Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την “νομιμοποίηση” κτημάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο αναδασμού.
Η εγκύκλιος αφορά τρείς περιπτώσεις ακινήτων:
1. Σε ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο αναδασμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλαδή σε ακίνητα που εντάσσονται σε περιοχή διανεμητέα βάσει της αγροτικής νομοθεσίας, το Δημόσιο, κατά δέσμια αρμοδιότητα, δεν προβάλλει δικαιώματα και απέχει από την ένδικη διεκδίκησή τους, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
-δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί στον φερόμενο δικαιούχο Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής (ΠΔΑ) ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (ΠΚΑΑΧ) ή
-δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης, για το συγκεκριμένο ακίνητο, εκτός αν πρόκειται για ανταλλάξιμο ακίνητο, ήτοι κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
-δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας.
Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήσεως, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, ήτοι από τις οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής ή Διευθύνσεις Πολιτικής Γης, κατά περίπτωση, στις οποίες τηρούνται τα κτηματολογικά στοιχεία των ακινήτων αυτών και οι οποίες υποχρεούνται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαχειριστικές πράξεις και στην παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων σχετικά με το πραγματικό και νομικό καθεστώς των εν λόγω ακινήτων.
Οι αιτήσεις δύναται να υποβάλλονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΑΑΤ, η οποία τις διαβιβάζει αμελλητί στις παραπάνω Υπηρεσίες των Περιφερειών, για ενέργειες αρμοδιότητάς τους.
2.Οι υπηρεσίες των Περιφερειών βεβαιώνουν για κάθε ακίνητο χωριστά τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων, κατά προτίμηση συντάσσοντας, αυτεπαγγέλτως ή κατ’ αίτημα και με τη συνδρομή του ενδιαφερομένου, τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται και από βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ή υπεύθυνη δήλωση αρμοδίου μηχανικού, κατά το πρότυπο του άρθρου 5 του ν. 651/1977, για το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου και, ιδίως, αναφορικά με τη θέση του ως εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.
Σημειώνεται ότι για τη βεβαίωση ιδίως της συνδρομής περί προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας, οι ως άνω υπηρεσίες συνεργάζονται με λοιπές καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και, ιδίως, με τις κατά τόπο αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Δασών.
Άλλη αιτία για την προβολή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου συνιστούν, ιδίως:
-επιγενόμενοι του κατ’ αρχήν εξεταζομένου καθεστώτος διανομής βάσει της αγροτικής νομοθεσίας
-ισχυροί και απαράγραπτοι τίτλοι κτήσεως, όπως η συντελεσμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου
-η χρησικτησία
-η εξαγορά ή άλλης φύσεως ειδική ή καθολική διαδοχή.
Όταν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν σωρευτικά οι προαναφερθείσες εκ του νόμου προϋποθέσεις, η κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία αρχειοθετεί την υπόθεση αμελλητί. Αν, όμως, διαπιστωθεί αρμοδιότητα άλλης Αρχής, ο φάκελος διαβιβάζεται σ’ αυτήν.
3. Περιπτώσεις στις οποίες θα διαπιστωθεί ότι έχει γίνει κάποια ενέργεια για διεκδίκηση του ακινήτου από το Δημόσιο, ενώ συντρέχουν οι προαναφερθείσες κατά περίπτωση προϋποθέσεις, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εξής:
Τυχόν σχετική εισήγηση για διεκδίκηση ακινήτου ανακαλείται αμελλητί και ενημερώνεται ο οικείος δικαστικός παραστάτης του Δημοσίου.
Στην περίπτωση που έχουν ασκηθεί αγωγές από το Δημόσιο για ακίνητο που εμπίπτει σε διανεμητέα έκταση, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται.
Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, στην περίπτωση επιθετικής δικονομικής ενέργειας, και ιδίως εναγωγής του Δημοσίου από τρίτον, που επικαλείται αντίθετο τίτλο κτήσεως, κατά πρωτότυπο ή παράγωγο τρόπο, επί ακινήτου σε διανεμητέα έκταση, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα και ιδίως την ένσταση ιδίας κυριότητας.
Σημείωση: H εγκύκλιος αφορά ακόμη και περιπτώσεις στις οποίες ο αναδασμός δεν περατώθηκε με την οριστική της κύρωση και με την έκδοση και μεταγραφή παραχωρητηρίων.
Μετακίνηση του μεσογειακού αμπελώνα λόγω κλίματος
H κλιματική κρίση αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο του αγροτικού τομέα τα επόμενα χρόνια και κυρίως τους αμπελώνες της Μεσογείου.
Στο συμπέρασμα αυτό ,φαίνεται πως έχει καταλήξει ο Γάλλος αγρομετεωρολόγος Serge Zaka εκτιμά ότι θα αλλάξει η περιοχή κατανομής των μεσογειακών αμπελώνων. Ο οινολόγος Matthieu Dubernet πιστεύει ότι είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθεί η ερημοποίηση της Μεσογείου.
Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ ,στη λευκή βίβλο «Ο επείγων χαρακτήρας» που περιλαμβάνεται στο project «Adaptation of Agriculture to Climate Change in the Mediterranean (AACC-Med)» του ιδρύματος FARM, ο Serge Zaka προβλέπει ότι η περιοχή της Μεσογείου, η οποία θερμαίνεται «20% ταχύτερα από τις υπόλοιπες του κόσμου», θα παρουσιάσει απώλεια αρκετών εκατομμυρίων εκταρίων καλλιεργειών λόγω ερημοποίησης μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο αγρομετεωρολόγος θεωρεί βέβαιη τη γενίκευση της θερμικής καταπόνησης τα καλοκαίρια, «αφού θα ξεπεραστεί κατά πολύ η φυσιολογική αντοχή των ειδών», και τη μετατροπή των τοπίων από θαμνώδεις εκτάσεις σε στέπες και σαβάνες, που «η ελιά και το αμπέλι κινούνται προς το Βορρά όταν νέες παραγωγές εμφανίζονται στη λεκάνη».
Χρησιμοποιώντας το σενάριο RCP 8.5 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και τον δείκτη Winkler για τη χαρτογράφηση των αμπελουργικών περιοχών των επόμενων δεκαετιών, ο Serge Zaka υπολογίζει ότι η καλλιεργητική περίοδος της αμπέλου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20 35 ημέρες μετά το 2060 , «με μια φαινολογική μετατόπιση και καταστροφικούς όψιμους παγετούς στη Βόρεια Ακτή». Λαμβάνοντας υπόψη με τους μελετητές του ότι «η άρδευση αμπέλου από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει μια μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση του υδατικού στρες σε ένα πλαίσιο έλλειψης πόρων και αυξανόμενων αναγκών σε νερό», ο Serge Zaka καλεί τους αμπελουργούς να εξερευνήσουν διάφορους μοχλούς (χρήση πιο ανθεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων αμπέλου, αγροοικολογικές πρακτικές που συντηρούν το έδαφος κ.λπ.) για να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, αλλά δεν αποκλείει τη μετεγκατάσταση αρκετών αμπελώνων σε νέα εδάφη.
Ο πρόεδρος του ομίλου Dubernet και Terra Mea, Matthieu Dubernet θεωρεί αυτή την ομιλία της «μεγάλης μετακίνησης» πολύ απαισιόδοξη. «Οι καλλιέργειες είναι απείρως πολύπλοκα, μη γραμμικά συστήματα που δεν ακολουθούν κατά γράμμα τους κλιματικούς δείκτες, αλλά ευτυχώς επιδεικνύουν μια ορισμένη πλαστικότητα. «Βρίσκουμε αμπέλια από τον 30ο έως τον 50ο παράλληλο στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που είναι σημαντικό», υπενθυμίζει σε μια δημοσίευσή του στο Linkedin.
TOY ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]