Οι εκτιμήσεις του Μιχάλη Καμπιτάκη, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, για τη νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη
Κάτω από τα 8 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών δεν μπορεί να είναι οι τιμές εκκίνησης του κρητικού ελαιολάδου». Την τιμή αυτή για τον παραγωγό εκτίμησε για την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, εντός των επόμενων ημερών, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, και μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μιχάλης Καμπιτάκης.
- Του Χριστόφορου Παπαδάκη
Μιλώντας στον «Ελληνα Αγρότη», ο συνεταιριστής τόνισε κατηγορηματικά ότι τόσο στην Κρήτη και γενικά στη χώρα μας όσο και στις άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες, και φυσικά στην Ισπανία, οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν δικαιολογούν την πτώση των τιμών. Ακόμα και στους ελαιώνες στο νησί που μέχρι πρόσφατα είχαν καλή εικόνα, η οποία προμήνυε αξιόλογη παραγωγή, πλέον, όσο καθυστερούν οι βροχές, εμφανίζονται προβλήματα που δείχνουν ότι δεν θα έχουμε την παραγωγή ελαιολάδου που αρχικά προβλεπόταν.
Βέβαια, σε σχέση με πέρυσι, που η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί ήταν σχεδόν μηδενική, προφανώς θα υπάρχει αύξηση, η οποία ωστόσο δεν αρκεί για να επηρεάσει την αγορά, σηματοδοτώντας την πτωτική πορεία των τιμών. Εκτιμάται ότι πέρυσι η Κρήτη έβγαλε γύρω στους 30.000 με 40.000 τόνους, όταν πρόπερσι είχε βγάλει γύρω στους 150.000 τόνους. «Στο μεταξύ, στην περιοχή μας έχουμε πρώτες τιμές, αλλά στο αγουρέλαιο. Πρόκειται για τιμές από 8 έως 9 ευρώ το κιλό. Ακούστηκε και μια τιμή στην περιοχή της Σητείας στα 10 ευρώ. Αλλά αυτές δεν επηρεάζουν το φρέσκο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Να θυμίσουμε πως η περσινή σεζόν έκλεισε με μέση τιμή γύρω στα 6,80 ευρώ με 7 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Στο μεταξύ, σε αυτές τις τιμές έφυγαν και τα τελευταία αποθέματα που υπήρχαν» λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καμπιτάκης.
«Από κει και πέρα, περιμένουμε να δούμε τώρα, με την έναρξη της σεζόν, τι τιμές θα έχουμε, διότι πάντα τα πρώτα λάδια έχουν καλύτερες τιμές, όπως γίνεται με όλα τα προϊόντα. Και βέβαια, να δούμε την παραγωγή της Ισπανίας, που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Δηλαδή, κάποιοι που περίμεναν ότι θα βγάλουν λάδι, τώρα βλέπουν τα δέντρα τους από την ξηρασία να έχουν πάρει αυτό το καφέ χρώμα, και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, αν συνεχιστεί αυτή η ανομβρία, να τα δούμε και να ξεραίνονται» λέει.
Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ ξεκαθαρίζει πως οι ελιές που ποτίζονται δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Ομως, «το θέμα είναι ότι, στο σύνολο του κρητικού ελαιώνα, αυτές οι ελιές, που είναι ποτιστικές, δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 20%. Είτε δεν υπάρχουν οι υποδομές για να αρδευτούν είτε έχουμε να κάνουμε με γεωτρήσεις που έχουν στερέψει. Εχουμε να κάνουμε με άδεια φράγματα, και δεν υπάρχει νερό για να ποτιστούν τα δέντρα». Ετσι, σύμφωνα με τον συνεταιριστή, η Κρήτη δεν θα βγάλει την παραγωγή που αρχικά είχε υπολογίσει. Και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, ο ίδιος δεν αποκλείει και κάποια απρόοπτα γεγονότα, που θα σηματοδοτήσουν την περαιτέρω άνοδο των τιμών.
Η αισχροκέρδεια στο ελαιόλαδο
Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ σχολιάζει και τη λεγόμενη «ψαλίδα των τιμών» στον τομέα του ελαιολάδου, σε βαθμό ίσως εντονότερο σε σχέση με άλλα προϊόντα. «Οι τιμές που είδαμε πέρυσι στο ράφι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την αρχική τιμή του προϊόντος από τον παραγωγό. Είδαμε, δηλαδή, αγορασμένο προϊόν με τιμές από τα 7 έως τα 8 ευρώ, και αυτό έβγαινε στο ράφι στα 14, 15 και 16 ευρώ το κιλό. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Εκεί πλέον μιλάμε για αισχροκέρδεια, και πρέπει να παρέμβει το κράτος».