει ότι επιδιώκεται, παράλληλα, η επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωσης των τοπικών ποικιλιών πιπεριάς και πράσου, ώστε οι νέοι πληθυσμοί (ποικιλίες) που θα προκύψουν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών χωρίς ξένες αναμείξεις και να εγγραφούν στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών για να προστατευτούν από μελλοντικούς κινδύνους γενετικής ανάμειξης και απώλειάς τους.

Από τη Μ. Ασία το πράσο Δωροθέας – Καλλιεργείται εδώ και εκατό χρόνια στην Αλμωπία

Σε ό,τι αφορά το πράσο Δωροθέας, η κ. Ξανθοπούλου σημειώνει ότι «η ποικιλία, σύμφωνα με μαρτυρίες, καλλιεργείται εδώ και εκατό χρόνια στην τοπική κοινότητας Δωροθέας του Δήμου Αλμωπίας, είναι ντόπια και ήρθε από τη Μικρά Ασία. Όλα αυτά τα χρόνια αναπαράγεται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Το 85% της παραγωγής κατευθύνεται στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ενώ το υπόλοιπο 15% πωλείται από τους ίδιους τους παραγωγούς σε λαϊκές αγορές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης».

Πώς καπνίζεται και τρίβεται η πιπεριά Αλμωπίας

Στον ίδιο τόπο εδώ και πάνω από εκατό χρόνια παράγεται με τον ίδιο τρόπο το κόκκινο πιπέρι από την πιπεριά Αλμωπίας. Η αφύγρανση της πιπεριάς γίνεται με παραδοσιακού τύπου ξηραντήριο (κάπνισμα) και ακολουθεί το τρίψιμο σε ειδικό κυλινδρόμυλο για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Αρκετοί νερόμυλοι της περιοχής λαμβάνουν μέρος στην παραγωγική διαδικασία στο τελευταίο κυρίως στάδιο, αλλά και στη διάθεση του προϊόντος.

Η πρώτη ύλη, η πιπεριά Αλμωπίας είναι ένας μικρόσωμος τύπος πιπεριάς που καλλιεργείται στην περιοχή, διαθέτει εξαιρετική γεύση και ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού για την ανάπτυξη του φυτού και είναι ανθεκτική σε εχθρούς και ασθένειες, γεγονός που μειώνει το κόστος παραγωγής.

Η γη που φιλοξενεί την καλλιέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή κόκκινου πιπεριού και μπούκοβου, ωστόσο τα τέσσερα εργοστάσια στην Αλμωπία σταμάτησαν να λειτουργούν τη δεκαετία του ’90 και οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλες καλλιέργειες. Τη φήμη και την ποιότητα του προϊόντος συνοδεύουν ένα βραβείο (Άγιος Φραγκίσκος, 1914) και η ζήτηση για εξαγωγές στην Ευρώπη.

Σήμερα πια η παραγωγή του κόκκινου πιπεριού γίνεται διάσπαρτα σε πολλά χωριά της περιοχής.

Υπερήλικες γεωργοί διασώζουν τις τοπικές ποικιλίες σε ορεινές κοινότητες

Γενικά, η κ. Ξανθοπούλου χαρακτηρίζει απαραίτητη τη διατήρηση και χρήση των φυτικών γενετικών πόρων για τη συντήρηση και βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, την αειφόρο ανάπτυξη και την άμβλυνση της φτώχειας. «Ειδικά στη γεωργία, το μεγαλύτερο μέρος του εντόπιου γενετικού υλικού εκτοπίστηκε ταχύτατα από την παραγωγική διαδικασία ως λιγότερο ανταγωνιστικό και σύντομα χάθηκε οριστικά. Μικρό μόνο μέρος του διασώζεται ακόμη σήμερα σε ορεινές κοινότητες από μικρό αριθμό υπερηλίκων γεωργών που ακόμη καλλιεργούν τις μη ανταγωνιστικές εντόπιες ποικιλίες σε πείσμα των καιρών θεωρώντας τες κομμάτι της γεωργικής παράδοσης και του γεωργικού πολιτισμού του τόπου τους. Σήμερα, όμως, ο κίνδυνος έγινε αντιληπτός, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από τον απλό πολίτη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Φαινοτυπική ανάλυση και τεστ γεύσης

Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ Δήμητρα θα προχωρήσουν σε φαινοτυπική ανάλυση του πράσου Δωροθέας και της πιπεριάς Αλμωπίας, ενώ στους επιλεγμένους γενότυπους θα γίνει με μοριακές μεθόδους ο ποιοτικός χαρακτηρισμός των καρπών για την πιπεριά και των φύλλων και του λευκού άξονα για τα πράσα.

Βασικό τμήμα του ερευνητικού έργου συνιστούν, άλλωστε, τα γευστικά πάνελ, τα οποία συνδέουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας με τη γεύση. «Σε αυτά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε. Τα προϊόντα παρουσιάζονται ωμά ή μαγειρεμένα, σε διάφορες μορφές, ώστε ο καθένας και η κάθε μία να μπορεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Το κοινό απαντάει σε ερωτηματολόγια και αποφασίζει για το δείγμα με την καλύτερη εμφάνιση, την καλύτερη γεύση, το καλύτερο άρωμα κ.ο.κ.» λέει η κ. Ξανθοπούλου και προσθέτει: «η διαδικασία αυτή ακολουθείται και σε έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό, ενώ έχουμε διοργανώσει και εμείς γευστικά πάνελ για είδη, όπως το σουσάμι και η πατάτα. Αντίστοιχες γευστικές δοκιμές έχουν γίνει για μια ποικιλία ειδών, από την ωμή ντομάτα ως τις μαρμελάδες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Ανάρπαστη η ανοιξιάτικη πατάτα Μεσσηνίας λόγω άριστης ποιότητας – Αυξημένη η τιμή για τον παραγωγό

Επιτέλους σταθερά πάνω από 0.50 λεπτά για τον παραγωγό φέτος η τιμή, τιμή που αξίζει να καλλιεργείς – Αυξημένη η ζήτηση της πρώιμης πατάτας λόγω Πάσχα σε Ελλάδα κι εξωτερικόΧωρίς προβλήματα, με εξαιρετικές συνθήκες και τιμή τουλάχιστον 0.10 λεπτά...

Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές των φυτοφαρμάκων και τί είναι το «φαινόμενο μπούμερανγκ»

Πρόσφατα, η έκθεση του Ecologistas en Acción, Public Eye, του συνδικάτου Comisiones Obreras, της EEB και της PAN Europe έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα διπλά πρότυπα στη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων: ενώ η ΕΕ απαγορεύει περισσότερες από 247 τοξικές ουσίες εντός των...

Πρόστιμα και Τειρεσίας «αδειάζουν» τους τενεκέδες και κόβουν το χύμα ελαιόλαδο

Λίγες φαίνεται πως είναι οι μέρες του αδήλωτου ελαιολάδου που κυκλοφορεί σε κάθε είδους συσκευασίες/τενεκέδες ανά την επικράτεια.Με το καινούριο πρόστιμο των 60 ευρώ ανά 100 κιλά αδήλωτου καρπού χωρίς πλαφόν και το όλο «δίχτυ» που στήνει μεθοδικά...

Έρχεται ενίσχυση στη μελισσοκομία και την αμπελουργία της Κρήτης – Μεγάλο πρόβλημα το monitoring (vid)

Οικονομική ανάσα σε αμπελουργούς και μελισσοκόμους της Κρήτης οι οποίοι θα λάβουν προσεχώς αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη να αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις στον...

Πτωτικά κινείται η τιμή ελαιόλαδου στο ράφι – Χαμηλό ρεκόρ έπειτα από δυο χρόνια (pic)

Η μέση τιμή 60 περίπου ετικετών έξτρα παρθένων σε πέντε αλυσίδες λιανεμπορίου, για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2023, διαμορφώνεται κάτω από τα 10 ευρώ και συγκεκριμένα στα 9,75 ευρώ/λίτρο.Σημαντικές μειώσεις τιμών είναι ορατές αυτές τις μέρες...

Τροποποιήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι διαδικασίες για θερμοκήπια και δικτυοκήπια

Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, τροποποιούνται αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων, θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών και διχτυοκηπίων, καθώς και στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου αυτών.Αναλυτικότερα πρόκειται για:Την με αριθμό 82728 ΚΥΑ, η...

Συνελήφθησαν 5 άτομα για νοθεία ελαιόλαδου – Εντοπίστηκε παράνομο παρασκευαστήριο στη Θεσσαλονίκη

Μέλη σπείρας νόθευαν ηλιέλαιο και το πουλούσαν ως «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Για την εξάρθρωση της σπείρας προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν το παράνομο παρασκευαστήριο και χώροι προσωρινής αποθήκευσης του παράνομου εμπορεύματος.Όπως έγινε γνωστό, κατασχέθηκαν πάνω από 15 τόνοι...

Το ευρωπαϊκό έργο Georgia στοχεύει στη βέλτιστη χρήση νερού για μια ανθεκτική γεωργία

Το έργο GEORGIA, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να φέρει δραστικές αλλαγές στη χρήση του νερού με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη γεωργία.Με μία ισχυρή ομάδα 16...

Η Ανάσταση για τους Κορίνθιους αγρότες ήρθε λίγες μέρες νωρίτερα από το Πάσχα

Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα για τους Κορίνθιους αγρότες καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απρίλη θα μπουν οι υπογραφές για την κατασκευή του φράγματος Ασωπού, το οποίο θα ωφελήσει τον πρωτογενή τομέα της πεδινής Κορινθίας.Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του...