Επιτέλους σταθερά πάνω από 0.50 λεπτά για τον παραγωγό φέτος η τιμή, τιμή που αξίζει να καλλιεργείς – Αυξημένη η ζήτηση της πρώιμης πατάτας λόγω Πάσχα σε Ελλάδα κι εξωτερικό
Χωρίς προβλήματα, με εξαιρετικές συνθήκες και τιμή τουλάχιστον 0.10 λεπτά παραπάνω από πέρσι ξεκίνησε εδώ και 2 εβδομάδες η συγκομιδή, συσκευασία και προώθηση προς τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, κυρίως της Πολωνίας, η εαρινή Μεσσηνιακή πατάτα του Μπουρνιά Καλαμάτας.
Μιλώντας στο Messinialive ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εξαγωγικής εταιρίας Agrexpo με πολυετή πείρα στον χώρο, Γιώργος Γκούμας, επεσήμανε πως πράγματι φέτος είναι μια καλή χρονιά αφού η τιμή στον παραγωγό έχει κλειδώσει στα 0.55 λεπτά το κιλό, η ποιότητα είναι άριστη και με βάση το γεγονός ότι η Αχαΐα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων τον Δεκέμβριο έχει φυτέψει πολύ αργότερα, τα πράγματα φέτος είναι ευχάριστα για τους παραγωγούς της Μεσσηνίας αλλά και τους καταναλωτές. Η ζήτηση λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα καθημερινά ανεβαίνει, και η χρονιά είναι καλή και πολύ ενδιαφέρουσα.
Ο παραγωγός από τον Μπουρνιά Γιώργος Δούβας μας είπε ότι η τιμή της πρώιμης πατάτας είναι στα 52 και 55 λεπτά. Ενημέρωσε ότι “οι αποδόσεις ανεβαίνουν και θα βελτιώνονται όσο θα περνάει ο καιρός” κι εξήγησε: “Καθυστέρησαν φέτος οι πατάτες 10 ημέρες λόγω του καιρού, της χαμηλής θερμοκρασίας τη νύχτα κατά τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να μην «δουλέψουν» τα φυτά”.
Εξέφρασε την ευχή “να διατηρηθεί αυτή η τιμή, για να την καρπωθούν όλοι πατατοπαραγωγοί”, παραδεχόμενος πως “δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει, αλλά αυτές οι τιμές πρέπει να κρατηθούν”.
Ο κ. Δούβας υπενθύμισε ότι φέτος στην περιοχή του Μπουρνιά λίγοι παραγωγοί έχουν βάλει φέτος πατάτες και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εγώ και η οικογένειά μου που βάζαμε συνολικά 300 στρέμματα, βάλαμε μόνο 25. Αλλος που έβαζε 150, έβαλε 15 στρέμματα και άλλοι παραγωγοί δεν έβαλαν καθόλου”.
Συνεχίζοντας, εκτίμησε πως “ήταν θετικό το γεγονός ότι το Πάσχα των καθολικών πέφτει μαζί με το δικό μας, γιατί υπάρχει ζήτηση για την πατάτα και καλή τιμή στο εξωτερικό” και πρόσθεσε “μακάρι να κρατηθεί αυτή η ζήτηση και μετά το Πάσχα”.
Τέλος, εκτίμησε ότι “στην περιοχή του Μπουρνιά μέχρι και την Τετάρτη του Πάσχα θα ολοκληρωθεί η διάθεση της φετινής παραγωγής.