Έλλειψη χρηματοδότησης και δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ως αποτέλεσμα από τις αρχικές αιτήσεις που εγκρίθηκαν φάκελος να έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα για ποσοστό λιγότερο από τις μισές εξ αυτών.
Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση μέχρι αρχές Απριλίου, για κατάθεση αιτήσεων στην πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
[email protected]
Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ήδη μια δίμηνη παράταση, έως 8 Μαρτίου 2025, μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ προς το ΥΠΕΝ, για την υποβολή αίτησης ΟΠΣ ή για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης στο ΔΕΔΔΗΕ. Όμως τα προβλήματα συνεχίστηκαν με πολλούς παραγωγούς να κινδυνεύουν να βρεθούν εκπρόθεσμοι και να απενταχθούναπότο πρόγραμμα.
Πολλοί αγρότες και συνεταιρισμοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο το πλαίσιο για την υποβολή της αίτησης, η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων, όπως και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), ένα έτος πέρασε από την προκήρυξη του προγράμματοςκαι τα πράγματα βρίσκονται ακόμα στο σημείο μηδέν, αφού:
–Είναι σε εξέλιξη η κατάθεση των αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ, βάσει της παράτασης που δόθηκε πρόσφατα.
–Νομοθετικές αγκυλώσεις απορρίπτουν από το πρόγραμμα περίπου το 30% των ενδιαφερομένων αγροτών.
–Έχει ήδη χαθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης του προγράμματος, για τηντρέχουσακαλλιεργητικήπερίοδο.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) κ. Κώστας Σπανούλης δήλωσε στην εφημερίδα Ε.Α. ότι «το εν λόγω πρόγραμμα αντλεί πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά αποκλειστικά αγρότες. Εγκρίθηκαν 5.340 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά (10 έως 50 kw), είτε με εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) μέχρι 30 kw, είτε με την μέθοδο του ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) μέχρι 50 kw, με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.
Το πρόβλημα με την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία δεν μπορούσαν να γίνουν φωτοβολταϊκά, λύθηκε με την ψήφιση στην Βουλή, στις αρχές Μαρτίου 2025, της ρύθμισης για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία μόνο τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να εγκατασταθούν στην γη υψηλής παραγωγικότητας.
Επιπρόσθετα, όπως μαθαίνουμε από μέλη που υπέβαλαν το αίτημα και έχουν λάβει Όρους Σύνδεσης, είναι με περιορισμό έγχυσης. Δηλαδή, είναι που είναι πενιχρά τα δυνητικά οφέλη του αγρότη από το φωτοβολταϊκό των 10 και 20 kW, μπαίνει και ο περιορισμός έγχυσης για να κάνει την επένδυσηαδιάφορη».
Ενώ, δηλαδή, ανακοινώθηκε αρχικά ότι η ενέργεια, που δεν καταναλώνεται, θα μπορεί είτε να συμψηφίζεται είτε να πωλείται, η κυβέρνηση αναγκάζει τους αγρότες να την απωλέσουν. Ο ΠΣΑΦ ζητά η ενέργεια που μπορεί να περισσέψει να μεταφέρεται στον επόμενο χρόνο και να γίνεται συμψηφισμός. Η τελική εκκαθάριση να γίνεται κάθε δύο χρόνια.
Νέα δεδομένα για επιδότηση μπαταρίας με προυπολογισμό 153 εκατ.
Με τροποποιητική απόφαση οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» γίνονται έως τις 31 Μαρτίου του 2025.
Με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Για την ολοκλήρωση της επένδυσης επαρκεί η αγορά και η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού (σύστημα αποθήκευσης). Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη ηλέκτρισης της επένδυσης, δεν επιδοτείται η κατηγορία δαπάνης «Κόστος Διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ».
Επίσης η απαίτηση για υποβολή των όρων σύνδεσης γίνεται το αργότερο έως 4 μήνες, μετά την απόφαση έγκρισης. Η απαίτηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή προκαταβολής στο πρόγραμμα.
Η ένταση της ενίσχυσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro-fotovoltaika.gov.gr.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ»