Μετά την ενεργοποίηση των γεωτρήσεων που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Ιεράπετρας και την αδειοδότηση μιας ακόμη γεώτρησης που θα ανορυχθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα , ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ιεράπετρας, σε ανακοίνωση του ευχαριστεί όσους βοήθησαν στο να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στην εξασφάλιση του αρδευτικού νερού που χρειάζεται η αγροτική κοινωνία της ευρύτερης Ιεράπετρας, υπολογίζοντας ότι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν πλέον, στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών , υπάρχει η προοπτική συγκέντρωσης 17 εκατομμυρίων κυβικών ετησίως.
Έχει υπολογιστεί από τις καταναλώσεις των παραγωγών κηπευτικών και ελιάς , ότι κάθε χρόνο η αγροτική Ιεράπετρα χρειάζεται γύρω στα 11 εκατομμύρια κυβικά νερού από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών. Συνεπώς αν όλα πάνε καλά θα υπάρχει και περίσσευμα 6 εκατομμυρίων κυβικών.
Ο Πρόεδρος ,το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ευχαριστούν το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ Μαν.Φραγκούλη, τον Αντιδήμαρχο κ Μιχ. Μπαχλιτζανάκη και από την Υπηρεσία Υδάτων Ηράκλειου την κ. Αγγελική Μαρτίνου και τον κ. Γιώργο Ανετάκη, για την συνδρομή τους στην αδειοδότηση ανόρυξης της νέας γεώτρησης στα Πολιανά των Μύθων.
«Με τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου , την αξιοποίηση των γεωτρήσεων που μας παραχωρήθηκαν από το Δήμο στο Μύρτος και με την ανόρυξη της νέας γεώτρησης στα Πολιανά , για πρώτη φορά από την λειτουργία του ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, θα έχει την δυνατότητα εμπλουτισμού του ταμιευτήρα του φράγματος Μπραμιανών με 17 εκ. κυβ. μέτρα νερού ετησίως, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί ο Οργανισμός μας, οι ανάγκες του ανέρχονται σε 7 εκ. κυβ. για τα θερμοκήπια και 4 εκ. κυβ. για τις ελιές και λοιπές καταναλώσεις. Παρακαλούνται οι καταναλωτές στη συνετή διαχείριση του νερού και στην αυστηρή τήρηση του κανονισμού άρδευσης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Λευτέρης Μυλωνάκης.
Αναφορικά με την αδειοδότηση της νέας γεώτρησης στα Πολιανά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Γιώργος Καραλάκης, μας είπε ότι , «η άδεια για την ανόρυξη της νέας γεώτρησης στα Πολιανά , υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία συγκέντρωσης των προσφορών , ώστε να επιλέξουμε τη συμφερότερη και να ξεκινήσουμε αμέσως της ανόρυξη της γεώτρησης η οποία θα πληρωθεί με χρήματα του ΤΟΕΒ. Η ανόρυξη της γεώτρησης δεν θα πάρει περισσότερες από 4 εβδομάδες αφού σήμερα οι εργολάβοι διαθέτουν πιο σύγχρονα μέσα. Θα χρειαστούμε όμως λίγο χρόνο για τον μηχανολογικό εξοπλισμό της καθώς και για τη ρευματοδότηση της.
Αυτό που σίγουρα θα κάνουμε άμεσα, αφού αγοράσαμε 500 μέτρα καινούργιους αγωγούς και τους τοποθετήσαμε στο σημείο που χρειάζεται , είναι , να αξιοποιήσουμε από αύριο αμέσως τις 2 από τις 3 γεωτρήσεις που μας είχε παραχωρήσει το 2014 ο Δήμος Ιεράπετρας στο Μύρτο, τις οποίες έχουμε δοκιμάσει και δουλεύουν μια χαρά. Νομίζω ότι πάνε καλά τα σχέδια που έχουμε κάμει ώστε να βρούμε κάποιες καλές ποσότητες νερού για να εμπλουτίσουμε τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών , ώστε να ξεπεράσουμε χωρίς άλλα προβλήματα αυτή την τριετή περίοδο της ανομβρίας, ελπίζοντας από τον επόμενο χειμώνα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Γιώργος Καραλάκης.
Οι έχοντες δεξαμενές πμβρίων δεν χρησιμοποιούν συχνά το νερό του φράγματος
Από τις τελευταίες βροχοπτώσεις που μπορεί να μην ήταν πάρα πολλές αλλά ήταν πάρα πολύ χρήσιμες για τους αγρότες που έχουν κατασκευάσει δεξαμενές ομβρίων στα θερμοκήπια τους, αποθηκεύτηκε μια καλή ποσότητα νερού με την οποία αυτοί οι παραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε καλοκαιρινές καλλιέργειες.
Ρωτήσαμε τον παραγωγό κηπευτικών κ Μιχάλη Σαμπροβαλάκη που έχει μια θερμοκηπιακή μονάδα παραγωγής αγγουριών 10 στρεμμάτων στο Κεντρι, πόσες φορές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το νερό του Φράγματος Μπραμιανών από το Φθινόπωρο που ξεκίνησε τις καλλιέργειες του.
«Στα 10 στρέμματα θερμοκηπίων που έχω κατασκευάσει, φρόντισα να φτιάξω μια δεξαμενή 3.000 κυβικών, για την αποθήκευση του νερού της βροχής που πέφτει από το πλαστικό κάλυψης των θερμοκηπίων μου. Ενώ εφέτος οι βροχές στην περιοχή μας ήταν πολύ λίγες , στη δεξαμενή μου μπήκε και η τελευταία σταγόνα βροχής που έπεσε πάνω στο θερμοκήπιο, με αποτέλεσμα να μην χρειαστώ σχεδόν καθόλου το νερό του φράγματος των Μπραμιανών. Έχω κάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δυο καλλιέργειες αγγουριού και έχω χρησιμοποιήσει γύρω στα 5.000 κυβικά βρόχινου νερού από τη δική μου ομβριοδεξαμενή. Από τις τελευταίες βροχές, μου έχουν μείνει στη δεξαμενή , γύρω στα 2.000 κυβικά τα οποία μου φτάνουν και μου περισσεύουν για την καλοκαιρινή καλλιέργεια αγγουριού. Αν βρέξει ακόμη δυο φορές μέχρι τον Μάιο θα έχω νερό να ξεκινήσω τις καλλιέργειες μου και το ερχόμενο Φθινόπωρο», μας είπε ο κ Μιχάλης Σαμπροβαλάκης.
Αυτή η μαρτυρία καταδεικνύει την ανάγκη να φτιάξουν δεξαμενές ομβρίων στα θερμοκήπια τους , όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα δεν το είχαν τολμήσει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η απόσβεση του κόστους της κατασκευής μιας τέτοιας δεξαμενής γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο, αφού οι καλλιέργειες ποτίζονται με εξαιρετικής ποιότητας βρόχινο νερό που ευτυχώς είναι ακόμη δωρεάν μέχρι και σήμερα. Αύριο δεν ξέρουμε …
ΠΗΓΗ: neakriti.gr