Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο της Olimerca, μια νέα έρευνα ρίχνει φως στις επιπτώσεις της αλατότητας στην ελιά, μια καλλιέργεια με τεράστια οικονομική σημασία για τη Μεσόγειο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της EEZ-CSIC, σε συνεργασία με το IHSM La Mayora (CSIC-Πανεπιστήμιο της Μάλαγα) και τα Πανεπιστήμια της Χαέν και της Μάλαγα, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biology.
Η ανασκόπηση αυτή περιγράφει τους μορφολογικούς, φυσιολογικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται όταν η ελιά εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα αλατότητας. Παράλληλα, παρουσιάζονται δεδομένα από τεχνικές υψηλής απόδοσης τα οποία προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανθεκτικότητα ή την ευαισθησία συγκεκριμένων ποικιλιών.
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της μελέτης είναι η κατάταξη 98 ποικιλιών ελιάς ανάλογα με την αντοχή τους στο αλάτι, καθώς και η ανάλυση του γονιδιώματος της ελιάς και των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανταπόκριση στο αλατούχο στρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια επιτυχημένη προσαρμογή σε συνθήκες αλατότητας απαιτεί ενίσχυση του κυτταρικού τοιχώματος, αποφυγή της συσσώρευσης ιόντων και την ενεργοποίηση αντιοξειδωτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών τροποποιήσεων στις πρωτεΐνες.
Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει τη χρήση εδαφοβελτιωτικών, την αξιοποίηση μικροοργανισμών ανθεκτικών στο αλάτι και πολλών άλλων τεχνολογιών. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά οι πρώτες δοκιμές για την ανάπτυξη ανθεκτικών καλλιεργητικών πρακτικών προχωρούν με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
ΠΗΓΗ: olivenews.gr