Επένδυση στην καινοτομία, ως στρατηγική επιλογή, ώστε ο Πρωτογενής Τομέας να είναι πράσινος και παραγωγικός, είναι το μήνυμα που έστειλε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, από το 19ο πολυσυνέδριο για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται σήμερα από το ka–bussines στην Θεσσαλονίκη.
Χρηματοδοτήσεις για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, επενδύσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που βλάπτουν την αγροτική παραγωγή, σχέδια για μετάβαση σε μία τεχνολογικά σύγχρονη και ψηφιακή Γεωργία, είναι μεταξύ άλλων οι πολιτικές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τόνισε ο κ. Τσιάρας και επισήμανε: «Η πολιτική μας βούληση, είναι να φύγουμε από τη λογική των επιδοτήσεων και να περάσουμε σε μια νέα εποχή αγροτικής επιχειρηματικότητας».
Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε: «H Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, να επιλέξει ανάμεσα στασιμότητα του χθες ή στη δημιουργική τόλμη του αύριο.
Στον Αγροτικό Τομέα, η απάντηση είναι μία. Kαινοτομία με σχέδιο, επένδυση και όραμα.
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επενδύουμε στην καινοτομία όχι, ως σύνθημα ,αλλά, ως στρατηγική επιλογή, γιατί γνωρίζουμε ,ότι ο Πρωτογενής Τομέας για να είναι ανταγωνιστικός και για να είναι βιώσιμος, πρέπει να γίνει έξυπνος ,πράσινος και παραγωγικός. Γι αυτό, διαθέτουμε 600 εκατομμύρια ευρώ ,σε νέα προγράμματα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Θέτουμε στόχο ,την αύξηση των καλλιεργούμενων θερμοκηπιακών εκτάσεων κατά 50% ,με καλλιέργειες που αντέχουν στις κλιματικές αλλαγές, που αποδίδουν περισσότερο και που μειώνουν την εξάρτηση μας από εισαγωγές. Μάλιστα πρόσφατα ,υπογράψαμε τη σχετική απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του προγράμματος ,ενίσχυση στο θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ταυτόχρονα, επενδύουμε 300 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέδια βελτίωσης, με έμφαση τη μετάβαση σε μία τεχνολογικά σύγχρονη και ψηφιακή Γεωργία. Επίσης, μέσα από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, ανοίγουμε νέους δρόμους για την εφαρμογή έξυπνων εφαρμογών στην αγροτική παραγωγή, εισάγοντας νέες τεχνολογίες, που δίνουν στους παραγωγούς μας, τα εργαλεία να μειωθεί το κόστος και να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να προστατευτούν από την κλιματική κρίση και τις ταχείες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών, αυξάνοντας έτσι, την αποδοτικότητα των καλλιεργειών τους.
Παράλληλα αναμένεται η ανακοίνωση του υπομέτρου 5-1, το οποίο ενισχύει τις επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα, αντιμετώπιση του παγετού, της βροχής και του χαλαζιού, με χρηματοδότηση 80% για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και 100% για συλλογικά σχήματα. Στην προηγούμενη πρόσκληση υποβλήθηκαν, 1.200 αιτήσεις και το ποσό της δημόσιας δαπάνης ανήλθε στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Για τη νέα πρόσκληση, το ποσό που έχει δεσμευτεί, ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική μας βούληση, είναι να φύγουμε από τη λογική των επιδοτήσεων και να περάσουμε σε μια νέα εποχή αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Όχι εις βάρος των μικρών και μεσαίων παραγωγών, αλλά με αυτούς μπροστάρηδες. Κυρίες και κύριοι, καινοτομία για εμάς, δεν είναι απλώς τεχνολογία, είναι μέσον για κοινωνική δικαιοσύνη, ενισχύει την προσπάθεια για περιβαλλοντική ευθύνη είναι η ασπίδα μας, απέναντι στην κλιματική κρίση το εργαλείο μας για την επισιτιστική επάρκεια και η βάση ,για μια ισχυρή περιφέρεια που παράγει και εξάγει .
Για όλους αυτούς τους λόγους, η καινοτομία αποτελεί τμήμα της εθνικής μας στρατηγικής.
Για το Πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τεχνολογία, καινοτομία και δεν υπάρχει τεχνολογία, χωρίς ανθρώπους, που ξέρουν, πώς να την αξιοποιήσουν. Αυτούς τους ανθρώπους τους Έλληνες αγρότες στηρίζουμε με πράξεις.
Η Γεωργία αλλάζει, γίνεται σύγχρονη καινοτόμα και ενισχύει ανταγωνιστικότητά της. Είναι το αύριο της ελληνικής Οικονομίας και αυτό το αύριο ,εμείς χτίζουμε σήμερα».
Πηγή: ka-business.gr