Χειρότερα δεν θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα στην αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη, και μάλιστα σε μία περίοδο που ο παραγωγικός κόσμος περίμενε να καλύψει τις ανάγκες του, πουλώντας το προϊόν του σε καλύτερη τιμή!
Υπάρχει, δε, ο φόβος ότι πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους…
Μιλώντας στο Cretalive, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, κ. Πρόδρομος Αφθονίδης επισήμανε ότι η κατάσταση είναι τρομακτικά στάσιμη, στρέφοντας τα βέλη του ενάντια στην ΕΕ με αφορμή την απόφαση για εισαγωγές ελαιολάδου από Τυνησία και Τουρκία.
«Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι ποσότητες του παραγόμενου προϊόντος είναι μέσα στις αποθήκες! Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική… και φοβάμαι ότι η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε, εξηγώντας ότι ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Τουρκία έχει υπερπαραγωγή και με δεδομένο το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα σε αντίθεση με το αντίστοιχο στις συγκεκριμένες χώρες, γίνεται αντιληπτό το που βαδίζουμε…
Ο κ. Αφθονίδης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη αυτή.
«Κάποιοι έπαιξαν παιχνίδια»
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καμπιτάκης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας έκανε λόγο για τη δεύτερη “κατάρρευση” της αγοράς ελαιολάδου…
«Ο κόσμος περίμενε την καλύτερη τιμή που του έλεγαν κάποιοι ότι θα έπιανε, έως και τα 9-10 ευρώ και δεν πούλησε όταν ήταν καιρός. Δεν είναι λογικό τώρα να ζούμε αυτόν τον εφιάλτη; Το 60-70% του παραγόμενου προϊόντος είναι μέσα στις αποθήκες και τα ελαιουργεία. Λέγαμε στον κόσμο να δίνει το λάδι τμηματικά για να μη “στεγνώσει” η αγορά. Όσοι άκουσαν εκείνους που τους συμβούλευαν να περιμένουν, έχουν σοβαρό πρόβλημα τώρα. Πολλοί δεν τιμολόγησαν όταν έπρεπε και τώρα την πάτησαν…», σημείωσε με νόημα ο κ. Καμπιτάκης και πρόσθεσε ότι στη φάση αυτή οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στο εξωτερικό, με την Ιταλία να αγοράζει από την Ισπανία που έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής.
«Γιατί να έρθουν εδώ;», αναρωτήθηκε. Ο ίδιος έκανε ευθέως λόγο για “παιχνίδια” που κάποιοι έπαιξαν σε βάρος των παραγωγών εκτιμώντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά…
«Δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση»
Στο Cretalive μίλησε και ο επιχειρηματίας, κ Γιώργος Ξυλούρης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Olivartia. Περιέγραψε μία πολύ κακή κατάσταση στην αγορά, σημειώνοντας ότι «δεν έχει φύγει από τις ποσότητες του λαδιού ούτε το 10%! Όλο το προϊόν είναι στα ελαιουργεία και τις αποθήκες, δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση».
O ίδιος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο στην Ιταλία δεν υπάρχει ελαιόλαδο και η γειτονική χώρα αγοράζει από την Ισπανία μόλις στα 3,60 ευρώ! «Αν δεν κλείσει η ψαλίδα, τα λάδια θα μείνουν εδώ. Επιπλέον, να μην ξεχνάμε ότι ο χειμώνας ήταν καλός στην Ισπανία, έριξε πολύ νερό, πράγμα που δείχνει ότι πάμε σε δεύτερη χρονιά υπερπαραγωγής στην Ισπανία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δικό μας λάδι…»
Ο κ. Ξυλούρης αναφερόμενος στις ποσότητες που έχουν πια χαθεί, τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο το γεγονός ότι έχουν χαθεί περίπου 1,5 εκ. τόνοι ελαιολάδου από τους πελάτες, παγκοσμίως λόγω της υψηλής τιμής που είχε το προϊόν το προηγούμενο διάστημα και αυτοί οι καταναλωτές που είχαν στραφεί σε άλλα λάδια, θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιστρέψουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Πώς θα γίνει αυτό; Μόνο με τη χαμηλή τιμή θα τους φέρουμε πίσω…Επιπλέον, απαιτείται και πολύς χρόνος».
Ο ίδιος σημείωσε ότι το 2026 θα βρει την Ισπανία με 600.000 τόνους λάδι, κατά τα φαινόμενα, κι έτσι τα πράγματα θα είναι πολύ πολύ δύσκολα για τον παραγωγό. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν ευθύνες καθώς ο κόσμος περίμενε να πουλήσει και τώρα βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναρωτήθηκε: «H Iσπανία έχει σοβαρό ποιοτικό ζήτημα , σε αντίθεση με τη δική μας άριστη ποιότητα. Αυτό θα μπορέσει, άραγε, να εξισορροπήσει την κατάσταση;»
ΠΗΓΗ: cretalive.gr