Η διαχείριση της καθημερινότητας ,δυστυχώς, απορροφά την ενέργεια και τις ιδέες του υπουργού ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να περιμένει τον επόμενο ανασχηματισμό, να απαλλαχτεί από μια αρμοδιότητα η οποία μοιάζει με αγγαρεία …
Από την εφημερίδα Έλληνας Αγρότης
H E.Ε σε μια προσπάθεια να ανασχεδιάσει την αγροτική της πολιτική, αφού μελέτησε τα δεδομένα, προχώρησε σε προβλέψεις με όριο το 2035. Σε σχετική έρευνα διαπιστώνεται η μείωση στην κατανάλωση κρέατος, η σταθερότητα στην κατανάλωση φρούτων και βεβαίως η ανάγκη για αυξημένα μέτρα για το περιβάλλον.
Οι διαπιστώσεις αυτές, βεβαίως, θα συνυπολογιστούν στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού στο όνομα του αύριο.Ως εδώ όλα καλά.Το ζήτημα ήταν και είναι ο εθνικός σχεδιασμός. Υπάρχει; Οχι.Ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει.Η μόνη πρόταση με προοπτική που θα μπορούσε κάποιος να αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά είναι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι οποίες όμως αφορούν ελάχιστους.
Σύμφωνα με την έκθεση η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να μειωθεί οριακά, κυρίως για το βόειο και το χοίρειο κρέας, ενώ η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να αυξηθεί. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με τις μεταβαλλόμενες συνήθειες και την επέκταση των νέων χρήσεων.
Ειδικά σε ότι αφορά το βόειο κρέας η κατάσταση για τους Έλληνες εκτροφείς θα εξελιχτεί αρνητικά καθώς μετά τη συμφωνία Ε.Ε και Λατινικής Αμερικής η κατάργηση των δασμών θα αυξήσει τις εισαγωγές και θα μειώσει τις τιμές…
Παράλληλη πορεία θα ακολουθήσει και ο γαλακτοκομικός τομέας , ο οποίος αναμένεται φτάσει σε σημείο καμπής, όπου η μείωση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής δεν θα αντισταθμίζεται πλέον από την αύξηση των αποδόσεων γάλακτος μεσοπρόθεσμα.
Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος προβλέπεται να μειωθεί λόγω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα, ενώ η κατανάλωση πουλερικών αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της υγιέστερης εικόνας και της σχετικά φθηνότερης τιμής.
Ίσως το μόνο προϊόν του οποίου η παραγωγή θα αυξηθεί είναι αυτή του ελαιολάδου αλλά οι υψηλές τιμές θα μειώσει την κατανάλωση.
Και η Ελλάδα τι θα κάνει για όλα αυτά που έρχονται; Το αρμόδιο υπουργείο έχει εγκλωβιστεί στην καθημερινότητα χωρίς να ασχολείται με το αύριο κάθε κλάδου παραγωγής.
Βάσει τις κοινής λογικής αυτές οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις θα έπρεπε να είχαν εθνικό χαρακτήρα. Άλλες οι ανάγκες της Ελλάδας, άλλη η οργάνωση της παραγωγής, άλλο το κλίμα άλλες οι παραδόσεις και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με παθογένειες δεκαετιών όπως είναι ο μικρός κλήρος ,η έλλειψη εκπαίδευσης , η χρήση νέων τεχνολογιών.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει οτι ο Αγροτικός Τομέας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα κλιματικά δεδομένα ,ενώ σε αυτές διατυπώνονται συγκεκριμένα μέτρα προς τον σκοπό με κυριότερα τη διαφοροποίηση και εναλλαγή των καλλιεργειών, την επιλογή καλλιεργειών που προσαρμόζονται καλύτερα στις νέες κλιματικές συνθήκες ανά περιοχή, την επέκταση των καλυμμένων καλλιεργειών και της παραγωγής σε θερμοκήπια, τη στοχευμένη αποστράγγιση της γεωργικής γης, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η επονομαζόμενη “γεωργία ακριβείας”, και τις εκστρατείες ενημέρωσης των αγροτών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δουλειά τους, καθώς και για τις διαθέσιμες δυνατότητες για την αντιμετώπισή τους.
Είναι γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια ιδρύματα ,πανεπιστήμια και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις εκπονούν μελέτες και προσπαθούν να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής στον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες κλειδώνονται στα συρτάρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μένουν εκεί αφού κανένας υπουργός ή υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπαίνει στη διαδικασία να προβλέψει την επόμενη μέρα.
Η διαχείριση της καθημερινότητας ,δυστυχώς, απορροφά την ενέργεια και τις ιδέες του υπουργού ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να περιμένει τον επόμενο ανασχηματισμό να απαλλαχτεί από μια αρμοδιότητα η οποία μοιάζει με αγγαρεία …