H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση στο ενωσιακό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων το Τσαλαφούτι (ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ/TSALAFOUTI) το οποίο παρασκευάζεται στην Πίνδο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ / TSALAFOUTI» είναι ένα λευκό αλοιφώδες τυρί, με μαλακή-κρεμώδη υφή. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και η κατανάλωσή του αφήνει μια ελαφρά υπόξινη επίγευση, ως επακόλουθο του έντονου όξινου χαρακτήρα του, ενώ διαθέτει και ένα ελαφρύ άρωμα, χαρακτηριστικό των ντόπιων βοτάνων που χρησιμοποιούνται στον εκτατικό τρόπο διατροφής των ζώων της περιοχής.
Είναι τυρί όξινης πήξης, με σημαντική παρουσία και περιεχόμενο «ζυμωτικών» ειδών και έντονα όξινο χαρακτήρα (τιμή pH 3,8-4,6) που εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση ολικών σταφυλοκόκων (συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων στελεχών Staphylococcus aureus) και κολοβακτηριδίων, σε τιμές μικρότερες των 2,5 και 1 log cfu/g αντιστοίχως. Τα χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία «επιφανειακών» αερόβιων μυκήτων, που επίσης συνδέεται με τον όξινο χαρακτήρα του προϊόντος, συμβάλλουν στην αποτροπή ανάπτυξης συνθηκών που αλλοιώνουν το προϊόν.
Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» παρασκευάζεται παραδοσιακά στις περιοχές της Κεντρικής-Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (το κατσικίσιο δεν ξεπερνά το 20 % του χρησιμοποιούμενου γάλακτος). Η παράδοση, φήμη και δεσμός του τυριού «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» καταγράφονται σε μια μεγάλη σειρά γραπτών στοιχείων και μαρτυριών των αρχών του 20ου αιώνα που πιστοποιούν την παρασκευή του στην οριοθετημένη περιοχή από τον 17ο αιώνα. Παράλληλα, γραπτές μαρτυρίες καταγράφουν την απονομή του προσωνύμιου Τσαλαφούτης σε κατοίκους της περιοχής για περισσότερα από 120 χρόνια, πιστοποιώντας ότι το τυρί ήταν τόσο γνωστό και ενσωματωμένο στην λαϊκή κουλτούρα ώστε μπορούσε να δώσει «προσωνυμικές» ιδιότητες σε κατοίκους της περιοχής. Η σύγχρονη μέθοδος τυροκόμησής του είναι αντίστοιχη της παραδοσιακής και απαιτεί ένα σύντομο χρόνο παραγωγής-ωρίμανσης που δεν υπερβαίνει τις 12 ημέρες. Η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 60 ημέρες από την ημέρα παρασκευής ή το άνοιγμα της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείται συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.