Από 7 Μαΐου έως και 7 Ιουλίου οι αιτήσεις για μεταποίηση, εμπόριο και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων – Όλο το θεσμικό πλαίσιο

Από τις 7 Μαΐου 2025 έως 7 Ιουλίου 2025 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027, για ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης/εμπορίας και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με την 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, καθώς και το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση, τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Στόχος της δράσης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (πρώτη ύλη, αλλά και τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα του Παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Ο προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης δύναται να κυμαίνεται από 400.001,00 € μέχρι 5.000.000,00 €. Η Παρέμβαση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο ( Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Α.Π.Δ.Ε.).

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:

  • Μικρά νησιά Αιγαίου, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Ρόδος, Σύρος, Λέσβος, Θάσος, κ.α.) πλην Κρήτης και Εύβοιας: 75%
  • Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), δηλαδή η Περιφέρεια
  • Δυτικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας της Π.Ε. Αρκαδίας και ο Δήμος Οιχαλίας της Π.Ε. Μεσσηνίας: 65%
  • Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής
  • Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
  • Περιφέρεια Αττικής: 40%

Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ύδατος, μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και μείωση αποβλήτων, σε ποσοστό από 20% και άνω του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης, προβλέπεται η προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10% στο ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το μέγιστο ποσοστό που προβλέπεται από το άρθρο 73 παρ.4 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115, όπως ισχύει.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Στο πλαίσιο της Παρέμβασης οι παρακάτω δαπάνες είναι επιλέξιμες προς στήριξη:

  • Αγορά οικοπέδου χωρίς κτίσμα υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της δαπάνης δεν υπερβαίνει το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης.
    Κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών εγκαταστάσεων. Είναι επιλέξιμοι οι οικίσκοι φύλαξης εμβαδού μέχρι 15 τ.μ..
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας εντός των ορίων του οικοπέδου υλοποίησης της πράξης.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, εφόσον τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά του για τη λειτουργία της μονάδας, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις ανάγκες της επιχείρησης, εξοικονόμησης ύδατος και ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού επεξεργασίας των αποβλήτων (υγρών, στερών και αερίων) στις μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
    Δαπάνες σύνδεσης με δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, γεωθερμίας που πραγματοποιούνται εντός των ορίων του οικοπέδου υλοποίησης της πράξης.
  • Αγορά καινούριων οχημάτων

Α) είτε ειδικού τύπου που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της επιχείρησης προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή του προϊόντος.

Β) είτε εσωτερικής μεταφορά που καλύπτουν τις ανάγκες της επένδυσης.

Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (πχ. ISO, HACCP, BRC, Global Standards, IFS, GLOBAL G.A.P.).
Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού μηχανογράφησης, γραφείων και ασφάλειας επιχείρησης.
Απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος.
Γενικές και άυλες δαπάνες, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, συμβούλων, αμοιβές εκπόνησης μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη μείωση αποτυπώματος άνθρακα, την οικονομική βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενισχύονται αιτήσεις στήριξης από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα).

Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους κλάδους:

Κρέας

Ενδεικτικά ενισχύονται: τα σφαγεία (αιγοπροβάτων, βοοειδών, πουλερικών, χοιρινών), οι μονάδες τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος, οι μονάδες παρασκευής κρεατοσκευασμάτων, οι μονάδες παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, οι μονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων.

Γάλα

Ενδεικτικά ενισχύονται: τα τυροκομεία, οι μονάδες επεξεργασίας γάλακτος, οι μονάδες παρασκευής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος (κεφίρ), οι μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων γάλακτος (τυρόγαλα).

Αυγά

Ενδεικτικά ενισχύονται: οι μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών, οι μονάδες επεξεργασίας αυγών για παραγωγή προϊόντων με βάση το αυγό (αυγό σε σκόνη, ασπράδι αυγού).

Μέλι

Ενδεικτικά ενισχύονται: οι μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας μελιού

Αναπήνιση κουκουλιών

Ενισχύονται οι μονάδες αναπήνισης νωπών κουκουλιών.

Ζωοτροφές

Ενδεικτικά ενισχύονται: οι μονάδες παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών

παρασκευαστήρια ζωοτροφών.

ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ οι μονάδες παραγωγής ιχθυοτροφών

Δημητριακά

Ενδεικτικά ενισχύονται: τα ξηραντήρια δημητριακών, οι μονάδες αποφλοίωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης ρυζιού, οι κυλινδρόμυλοι.

Ελαιούχα Προϊόντα

Ενδεικτικά ενισχύονται: τα ελαιοτριβεία, τα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια ελαιολάδου. ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ τα πυρηνελαιουργεία.

Οπωροκηπευτικά

Ενδεικτικά ενισχύονται: οι μονάδες διαλογής, τυποποίησης, συσκευασίας, συντήρησης, ψύξης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, μανιταριών, οσπρίων, οι μονάδες μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας, οι μονάδες μεταποίησης λαχανικών (ψητών λαχανικών, λιαστής τομάτας), τα κονσερβοποιεία φρούτων και λαχανικών, οι μονάδες χυμοποίησης οπωρών και εσπεριδοειδών, οι μονάδες αποξήρανσης φρούτων, οι μονάδες παραγωγής μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, οι μονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών, σύκων, σταφίδων, βρώσιμων ελαιών, οσπρίων, πατάτας, μανιταριών.

Οίνος

Ενισχύονται τα οινοποιεία.

ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ τα εμφιαλωτήρια οίνου ως μεμονωμένη δράση. Ο εξοπλισμός εμφιάλωσης ενισχύεται ΜΟΝΟ στο πλαίσιο ίδρυσης νέων ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενων οινοποιείων.

Ξύδι

Ενισχύονται οι μονάδες παραγωγής ξυδιού.

Άνθη

Ενδεικτικά ενισχύονται: οι μονάδες μεταποίησης, τυποποίησης και συσκευασίας δρεπτών και αποξηραμένων ανθέων και γλαστρικών. ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ η παραγωγή γλαστρικών και δρεπτών ανθέων.

Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά

Ενισχύονται οι μονάδες ξήρανσης, επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας και συντήρησης φαρμακευτικών, αρωματικών φυτών και κρόκου Κοζάνης.

ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ οι μονάδες κάνναβης.

Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Ενδεικτικά ενισχύονται: οι μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.

ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ η παραγωγή σπόρων και σποροφύτων.

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ και σε υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων του Παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ ενισχύονται ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (υγρών, στερεών και αερίων) με την προϋπόθεση ότι το παραγόμενο προϊόν επαναχρησιμοποιείται αποκλειστικά στην εν λόγω μονάδα και δεν αποτελεί προϊόν εμπορίας αυτής .

Οι δράσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω τομείς αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων (όταν η πρώτη ύλη (υποπροϊόν) και το παραγόμενο τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα), λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση μέσω της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (εφεξής ΚΟΑ) ανά κλάδο και μέσω άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Στο Πλαίσιο της Παρέμβασης δεν ενισχύονται:

  • Η μεταποίηση /εμπορία και/ή ανάπτυξη προϊόντων κάνναβης
  • Η μεταποίηση /εμπορία και/ή ανάπτυξη αλιευτικών προϊόντων
  • Αιτήσεις στήριξης που αφορούν την πρωτογενή γεωργική παραγωγή
  • Η ίδρυση ελαιοτριβείων. Κατ’ εξαίρεση μονάδες ελαιοτριβείων που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, μπορούν να προβούν σε εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της Παρέμβασης και να επαναλειτουργήσουν με την ίδια δραστηριότητα και δυναμικότητα, είτε στην υφιστάμενη θέση είτε σε νέα θέση, εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας εφόσον καλύπτονται από τις απαραίτητες κάθε φορά αδειοδοτήσεις. Στην περίπτωση μεταφοράς τους σε νέα θέση οι παλιές εγκαταστάσεις παύουν να λειτουργούν και δεν είναι δυνατή η επαναλειτουργία τους ως ελαιοτριβείο
  • Ο εκκοκκισμός βάμβακος
  • Η παραγωγή υλικών φύτευσης
  • Η παρασκευή προϊόντων με βάση το αλεύρι
  • Η παρασκευή προϊόντων διατροφής, εκτός εκείνων που περιγράφονται στο παράρτημα Ι της
  • Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η μεταποίηση /εμπορία /συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων καφέ
  • Η μεταποίηση/εμπορία/συσκευασία και/ή ανάπτυξη προϊόντων ζάχαρης
  • Η ίδρυση σφαγείου είναι επιλέξιμη μόνο σε νησιωτικές περιοχές. Η δυναμικότητα του νέου σφαγείου δεν ξεπερνά τους 400 τόνους κρέατος ετησίως. Η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
  • Η ίδρυση εμφιαλωτηρίων οίνου

Οι αιτήσεις στήριξης που αιτούνται μεμονωμένες δαπάνες για την επεξεργασία αποβλήτων (υγρών, στερεών και αερίων) και δεν αφορούν στην κάλυψη των αναγκών της μονάδας τους.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  • Τα επενδυτικά σχέδια θα επιλέγονται στη βάση κριτηρίων επιλογής που θα στηρίζονται στις εξής Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
  • Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
  • Παραγωγή προϊόντων ποιότητας (όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά)
  • Προστασία του περιβάλλοντος, συμβολή στο μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ)
  • Χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών
  • Εξοικονόμηση ύδατος
  • Διατήρηση υφιστάμενων και αύξηση θέσεων απασχόλησης
  • Μέγεθος της επιχείρησης
  • Ωριμότητα επενδυτικού σχεδίου
  • Εξωστρέφεια επιχείρησης
  • Εγκατάσταση σε ηπειρωτική περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) ή σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή όπως πλημμύρες και πυρκαγιές ή σε νησιωτική περιοχή μέχρι 3.100
  • Επεξεργασία πρώτων υλών, προερχόμενων από συμβολαιακή γεωργία
  • Μείωση αποτυπώματος άνθρακα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Ως έναρξη των ηλεκτρονικών υποβολών των προτάσεων ορίζεται η 7η Μαΐου 2025, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 7η Ιουλίου 2025 και ώρα 15:00. Η αξιολόγηση των υποβεβλημένων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (OΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.opske.gr.

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ανά ΑΦΜ μόνο μία αίτηση στήριξης ανά πρόσκληση και η αίτηση στήριξης αυτή αφορά έναν συγκεκριμένο κλάδο, μία συγκεκριμένη κτηριακή εγκατάσταση και μία συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα εντός των ορίων της οποίας θα υλοποιηθεί η προτεινόμενη αίτηση στήριξης.

Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε πατώντας: ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Η πρόσκληση: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Το ΦΕΚ: ΦΕΚ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

 

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία και κόστος παραγωγής έστρεψαν Θεσσαλους αγρότες σε άλλες καλλιέργειες

Σε νέες καλλιέργειες οι οποίες δε θεωρούνται πολύ υδροβόρες στράφηκαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ολοένα και περισσότεροι αγρότες στα παρακάρλια χωριά, προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως με βάση και τις προβλέψεις των ειδικών, που χτυπούν καμπανάκι ενόψει του...

«Χαράτσι» στον ΕΛΓΟ -«Δήμητρα» πριν την έγκριση για το θερμοκήπιο

Από τον ΕΛΓΟ - «Δήμητρα» πρέπει να περάσουν οι αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς ανάμεσα στις ρυθμίσεις προβλέπεται προκαταβολικό χαράτσι ως παράβολο 1.000€, ενώ τα δυσάρεστα για τους αγρότες δεν τελειώνουν εκεί.Τις επόμενες ημέρες θα...

Το χαλάζι κατέστρεψε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες στην Ημαθία – Άλλη μια χρονιά χωρίς εισόδημα και τα έξοδα «τρέχουν»…

Μετά τον παγετό του Μαρτίου ήρθε το χαλάζι στις 24 και 25 Απριλη για να αποτελειώσει ό, τι κι αν απέμεινε σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες που είχαν διασωθεί, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας να εκδίδει ανακοίνωση...

Μεγάλη η καταστροφή από το χαλάζι στην Κρήτη – Πιο ανθεκτική η ελιά από το αμπέλι

Αποκαρδιωτικές εικόνες συνεχίζουν να αντικρίζουν τα κλιμάκια των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που πραγματοποιούν αυτοψίες μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας σε αρκετές περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών - Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδας και Βιάννου. Οι ζημιές είναι τεράστιες, ενώ οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει - όσοι...

Εγκατέλειψαν βαμβάκι για να καλλιεργήσουν κινόα και καμελίνα – Στα 62 ευρώ η επιδότηση ανά στρέμμα

Με την γνώση του παρελθόντος, από τους καλλιεργητές της περιοχής των Άνδεων οι σύγχρονοι γεωργοί στην Ευρώπη έως και την Θράκη με το βλέμμα στο μέλλον μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους καρπούς.Από τον κάμπο του Φαναρίου Κομοτηνής...

Με νέο αγωγό ενισχύεται το φράγμα του Αποσελέμη – Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και παίρνει ανάσα η Κρήτη

Η ανάγκη για ενίσχυση του Φράγματος Αποσελέμη τέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 25 Απρίλη ανάμεσα σε στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.Η συνεργασία...

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για την αναδιάρθρωση αμπελώνων σε Λήμνο και Λέσβο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε την έναρξη των αιτήσεων για την παρέμβαση Π2-58.1 «Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων», στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2024-2027.Το πρόγραμμα αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου και στοχεύει...

Αντιμέτωπες με την επάρκεια νερού οι καλλιέργειες αραβόσιτου της Ηλείας – Σε μεγάλο κίνδυνο 14.000 στρέμματα

Χωρίς επάρκεια στο νερό άρδευσης που χρειάζονται κινδυνεύουν να μείνουν οι 14.000 στρέμματα στην Ηλεία, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα που προκήρυξε ο ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού προβλέπεται περιορισμός της άρδευσης, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την...

Χωρίς αποζημίωση για την ξηρασία οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί – Ανάγκη για άμεση αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ

Εκτός αποζημιώσεων για την ξηρασία έχουν μείνει οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές να κατρακυλούν και την επιβίωσή τους να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο χρονιά με τη χρονιά.Ανακοίνωση εξέδωσε σχετικά ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού ο οποίος...