Αγορά με προοπτικές η Αυστραλία – Μπορεί να εξαχθεί το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

Η Αυστραλία είναι ένας μεγάλος καταναλωτής ελαιολάδου με ραγδαία ανάπτυξη και με πολύ μικρή παραγωγή.

Το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να αυξήσει το μερίδιό του στην τεράστια αυτή χώρα με ισχυρή παρουσία της ομογένειας.

Την αγορά της Αυστραλίας, χαρτογράφησε σε πρόσφατη μελέτη του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϋ. το ελαιόλαδο καταλαμβάνει σημαντική έκταση. Στην έρευνα αγοράς συνολικά για τον κλάδο τροφίμων και ποτών, το ελαιόλαδο καταλαμβάνει σημαντική έκταση.

Παραγωγή

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Αυστραλία έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αντανακλώμενη σε αύξηση, τόσο στον αριθμό όσο και στο μέγεθος των ελαιώνων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η επέκταση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις πολιτείες της Βικτώριας, της Νότιας Αυστραλίας και της Δυτικής Αυστραλίας, περιοχές που διαθέτουν μεσογειακά κλίματα ιδανικά για την καλλιέργεια της ελιάς και αποδίδουν τη συντριπτική πλειοψηφία της εθνικής παραγωγής. Ο κλάδος αριθμεί περίπου 800 παραγωγούς, με τη συνολική έκταση ελαιώνων να εκτιμάται σε πάνω από 400.000 στρέμματα. Η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, ωστόσο, πρόσφατα έφτασε τα 20-25 χιλιάδες τόνους.

Σε όρους αξίας, η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμήθηκε σε περίπου 188 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (106 εκατ. ευρώ) για την περίοδο 2023-24.

Η εγχώρια ζήτηση αυξάνεται το αυστραλιανό ελαιόλαδο ενισχύει την δημοτικότητά του στις διεθνείς αγορές. Παρά την μικρή παραγωγή της, η Αυστραλία είναι εξάγει σημαντικό μέρος της, σε διάφορες χώρες, κυρίως του βορείου ημισφαιρίου, λόγω εποχικότητας. Οι παραγωγοί έχουν εστιάσει στρατηγικά στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

Αγορά

Η αγορά ελαιολάδου στην Αυστραλία έφτασε τα 475 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (297 εκατ. ευρώ) το 2023. Προβλέπεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,2% έως το 2028, φτάνοντας τα 749 εκατ. δολάρια (468 εκατ. ευρώ). Η κατά κεφαλήν δαπάνη για ελαιόλαδο ανέρχεται σε μόλις 11 ευρώ ετησίως. Η εγχώρια παραγωγική δυναμικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, από 2 εκατομμύρια λίτρα το 2002 σε ένα ρεκόρ περίπου 20-22 εκατομμυρίων λίτρων το 2021. Παρότι η παραγωγή μειώθηκε ελαφρώς το 2022 (~19 εκατομμύρια λίτρα από 10-20 χιλιάδες τόνους ελαιοκάρπου), πλησίασε εκ νέου τα επίπεδα ρεκόρ το 2023.

Καταναλωτικές συνήθειες

Στην αγορά τροφίμων της Αυστραλίας παρατηρείται μια σταθερή στροφή από τα παραδοσιακά ζωικά λίπη προς τα φυτικά έλαια και λίπη, με το ελαιόλαδο να κατέχει δεσπόζουσα θέση στις προτιμήσεις των Αυστραλών καταναλωτών, θεωρούμενο ευρέως ως η πιο υγιεινή επιλογή. Αν και έλαια όπως το κανόλα και το ηλιέλαιο χρησιμοποιούνται ευρύτερα για το καθημερινό μαγείρεμα, το ελαιόλαδο έχει καθιερωθεί ως ένα “ειδικό” προϊόν, απαραίτητο σε ένα σημαντικό ποσοστό των νοικοκυριών. Η παρουσία του ελαιολάδου είναι ισχυρή στην Αυστραλιανή αγορά, καθώς βρίσκεται σε περίπου τα δύο τρίτα των σπιτιών.

Παρά την ευρεία αποδοχή του, το κόστος παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Ιδιαίτερα σημαντικοί χρήστες του προϊόντος είναι οι Αυστραλοί καταναλωτές με μεσογειακή κληρονομιά, για τους οποίους το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφικής τους παράδοσης.

Πέρα από την ομάδα μεσογειακής καταγωγής, διακρίνονται επιπλέον έξι διακριτοί τύποι καταναλωτών ελαιολάδου στην Αυστραλία:

Οι Γκουρμέ ερασιτέχνες μάγειρες είναι συνήθως μεσήλικες, με υψηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, που δίνουν έμφαση στις γεύσεις και τις υφές, χρησιμοποιούν διάφορα έλαια στη μαγειρική τους και προτιμούν αποκλειστικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συχνά σε μικρές, ειδικές συσκευασίες των 500 ml.

Οι καταναλωτές που ακολουθούν συνταγή είναι ηλικίας 20-40 ετών, με υψηλά εισοδήματα και μόρφωση. Αγοράζουν ελαιόλαδο για συγκεκριμένες περιστάσεις ή όταν αυτό απαιτείται από μια συνταγή. Ενώ τείνουν να επιλέγουν τα ειδικά έλαια, είναι επίσης ευαίσθητοι στην τιμή, την οποία, μαζί με τη συσκευασία, χρησιμοποιούν ως δείκτες ποιότητας.
Οι Παραδοσιακοί είναι καταναλωτές μεσαίου εισοδήματος, είτε κάτω των 30 είτε άνω των 50 ετών. Για αυτούς, το ελαιόλαδο αποτελεί κομμάτι της κληρονομιάς τους και οι αγοραστικές τους συνήθειες επηρεάζονται από την οικογενειακή παράδοση. Χρησιμοποιούν εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, είναι ευαίσθητοι στην τιμή και προτιμούν μεγάλες συσκευασίες, όπως μπουκάλια των 500 ml ή ακόμα και δοχεία 4 λίτρων.

Οι καταναλωτές με γνώμονα την υγεία είναι κυρίως άτομα με οικογένειες, επαγγελματίες ή άνω των 50 ετών. Η κύρια κινητήρια δύναμη για την κατανάλωση ελαιολάδου είναι τα οφέλη του για την υγεία και η επιθυμία να μαγειρεύουν υγιεινά για τις οικογένειές τους. Επηρεάζονται έντονα από διατροφικές πληροφορίες και, σε μικρότερο βαθμό, από την τιμή.
Μια αναπτυσσόμενη ομάδα καταναλωτών είναι οι αγοραστές με οικολογική συνείδηση, συχνά νεότερης ηλικίας (millennials και Gen Z), με έντονο ενδιαφέρον για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου. Δίνουν προτεραιότητα σε βιολογικά, αειφόρα και οικολογικά συσκευασμένα προϊόντα και είναι πρόθυμοι να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα για προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους.

Τέλος, οι πειραματικοί καλοφαγάδες είναι ένα ζωντανό τμήμα, συνήθως νεότερων καταναλωτών, που απολαμβάνουν την εξερεύνηση διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων και γεύσεων. Ελκύονται από το ελαιόλαδο όχι μόνο για τα οφέλη του στην υγεία αλλά και για τον ρόλο του στη διεθνή, και ιδιαίτερα τη μεσογειακή, κουζίνα. Αναζητούν νέες ποικιλίες και καινοτόμα προϊόντα (π.χ., ελαιόλαδα με αρωματικές προσθήκες) και συχνά μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κύρια κριτήρια των Αυστραλών καταναλωτών είναι η γεύση, η ποιότητα (προτίμηση για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για τα 2/3 περίπου), η προβλεπόμενη χρήση, η συσκευασία, η τιμή (που ευνοεί τα ανταγωνιστικά τοπικά προϊόντα) και η χώρα προέλευσης (με τα ευρωπαϊκά να έχουν ισχυρή φήμη).

Η Αυστραλία είναι καθαρός εισαγωγέας (~128 εκατ. ευρώ το 2023). Η ΕΕ καλύπτει πάνω από το 95% των εισαγωγών (Ισπανία περίπου 80%, ενώ ακολουθούν Ιταλία και Ελλάδα). Στο ελαιόλαδο, είναι μηδενικός ο δασμός εισαγωγής.

Ελληνικά προϊόντα

Η διάθεση ελληνικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα δίκτυο εξειδικευμένων εισαγωγέων και διανομέων και στην παρουσία ελληνικών εστιατορίων και καταστημάτων delicatessen, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη ελληνική ομογένεια (π.χ., Μελβούρνη, Σίδνεϋ).

Το ελαιόλαδο, οι ελιές και το κρασί έχουν σταθερή παρουσία. Το συνολικό μερίδιο αγοράς παραμένει μικρό, αλλά η αναγνωρισιμότητα και η ζήτηση σε αυτές τις κατηγορίες είναι σημαντική, υποβοηθούμενη από την καλή φήμη της μεσογειακής/ελληνικής διατροφής.

Τιμές

Η τιμή του ελαιολάδου στην Αυστραλία για μία φιάλη 500 ml είναι έως 16 δολάρια Αυστραλίας (9 ευρώ) για το Οικονομικό/Μεσαίο πάνω από 9 ευρώ για το Premium.

Η έρευνα αγοράς του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϋ, είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: olivenews.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Τα πανωτόκια εκτοξεύουν χρέη – Το νομοσχέδιο για τα αγροτικά «κόκκινα» δάνεια εγκλωβίζει αγρότες και συνεταιρισμούς

Σε Kοινοβουλευτική παρέμβαση προχώρησε η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, καταθέτοντας Ερώτηση σε συνδυασμό με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των...

Από το 2019 επαναλαμβάνεται η δέσμευση για τον ΕΛΓΑ – Ανάγκη για άμεσες αποζημιώσεις στους χαλαζόπληκτους αγρότες

Από το 2019 επαναλαμβάνεται αλλά χωρίς να υλοποιείται η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, με πολλές κατηγορίες αγροτών να στερούνται αποζημιώσεις που δεν υπόκεινται στον αναχρονιστικό κανονισμό.Πάρα πολλοί σύλλογοι, συνολικά το αγροτικό κίνημα, βουλευτές και άλλοι φορείς έχουν καταθέσει επανειλλημένα το...

Επιδότηση σε μικροκαλλιεργητές χωρίς έλεγχο και αποζημιώση ανά κεφάλι ζώου σκέφεται η Ε.Ε.

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών έρχονται με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που θα συζητηθεί στις 14 Μαΐου και έχει στο επίκεντρό της τους μικρούς καλλιεργητές.Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με έγγραφο του τμήματος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μικροκαλλιεργητές...

Μέχρι την Τρίτη 29 Απρίλη οι δηλώσεις για όσους δεν πήραν de minimis – Η αίτηση απαραίτητη προϋπόθεση για πληρωμή

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα αίτηση  οι αγρότες που δικαιούνται αλλά δεν έλαβαν de minimis αποζημίωση τη Μεγάλη Πέμπτη 17 Απρίλη, με την προθεσμία νέας υποβολής αιτήσεων να λήγει την Τρίτη 29 Απριλίου.Μάλιστα η υποβολή αίτησης είναι απαραίτητη...

Έρχεται νέο ευρωπαϊκό Μέτρο που επιδοτεί τους μικροκαλλιεργητές έως και 50.000 ευρώ – Πώς μπορεί να το ενσωματώσει η Ελλάδα

Ένα νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο φαίνεται πως μπαίνει στον χάρτη των επιδοτήσεων των αγροτών, με το επικείμενο Μέτρο να δίνει έμφαση στις μικρές και οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, προσφέροντας καθαρή ενίσχυση έως και 50.000€.Η συζήτηση για την ενίσχυση των μικροκαλλιεργητών έχει...

«Εξευτελιστική τιμή τα 4 ευρώ για το λάδι», λένε οι Κρητικοί

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κρήτη για την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου, που πλέον δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 4 ευρώ στην οξύτητα των τριών γραμμών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους...

Ανάγκη για έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών της Τεγέας για το χαλάζι – Έντονη βροχή και άνεμος κατέστρεψαν καλλιέργειες

Έγκαιρα πρέπει να αποζημιωθούν οι αγρότες της Τεγέας που επλήγησαν από το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή στις 23 Απρίλη 2025, με τον βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, να καταθέτει 5 βασικά αιτήματα προς το ΥΠΑΑΤ.Χαρακτηριστικό είναι το...

Αντίθετοι με την «εθνικοποίηση» των ευρωπαϊκών χρημάτων οι ευρωβουλευτές

Το αίτημα ενός πολυετούς προϋπολογισμού που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα, προστατεύοντας παράλληλα μακροχρόνιες προτεραιότητες, όπως η γεωργία και η συνοχή, έθεσαν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμών υποστηρίζοντας την...

Οι αποζημιώσεις για φερτά υλικά παραμένουν… άφαντες δυο χρόνια μετά

Άφαντες παραμένουν οι αποζημιώσεις για φερτά υλικά στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», με τους αγρότες από Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Βασίλης Κόκκαλης, με...