Προσδοκίες για την ανάκαμψη της αγοράς ελαιόλαδου κοντά στο Πάσχα εκφράζουν εκπρόσωποι των παραγωγών, ελαιοτριβείς αλλά και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί που συνεχίζουν ωστόσο να τηρούν στάση αναμονής και να μην τιμολογούν το προϊόν τους.
Τα αποθέματα του Κρητικού ελαιολάδου που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων μετά το «πάγωμα» της αγοράς και την πτώση των τιμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων φαίνεται να υπολογίζονται γύρω στους 20.000-25.000 τόνους. Όσο για τις τιμές παραγωγού αυτές κυμαίνονται μεταξύ των 4,10€- 4,50€ με την διενέργεια όμως ελάχιστων εμπορικών πράξεων. Σ΄ αυτές ξεχώρισε τον περασμένο μήνα, ο Συνεταιρισμός Εμπάρου που πούλησε με διαγωνισμό 50 τόνους προϊόντος στην τιμή των 4,71€.
Τη τελική εικόνα με ακριβή νούμερα τόσο για την συνολική παραγωγή ελαιόλαδου της Κρήτης όσο και για τα αποθέματα θα δώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Κρήτης. Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη και ύστερα από την απαίτηση των αγροτικών φορέων, οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού συλλέγουν εδώ και μερικές ημέρες τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν για πρώτη φορά από φέτος, στην επίσημη καταγραφή του συνόλου της παραγωγής αλλά και των αδιάθετων ποσοτήτων ελαιολάδου. Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία θα συμβάλουν για την προσέγγιση της κατάστασης και την περαιτέρω παρακολούθησης της πορείας διάθεσης του Κρητικού ελαιολάδου μιας και δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία από το παρελθόν. Το κυρίαρχο όμως είναι πως θα αποτελέσουν την βάση για την διαμόρφωση τοπικής πολιτικής προς όφελος των ελαιοπαραγωγών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος Μιχάλη Καμπιτάκη με βάση τους υπολογισμούς των φορέων και με επισφάλεια, μπορούν να μιλήσουν για την διάθεση μέχρι σήμερα περίπου 10.000 με 15.000 τόνους Κρητικού ελαιολάδου. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η τέλεια καρπόδεση που περιμέναμε φέτος στην Κρήτη ήρθε, άλλα λόγω των καιρικών φαινομένων δεν εξελίχθηκε όπως θα επιθυμούσαν οι παραγωγοί, με συνέπεια οι παραγόμενες ποσότητες να περιορίστηκαν σημαντικά και να υπολογίζονται περίπου στους 80.000 τόνους για ολόκληρη την Κρήτη. Όπως λέει μπορεί να μην αγγίξαμε τα ανώτατα επίπεδα παραγωγής αλλά στην ποιότητα το κρητικό λάδι ξεχωρίσει στην διεθνή αγορά. Σπεύδει ωστόσο να τονίσει την σημασία της καταγραφής από την Περιφέρεια και τις διευθύνσεις της συνολικής παραγωγής και κυρίως αυτήν την περίοδο των αποθεμάτων. Ο κος Καμπιτάκης που είναι οπαδός της ομαλής διάθεσης του ελαιολάδου, υπογραμμίζει πως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πορεία του προϊόντος, απαντά στους χειρισμούς… που οδήγησαν στο «στέγνωμα» της αγοράς.
Την ίδια περίπου εκτίμηση για την παραγωγή και για τα αποθέματα φαίνεται να έχουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου τυποποιητών Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης και ελαιουργών του Ηρακλείου Μάκης Αφθονίδης. Από την πλευρά του κος Ανδεαδάκης βλέπει πως εν’ όψει Πάσχα η εγχώρια αγορά θα ενισχυθεί και αυτό θα συμβεί, όπως υπογραμμίζει, με την βελτίωση των τιμών στο ράφι. Τονίζει πως θα χρειαστεί χρόνος για να κερδίσει το ελαιόλαδο τις αγορές που έχασε έναντι των σπορέλαιων. Ο κος Αφθονίδης πάντως αν και δεν βλέπει περαιτέρω πτώση των τιμών, δείχνει συγκρατημένος για τις εξελίξεις μέχρι το Πάσχα και αυτό γιατί Τυνησία, Μαρόκο και Τουρκία προσφέρουν μεγάλες ποσότητες σε χαμηλές τιμές.
Αυξήθηκε φέτος η τυποποίηση του Κρητικού ελαιολάδου
«Αχτίδα» φωτός διαφαίνεται στην τυποποίηση του Κρητικού ελαιολάδου. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Τυποποιήτων Κρήτης φέτος παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 10% με 15% στην τυποποίηση του Κρητικού Ελαιολάδου.
Μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου ο πρόεδρος των τυποποιήτων ελαιολάδου Κρήτης Γιώργος Ανδρεαδάκης αναφέρει πως η αύξηση αυτή επετεύχθη μετά την μείωση των τιμών καθώς δημιουργήθηκε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη τα σπορέλαια που κέρδισαν την αγορά πέρσι, όταν η τιμές του ελαιολάδου «εκτοξευθήκαν» στα ράφια των σούπερ μάρκες.
Ο κύριος Ανδρεαδάκης έσπευσε ωστόσο να επισημάνει πως η Κρήτη όπως και συνολικά η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά στην τυποποίηση του προϊόντος. Μόλις 20.000-25.000 τόνους ελαιολάδου τυποποιείται σ’ ολόκληρο το νησί και 40.000-45.000 σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. «Δυστυχώς τα νούμερα αυτά είναι πολύ μικρά για την δυναμική του προϊόντος αλλά η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μόνη της και δεν βοηθάει κανείς να πάει το Κρητικό λάδι μπροστά. Χρειάζεται προβολή και προώθηση. Πως θα μάθει το Βιετνάμ και η Σεούλ για το λάδι μας; Οι Ισπανοί κάνουν 120.000 τόνους εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου», προσθέτει με νόημα ο κος Ανδρεαδάκης.
ΠΗΓΗ: fonimaleviziou.gr