Σε Ελλάδα και Αλβανία γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου στον κόσμο, με τους Έλληνες πολίτες να είναι στην πρώτη θέση, προσπερνώντας τόσο εκείνους εντός Ε.Ε., όσο και εκτός.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου αφορούν τη σεζόν 2022-23 και είναι αποκαλύπτικά για το πόσο λάδι καταναλώνεται κατά κεφαλήν ανά τον κόσμο.
Στην Ελλάδα καταναλώνονται 9.3 λίτρα ανά κάτοικο, αριθμός που είναι και ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, ενώ οι Έλληνες είναι πρώτοι και στην Ε.Ε., όπου ακολουθούν οι Ισπανοί με 7.5 και οι Ιταλοί με 7.4 λίτρα ανά κάτοικο. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Κύπριοι και Πορτογάλοι με 3.8 και 3.7 λίτρα ανά κάτοικο αντίστοιχα.
Όσο για τις λεγόμενες τρίτες χώρες, δηλαδή εκείνες που βρίσκονται εκτός Ε.Ε. η Αλβανία είναι πρωτοπόρος στην κατανάλωση ελαιόλαδου με 8.7 λίτρα ανά κάτοικο, συμπλήρώνοντας τον κατάλογο των Μεσογειακών χωρών. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά το Μαρόκο με 4 λίτρα και ο Λίβανος με 3.8 λίτρα ανά κάτοικο.
Τέλος, ισχνή είναι κατανάλωση σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου, αλλά και σε εκέινες της Ασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Καναδάς προπορεύεται με το ελάχιστο 1.2 λίτρα ανά κάτοικο και οι ΗΠΑ έπονται με 1.1 λίτρα. Βραζιλία και Ιαπωνία καταναλώνουν μόλις 0.4 λίτρα ανά κάτοικο ενώ οι Κινέζοι πολίτες δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ελαιόλαδο με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 0.04 λίτρα ανά κάτοικο.
Αισιοδοξία για την προοπτική – Ανάγκη για πολιτικές προώθησης
Σύμφωνα με την έρευνα τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση του ελαιόλαδου έχει ανακάμψει με 3 εκταομμύρια τόνους παγκοσμίως κι έτσι υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον. Ωστόσο ο κορωνοϊός και η στροφή σε φτηνά έλαια κυρίως στον τομέα της εστίασης, αλλά και της κατανάλωσης φέρνει το ελαιόλαδο σε δυσμενή θέση, με δεδομένο ότι τα οικονομικά των πολιτών παγκοσμίως δεν είναι σε καλή κατάσταση με φωτεινές εξαιρέσεις.
Η Ελλάδα είναι ανάγκη να επεξεργαστεί πολιτικές προώθησης ελαιόλαδου, καθώς το εσωτερικό κοινό δε φτάνει για να στηρίξει έναν πυλώνα του πρωτογενούς τομέα όπως αυτός. Βασικό είναι το θέμα της υγείας που προσφέρει το συγκεκριμένο προϊόν ειδικά σε σχέση με τα υπόλοιπα λάδια που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.
Συμπερασματικά, η τόνωση των εξαγωγών, αλλά και η στήριξη των καλλεργητών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις η αισιοδοξία που υπάρχειγια το μέλλον να γίνει πραγματική ανάπτυξη.