Όλοι οι πολιτικοί μιλούν για το δημογραφικό πρόβλημα. Όλοι εκφράζουν ευχές και η κυβέρνηση περιορίζεται σε κάτι ημίμετρα ελπίζει στην αναστροφή του κλίματος. Έλα όμως που έρχεται η πραγματικότητα και διαψεύδει όλους όσοι δείχνουν ,δήθεν, ενδιαφέρον για το ζωντάνεμα της υπαίθρου και τον πρωτογενή τομέα!
Η ζωή στην ύπαιθρο στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους νέους αγρότες.Μέσω της Ε.Ε για πολλά χρόνια επιχειρήθηκε να στηριχτούν οικονομικά αλλά το όλο σχέδιο έχει μείνει μετέωρο. Η γραφειοκρατία, το κόστος παραγωγής , οι πολυδαίδαλες προϋποθέσεις απογοητεύουν καθημερινά τους αγρότες που νιώθουν να είναι μόνοι απέναντι σε ένα κράτος ανάλγητο και αδιάφορο.
Αν και ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας η γραφειοκρατία και ο παραδοσιακός πολιτικάντιτος τρόπος αντιμετώπισης των νέων οδηγούν το όλο εγχείρημα στα βράχια
Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών” έχει μειωθεί στο ελάχιστο γεγονός που αναγκάζει τις Περιφέρειες να απευθύνουν έκκληση ένταξης σε αυτό .Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στη Δυτική Ελλάδα, μια κατ΄εξοχήν αγροτική περιοχή όπου η έλλειψη ενδιαφέροντος,αγγίζει το 40%.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στις αρχές Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να ενταχτούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Μάλιστα για να πείσουν τους νέους ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα θα προσέφερε οικονομική στήριξη από 30.000 έως και 42.500 ευρώ σε νέους έως 40 ετών και στο πλαίσιο αυτό για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατανέμονταν το ποσό των 43.950.000 € ως δημόσια δαπάνη.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία αλλά και αλλού. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι δεν θα μπει νέο αίμα στον πρωτογενή τομέα σε μια περίοδο όπου οι εισαγωγές αγροκτηνοτροφικών προϊόντων έχουν πιάσει ταβάνι .
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκινείται για τη δραματική μείωση των αγροτών , ούτε για τη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Περιορίζεται σε μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου που δεν αγγίζουν τους νέους οι οποίοι με τη σειρά τους διαπιστώνουν οτι το κράτος δεν έχει κανένα σχέδιο .
Αν και ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας η γραφειοκρατία και ο παραδοσιακός πολιτικάντιτος τρόπος αντιμετώπισης των νέων οδηγούν το όλο εγχείρημα στα βράχια,την επαρχία σε μαρασμό ,ενώ. παράλληλα επιδεινώνουν το δημογραφικό πρόβλημα.