back to top

Κυκλάδες: Τυροκομώντας και για τον ελληνικό πολιτισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ([email protected])

Η Ελλάδα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να εντάξει την παραδοσιακή κυκλαδίτικη τυροκομία στον «Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας», μια παγκόσμια πρωτοβουλία της UNESCO.

Με δεδομένο ότι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά συνιστά ζωντανή πραγματικότητα που αλλάζει, εξελίσσεται, μετασχηματίζεται, εμπλουτίζεται, προσαρμόζεται και μεταβιβάζεται στις επόμενες γενεές παρακολουθώντας τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς, η παραδοσιακή κυκλαδίτικη τυροκομία αντιμετωπίζεται ως ζώσα διαδικασία στην οποία εμπλέκονται κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αλλά και πανεπιστημιακοί ερευνητές, λαογράφοι, σεφ, επαγγελματίες της εστίασης κ.ά.

Αυτό το ευρύ οικοσύστημα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης τυροκομίας έδωσε το «παρών» στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με θέμα «Η τυροκομία και το τυρί». Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τυροκόμοι από τις Κυκλάδες, σεφ κι επαγγελματίες της εστίασης, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν στελέχη του ΥΠΠΟ και πανεπιστημιακοί καθηγητές που ασχολούνται με τη γαλακτοκομία και την τυροκομία, και έχουν συμβάλει στο να προωθηθεί ο φάκελος της Ελλάδας για την αναγνώριση της παραδοσιακής κυκλαδίτικης τυροκομίας ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με βάση την πρωτοβουλία της UNESCO.

Η Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, στην εισήγησή της με τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά της τροφής και της διατροφής και η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003)», τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες δεν στοχεύουν στην προστασία της παραδοσιακής κυκλαδίτικης τυροκομίας, αλλά στη διαφύλαξή της – δύο διαφορετικές έννοιες.

Η έκδοση «Η τυροκομία και το τυρί»

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε η εκπληκτική έκδοση «Η τυροκομία και το τυρί – Διατροφική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας», την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ. Την επιστημονική επιμέλεια του τόμου, ο οποίος περιέχει μοναδικά κείμενα και πρωτότυπες έρευνες για τα τυριά, την τυροκομία και τον διατροφικό πολιτισμό από κάθε γωνιά της Ελλάδας, είχαν οι Γιάννης Ν. Δρίνης (υπουργείο Πολιτισμού), Θεόφιλος Μασούρας (Γεωπονικό), Πηνελόπη Μπεμπέλη (Γεωπονικό), Ιωσήφ Μπιζέλης (Γεωπονικό) και Ανδρομάχη Οικονόμου (Ακαδημία Αθηνών). Τα κείμενα έγραψαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές της πρωτογενούς παραγωγής και της ελληνικής διατροφικής παράδοσης, σεφ, λαογράφοι, γεωπόνοι, διατροφολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Ο Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάζοντας τον τόμο με τα κείμενα των ειδικών τόνισε πως «το βιβλίο υπογράφει τη βιωμένη εμπειρία όλων όσοι ασχολούνται με την τυροκομία στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι «τα τυριά είναι εθνική κληρονομιά σε παρόντα χρόνο».

Από την πλευρά της, η Αντωνία Ματάλα, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε πως «το τυρί είναι ένα από τα λιγοστά τρόφιμα που έχουν αντισταθεί στην τυποποίηση και διαθέτει ακόμα ποικιλομορφία. Κάθε τυρί είναι μοναδικό».

Αλλο προστασία και άλλο διαφύλαξη

Σύμφωνα με τη Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου του ΥΠΠΟ, η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ως ζωντανό πολιτισμικό φαινόμενο, δεν είναι δυνατόν να διαφυλάσσεται με τρόπο στατικό, παραμένοντας δηλαδή «προστατευμένη» από την αλλαγή και τον μετασχηματισμό, που μπορεί να οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες (αποδιάρθρωση παραδοσιακών/προβιομηχανικών κοινωνικών δομών, αστικοποίηση, πληθυσμιακή απίσχναση, επέκταση παγκόσμιων πολιτισμικών προτύπων κ.ά.). Ετσι, η διαφύλαξη δεν προϋποθέτει, ούτε συνεπάγεται την επιστροφή σε μια «αυθεντική» ή «γνήσια» μορφή μιας πολιτιστικής έκφανσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Απεναντίας, «προσεγγίζει την κληρονομιά ως κάτι που διαρκώς μετεξελίσσεται και νοηματοδοτείται εκ νέου μέσω σύνθετων κοινωνικών και πολιτισμικών διαδικασιών». Αυτό ακριβώς επιδιώκεται και στην περίπτωση της παραδοσιακής κυκλαδίτικης τυροκομίας, η οποία είναι παρούσα και διεκδικεί τη θέση της στον σύγχρονο διατροφικό πολιτισμό.

Παραδοσιακά προϊόντα: Βιώνουν μια ιδιότυπη «ορφάνια»

Η Αντωνία Ματάλα, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστηρίζει πως η εξαιρετικά γοητευτική ποικιλομορφία των παραγόμενων τυριών στην Ελλάδα οφείλεται στην πληθώρα μικροοργανισμών που διαθέτουν, οι οποίοι δρουν με τρόπο που διαφοροποιεί κάθε τυρί από κάθε άλλο, ειδικά στη λεκάνη της Μεσογείου με την πλούσια χλωρίδα.

Παρ’ όλα αυτά, η ανθρωπολόγος αναγνωρίζει πως το τυρί κουβαλάει ένα «στίγμα» από την ιατρική κοινότητα, ειδικά τα παραδοσιακά τυριά που παράγονται σε όλες τις περιοχές της χώρας, των Κυκλάδων συμπεριλαμβανομένων. «Στο πρόσφατο παρελθόν, οι γιατροί κατηύθυναν τους καταναλωτές σε τυριά μαζικής παραγωγής, τα οποία όμως είναι βιομηχανοποιημένα» τόνισε στην εισήγησή της στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της ημερίδας «Η τυροκομία και το τυρί».

Δαιμονοποίηση του τυριού

«Είναι άστοχη η δαιμονοποίηση του τυριού» είπε εμφατικά η Α. Ματάλα και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εργασία η οποία στοχεύει να αποδείξει ότι το τυρί είναι φορέας μικροοργανισμών που λειτουργούν ευεργετικά για το πεπτικό σύστημα αλλά και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η έρευνα θα επιχειρήσει να συνδέσει την κατανάλωση τυριών με την πρόληψη της άνοιας στις μεγάλες ηλικίες. «Αυτός θα είναι ένας ακόμα λόγος για να προωθήσουμε τυριά που αναδεικνύουν τον πλούτο των μικροοργανισμών» είπε η καθηγήτρια του Χαροκόπειου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Α. Ματάλα τόνισε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να προβάλει τον ισχυρισμό περί υγείας το παραδοσιακό γιαούρτι, το οποίο έχει πράγματι ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, όχι όμως και τα τυποποιημένα, απολύτως βιομηχανοποιημένα γιαούρτια που κυκλοφορούν διεθνώς και μάλλον παραπλανούν τον καταναλωτή.

«Η κατεύθυνση στο εμπόριο είναι ότι ορισμένα τυποποιημένα τρόφιμα είμαι λειτουργικά – ένας όρος ο οποίος δεν έχει καμία βάση και η επιστήμη δεν τον δέχεται, καθώς θεωρεί πως όλα τα τρόφιμα έχουν ευεργετικές ιδιότητες» είπε η καθηγήτρια και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διεθνείς βιομηχανίες που προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς υγείας για τα προϊόντα γιαούρτης που παράγουν.

Εδωσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τραγέλαφου ο οποίος κυριαρχεί σε τμήμα της σύγχρονης κατανάλωσης τροφίμων, σε σχέση πάντα με τα τυποποιημένα τρόφιμα – αναφέρθηκε σε ένα πασίγνωστο φρούτο. «Τα παραδοσιακά τρόφιμα βιώνουν μια ορφάνια. Το μανταρίνι, για παράδειγμα, δεν προβάλλεται καθόλου για τις βιταμίνες που έχει, ενώ για ένα τυποποιημένο… cookie στο οποίο έχουν προσθέσει λίγη βιταμίνη C γίνεται μεγάλη φασαρία στα μέσα ενημέρωσης».

Κίνδυνοι και ευκαιρίες για τα ΠΟΠ τυριά

Τα τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) είχαν την τιμητική τους στην ημερίδα και στο βιβλίο «Η τυροκομία και το τυρί».

Ο Θεόφιλος Μασούρας, καθηγητής Γαλακτοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην εισήγησή του επεσήμανε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ΠΟΠ τυριών στην Ελλάδα αφορά τη φέτα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο υποχώρησης ή/και εξαφάνισης ΠΟΠ τυριών η παραγωγή των οποίων σήμερα είναι πολύ μικρή – ενδεικτικά αναφέρθηκαν η φορμαέλα Αράχοβας Παρνασσού και το αρσενικό Νάξου. Τόνισε μάλιστα ότι ακόμα και μια μικρή διακοπή της παραγωγής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσει η χώρα την ΠΟΠ για το συγκεκριμένο τυρί.

Ο Γιάννης Ν. Δρίνης, προϊστάμενος του Τμήματος Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του ΥΠΠΟ, στο κείμενό του στον συλλογικό τόμο «Η τυροκομία και το τυρί» αναγνωρίζει την περιθωριοποίηση ορισμένων ελληνικών τυροκομικών παραδόσεων στην περιφέρεια, ειδικά μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, θεωρεί όμως ότι υπάρχουν συνειδητές προσπάθειες επανάκτησης/επαναοικειοποίησης τυροκομικών γνώσεων και πρακτικών που έχουν περιθωριοποιηθεί, αλλά δεν έχουν διαγραφεί οριστικά και αμετάκλητα από την πολιτισμική μνήμη των νησιωτικών κοινοτήτων. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αναγέννηση της παρασκευής του τυριού καρίκι στην Τήνο, το οποίο παράγεται σε μικρές ποσότητες στο νησί και τείνει να αναδειχθεί σε τυροκομικό του πρεσβευτή» επισημαίνει.

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Eξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά αμνοεριφίων

Σημάδια εξομάλυνσης και ανάκαμψης δείχνει η αγορά των αμνοεριφίων στη Θεσσαλία που το περασμένο διάστημα χτυπήθηκε από επαναλμβανόμενες ζωονόσους, με τις πρώτες σφαγές και πωλήσεις να είναι γεγονός.Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι και οι πωλητές δεν θα υπάρξει διατροφικό...

Δήμος Τυρνάβου: Πλήρης απαλλαγή από τέλη για πληγέντες κτηνοτρόφους

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος Τυρνάβου για τον νέο χρόνο όσον αφορά τα δημοτικά τέλη στον δήμο Τυρνάβου μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Δ. Μπάσμπα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δημοτικά τέλη αυξάνονται μόνο...

Πληρωμές κτηνοτρόφων χωρίς φορολογική ενημερότητα, απλοποίηση για αντικατάσταση ζώων

Ξεκίνησαν οι πληρωμές των κτηνοτρόφων για τις αποζημιώσεις των ζώων που έχασαν λόγω της ευλογιάς και της πανώλης, μετά την απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία απαλλάσσει τους πληγέντες που δεν είχαν τακτοποιημένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις,...

Λήμνος: Κτηνοτρόφοι δωρίζουν ζώα σε συναδέλφους τους που έχασαν κοπάδια από ευλογιά των προβάτων

Σε μία σπουδαία πράξη αλληλεγγύης και σεβασμού, προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι στη Λήμνο που δώρισαν ζώα σε συναδέλφούς τους, που έχασαν τα κοπάδια τους από ευλογιά των προβάτων.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου, κτηνοτρόφοι θα δωρίσουν ζώα σε συναδέλφους τους για να...

Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ: «Πρώτη η Γραβιέρα Νάξου σε όλον τον κόσμο!» (vid)

Με αφορμή το γεγονός ότι η ελληνική είναι η Νο1 κουζίνα στον κόσμο, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη γεύσεων Taste Atlas, με τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να παίζει τον δικό της καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία, ο Πρόεδρος...

Χρ. Κέλλας: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά πρόβατα σε χείμαρρο – 13,3 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ζώων που θανατώθηκαν από πανώλη και ευλογιά

Ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤNews αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και άλλων ασθενειών: «Είπαμε εξ αρχής από το καλοκαίρι που είχαμε την πανώλη και στη συνέχεια την ευλογιά, ότι θέλουμε τη συνεργασία των Κτηνιατρικών...

Αλμυρός: Πέταξαν νεκρά πρόβατα έξω από το δάσος Κουρίου

Ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι πέταξαν δύο νεκρά πρόβατα έξω από το δάσος του Κουρίου, στον Αλμυρό. Χθες βράδυ ενημερώθηκε σχετικά ο δήμος από κτηνοτρόφο και ενημέρωσε την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγειονομική ταφή τους.Αυτό ανέφερε μιλώντας στην...

Ελαιόλαδο: Αφήνουν τα μπουκάλια και πιάνουν τους… τενεκέδες

Η αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε λογικά επίπεδα για τον Έλληνα καταναλωτή, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης του παραδοσιακού 17κιλου τενεκέ. Στις περισσότερες αγοραπωλησίες στο διαδίκτυο, η τιμή του κυμαίνεται από 120 μέχρι και 140 ευρώ,...

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα πτώση σε εισροές και εκροές στη γεωργία και κτηνοτροφία

Δείτε τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Οκτώβριο 2024.  Νέα μείωση κατά 3,1% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Οκτώβριο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα...
- Διαφήμιση -spot_img