back to top

Στα ΠΟΠ και το τυρί τσαλαφούτι της Πίνδου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την καταχώριση στο ενωσιακό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων το Τσαλαφούτι (ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ/TSALAFOUTI)  το οποίο παρασκευάζεται στην Πίνδο  ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ / TSALAFOUTI» είναι ένα λευκό αλοιφώδες τυρί, με μαλακή-κρεμώδη υφή. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και η κατανάλωσή του αφήνει μια ελαφρά υπόξινη επίγευση, ως επακόλουθο του έντονου όξινου χαρακτήρα του, ενώ διαθέτει και ένα ελαφρύ άρωμα, χαρακτηριστικό των ντόπιων βοτάνων που χρησιμοποιούνται στον εκτατικό τρόπο διατροφής των ζώων της περιοχής.

Είναι τυρί όξινης πήξης, με σημαντική παρουσία και περιεχόμενο «ζυμωτικών» ειδών και έντονα όξινο χαρακτήρα (τιμή pH 3,8-4,6) που εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση ολικών σταφυλοκόκων (συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων στελεχών Staphylococcus aureus) και κολοβακτηριδίων, σε τιμές μικρότερες των 2,5 και 1 log cfu/g αντιστοίχως. Τα χαρακτηριστικό αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία «επιφανειακών» αερόβιων μυκήτων, που επίσης συνδέεται με τον όξινο χαρακτήρα του προϊόντος, συμβάλλουν στην αποτροπή ανάπτυξης συνθηκών που αλλοιώνουν το προϊόν.

Το «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» παρασκευάζεται παραδοσιακά στις περιοχές της Κεντρικής-Νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (το κατσικίσιο δεν ξεπερνά το 20 % του χρησιμοποιούμενου γάλακτος). Η παράδοση, φήμη και δεσμός του τυριού «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ /TSALAFOUTI» καταγράφονται σε μια μεγάλη σειρά γραπτών στοιχείων και μαρτυριών των αρχών του 20ου αιώνα που πιστοποιούν την παρασκευή του στην οριοθετημένη περιοχή από τον 17ο αιώνα. Παράλληλα, γραπτές μαρτυρίες καταγράφουν την απονομή του προσωνύμιου Τσαλαφούτης σε κατοίκους της περιοχής για περισσότερα από 120 χρόνια, πιστοποιώντας ότι το τυρί ήταν τόσο γνωστό και ενσωματωμένο στην λαϊκή κουλτούρα ώστε μπορούσε να δώσει «προσωνυμικές» ιδιότητες σε κατοίκους της περιοχής. Η σύγχρονη μέθοδος τυροκόμησής του είναι αντίστοιχη της παραδοσιακής και απαιτεί ένα σύντομο χρόνο παραγωγής-ωρίμανσης που δεν υπερβαίνει τις 12 ημέρες. Η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 60 ημέρες από την ημέρα παρασκευής ή το άνοιγμα της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείται συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας.

- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Eξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά αμνοεριφίων

Σημάδια εξομάλυνσης και ανάκαμψης δείχνει η αγορά των αμνοεριφίων στη Θεσσαλία που το περασμένο διάστημα χτυπήθηκε από επαναλμβανόμενες ζωονόσους, με τις πρώτες σφαγές και πωλήσεις να είναι γεγονός.Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι και οι πωλητές δεν θα υπάρξει διατροφικό...

Δήμος Τυρνάβου: Πλήρης απαλλαγή από τέλη για πληγέντες κτηνοτρόφους

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Δήμος Τυρνάβου για τον νέο χρόνο όσον αφορά τα δημοτικά τέλη στον δήμο Τυρνάβου μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Δ. Μπάσμπα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δημοτικά τέλη αυξάνονται μόνο...

Πληρωμές κτηνοτρόφων χωρίς φορολογική ενημερότητα, απλοποίηση για αντικατάσταση ζώων

Ξεκίνησαν οι πληρωμές των κτηνοτρόφων για τις αποζημιώσεις των ζώων που έχασαν λόγω της ευλογιάς και της πανώλης, μετά την απόφαση της ΑΑΔΕ, η οποία απαλλάσσει τους πληγέντες που δεν είχαν τακτοποιημένες τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις,...

Λήμνος: Κτηνοτρόφοι δωρίζουν ζώα σε συναδέλφους τους που έχασαν κοπάδια από ευλογιά των προβάτων

Σε μία σπουδαία πράξη αλληλεγγύης και σεβασμού, προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι στη Λήμνο που δώρισαν ζώα σε συναδέλφούς τους, που έχασαν τα κοπάδια τους από ευλογιά των προβάτων.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου, κτηνοτρόφοι θα δωρίσουν ζώα σε συναδέλφους τους για να...

Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ: «Πρώτη η Γραβιέρα Νάξου σε όλον τον κόσμο!» (vid)

Με αφορμή το γεγονός ότι η ελληνική είναι η Νο1 κουζίνα στον κόσμο, σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη γεύσεων Taste Atlas, με τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να παίζει τον δικό της καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία, ο Πρόεδρος...

Χρ. Κέλλας: Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά πρόβατα σε χείμαρρο – 13,3 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ζώων που θανατώθηκαν από πανώλη και ευλογιά

Ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤNews αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς και άλλων ασθενειών: «Είπαμε εξ αρχής από το καλοκαίρι που είχαμε την πανώλη και στη συνέχεια την ευλογιά, ότι θέλουμε τη συνεργασία των Κτηνιατρικών...

Αλμυρός: Πέταξαν νεκρά πρόβατα έξω από το δάσος Κουρίου

Ασυνείδητοι κτηνοτρόφοι πέταξαν δύο νεκρά πρόβατα έξω από το δάσος του Κουρίου, στον Αλμυρό. Χθες βράδυ ενημερώθηκε σχετικά ο δήμος από κτηνοτρόφο και ενημέρωσε την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγειονομική ταφή τους.Αυτό ανέφερε μιλώντας στην...

Ελαιόλαδο: Αφήνουν τα μπουκάλια και πιάνουν τους… τενεκέδες

Η αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου σε λογικά επίπεδα για τον Έλληνα καταναλωτή, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης του παραδοσιακού 17κιλου τενεκέ. Στις περισσότερες αγοραπωλησίες στο διαδίκτυο, η τιμή του κυμαίνεται από 120 μέχρι και 140 ευρώ,...

ΕΛΣΤΑΤ: Νέα πτώση σε εισροές και εκροές στη γεωργία και κτηνοτροφία

Δείτε τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Οκτώβριο 2024.  Νέα μείωση κατά 3,1% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Οκτώβριο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα...
- Διαφήμιση -spot_img