Εντυπωσιακά καλά τα νέα από την Ισπανία όσο αφορά τις πωλήσεις ελαιολάδου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα του υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Συγκεκριμένα έφθασαν στις 116.104 τόνους χωρίς σε αυτή την ποσότητα να περιλαμβάνονται οι ποσότητες ελαιολάδου που εισήχθησαν και στην συνέχεια επανεξήχθησαν. Εντυπωσιακά καλά πήγε και ο όγκος παραγωγής τον Ιανουάριο καθώς έφθασε στους 344.530 τόνους. Μετά από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται πως ο όγκος παραγωγής θα φθάσει στα 1,4 εκατομμύρια τόνους για το σύνολο της περιόδου 2024 – 2025.
Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς για αύξηση της κατανάλωσης κατά 10% (3,06 εκατομμύρια τόνους) την περίοδο 2024 – 2025. Δείχνουν πως στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου τα διαθέσιμα αποθέματα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Ωστόσο οι τυποποιητές συνεχίζουν να απέχουν από τις μαζικές αγορές ελαιολάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποθέματα ελαιολάδου στα Ισπανικά ελαιοτριβεία ήταν 865.176 τόνοι, ενώ οι τυποποιητές της χώρας είχαν στις δεξαμενές τους μόλις 176.295 τόνους.
Παράλληλα στην εσωτερική αγορά της Ισπανία έκαναν την εμφάνιση τους εξωπραγματικά χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα κυκλοφόρησαν προσφορές για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 4,59 ευρώ το λίτρο.
Πού πάνε τα πράγματα; Είναι φανερό πως τόσο η κατανάλωση όσο και η παραγωγή ελαιολάδου κινούνται στα επίπεδα που δεν δικαιολογούν τις τρέχουσες εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραγωγού σε Ισπανία, Ελλάδα, Τυνησία και Τουρκία. Ωστόσο είναι φανερό πως οι Ισπανοί τυποποιητές έχουν επιλέξει να κινηθούν με γνώμονα το πολύ φθηνό ελαιόλαδο εκτιμώντας πως έτσι θα αυξήσουν τις ποσότητες που πουλάνε. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν, σε γενικές γραμμές, και Έλληνες τυποποιητές καθώς πιστεύουν πως θα χάσουν τις θέσεις που έχουν στις διεθνείς αγορές. Τα ίδια ισχύουν και για όσους δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο.
Κι επειδή στην αγορά δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας των τιμών παραγωγού, κι επειδή έμποροι και τυποποιητές τούτη τη χρονιά λειτουργούν με ληστρικό τρόπο δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι πως θα δούμε τις τιμές παραγωγού να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα. Παρότι αυτό θα ήταν μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.
ΠΗΓΗ: stonisi.gr