Σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα», η πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία ρίγανης στον Ελληνικό Εθνικό (και Ευρωπαϊκό) Κατάλογο Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών, η οποία αξιοποιείται εμπορικά από το Ινστιτούτο ΦΑΦ και την εταιρεία BIOMA.
Υπεύθυνοι για την επιτυχημένη έρευνα και υλοποίηση του εγχειρήματος είναι οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Φάλια Οικονόμου, κ. Χρήστος Ταραντίλης και κ. Κωνσταντίνος Τσιμπούκας. Μέσα από μια συστηματική και μακρά διαδικασία που ξεκίνησε το 2009 από την Ικαρία, κατορθώθηκε σήμερα από την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού να είναι έτοιμη – διαθέσιμη στους παραγωγούς με πολλά παραγωγικά πλεονεκτήματα για μια βιώσιμη καλλιέργεια και παραγωγή.
Η Οργάνωσή μας, συμμετείχε στην εν λόγω ημερίδα υπό την παρουσία του Πρόεδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Συνεταιρισμού της Θεσσαλίας και μέλους της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος αποτελείται από πολλά μέλη – παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση ρίγανης, καθώς και του Γενικού Διευθυντή, κ. Μόσχου Κορασίδη.
Ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης και καλλιέργειας ποικιλιών που επιδεικνύουν αυξημένη ανθεκτικότητα σε ακραίες θερμοκρασίες, δεδομένων των ολοένα και εντονότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανέφερε, τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα κατά τη φάση διακοπής του λήθαργου στα φυτά ρίγανης, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να μην επανεκκινήσουν την ανάπτυξή τους. Το φαινόμενο αυτό αποδόθηκε κυρίως στον παρατεταμένο καύσωνα και την έντονη ξηρασία του καλοκαιριού του 2024.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερη τεχνική υποστήριξη προς τους παραγωγούς, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία, ούτε ολοκληρωμένος οδηγός καλλιέργειας για τη ρίγανη, γεγονός που δυσχεραίνει τη σωστή διαχείριση της καλλιέργειας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μόσχος Κορασίδης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, τονίζοντας την εξαιρετική προσαρμοστικότητά της στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Όπως επεσήμανε, η «Αρέθουσα» έχει χαμηλές απαιτήσεις σε νερό, γεγονός που την καθιστά ιδανική για καλλιέργεια στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας. Επιπλέον, αποτελεί μια καλλιέργεια που δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις ή εύφορες πεδινές περιοχές, καθιστώντας την ιδιαίτερα κατάλληλη για μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Επίσης, η καλλιέργεια της ρίγανης, μπορεί να αποτελέσει πεδίο, τόσο για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, όσο και Συνεταιρισμών σε μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας που θα ασχοληθούν με την καθετοποίηση της παραγωγής.
Παράλληλα, στάθηκε στη χρηστική της αξία για τη βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής, χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες. Μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία της για τη ζωοτροφική βιομηχανία, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη, τόσο για τη βιολογική, όσο και για τη συμβατική κτηνοτροφία.
Η παρουσίαση της «Αρέθουσα» ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της σύνδεσης της γεωργικής παραγωγής με την έρευνα και την καινοτομία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τις ελληνικές καλλιέργειες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ: etheas.gr