Μιλάει στον «Έλληνα Αγρότη» ο τυροκόμος από τον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίας, ο οποίος ασχολείται με την παραγωγή, το εμπόριο και την εστίαση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ([email protected])
Γραβιέρα, φέτα, μυζήθρα και ανθότυρος αλλά και παραδοσιακό γιαούρτι κάποιες στιγμές μέσα στο έτος (στις γιορτές κυρίως) είναι τα προϊόντα του Τυροκομείου Καραμαντζάνη που εδρεύει στον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίας.
Το πιο πετυχημένο προϊόν του τυροκομείου είναι η γραβιέρα ωρίμανσης. Η διανομή του τυροκομείου δεν ξεπερνάει τους νομούς Αρκαδίας και Αργολίδας, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε διανομή – μικρών ποσοτήτων ασφαλώς- και στην Αθήνα.
Στην πόρτα του τυροκομείου μας υποδέχεται ένας από τους γιους της οικογένειας, ο 33χρονος τυροκόμος Γρηγόρης Καραμαντζάνης ο οποίος μαζί την αδελφή του Ροδάνθη μας προσφέρουν μια μικρή ξενάγηση αλλά και γευσιγνωσία στις εγκαταστάσεις τους.
Το τυροκομείο, ένας μικρός παραγωγικός χώρος συνολικής έκτασης 200 τ.μ. έχει δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι 4 τόνους γάλα ημερησίως, δυναμικότητα που πιάνει συνήθως την άνοιξη. «Έχω κάποια σχέδια για επέκταση των παραγωγικών χώρων, δεν έχω όμως ενταχθεί ακόμα σε κάποιο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ενταχθήκαμε σε προγράμματα, ούτε ο πατέρας τα είχε χρησιμοποιήσει» μας λέει ο τυροκόμος όταν τον ρωτάμε για τα άμεσα σχέδιά του.
Ο Γρηγόρης είναι απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και στο τυροκομείο είναι αυτός που επιβλέπει την όλη παραγωγική διαδικασία. Η επέκταση της παραγωγικής εγκατάστασης στον Άγιο Ιωάννη ενδεχομένως να συνδυαστεί με την ‘επιστροφή’ της εταιρείας στην αγορά της Αθήνας καθώς σήμερα τα προϊόντα της διανέμονται από μόλις ένα σημείο πώλησης- το κρεοπωλείο Παπούλιας στο Παγκράτι
Το τυροκομείο της οικογένειας Καραμαντζάνη προμηθεύεται πρόβειο και γίδινο γάλα από 45-50 κτηνοτρόφους της περιοχής, άνθρωποι με τους οποίους υπάρχει συνεργασία για πάνω από 20 χρόνια. Η τιμή που είχε το πρόβειο γάλα το φθινόπωρο του 2023 ανερχόταν στα 1,65 ευρώ/λίτρο γάλακτος κι έκλεισε στις αρχές καλοκαιριού στο 1,50 ευρώ/λίτρο.
Ο συνομιλητής μας θεωρεί πως διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ελληνική κτηνοτροφία, όπως μάλιστα η πανώλη που προέκυψε ξαφνικά φέτος, ενδέχεται να αυξήσουν φέτος τις τιμές του γάλακτος. «Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει γάλα αλλά θα είναι μάλλον λιγότερο διότι λείπουν ζώα αλλά λείπουν και άνθρωποι από την παραγωγή» μας εξηγεί καθώς οι εξελίξεις με τις ζωονόσους ήταν σε πλήρη εξέλιξη όταν τον επισκεφτήκαμε πριν μερικές εβδομάδες.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί τυροκόμοι στην Αρκαδία, αλλά και συνολικά στην Πελοπόννησο είναι η έντονη παρουσία των μεγάλων Θεσσαλικών γαλακτοβιομηχανιών οι οποίες ‘τραβάνε’ γάλα από την περιοχή. «Επειδή εμείς δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τις τιμές με τον τρόπο που το κάνουν οι μεγάλες βιομηχανίες, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε – κι αυτό κάνουμε- είναι να μειώσουμε την παραγωγή» μας λέει με μια δόση προβληματισμού για τι θα πράξει ο ίδιος τα επόμενα χρόνια, σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει έλλειψη γάλακτος στην Αρκαδία ή την Πελοπόννησο.
Γραβιέρα ωρίμανσης στα 17!
Η γραβιέρα (παλαιωμένη) του τυροκομείου Καραμαντζάνη πωλείται στην τιμή των 17 ευρώ/κιλό, η φέτα πωλείται στα 12 ευρώ, η μυζήθρα στα 10 ευρώ και ο ανθρότυρος στα 5 ευρώ. «Θεωρώ ότι μια φέτα η οποία πωλείται στα 12 ευρώ είναι -κατά κάποιο τρόπο- ακριβή. Αν με ρωτάτε, θα προτιμούσα να υποχωρήσει κάπως η τιμή του γάλακτος, να υποχωρήσει και η τιμή της φέτας γιατί παρατηρούσα καλύτερη κινητικότητα του προϊόντος όταν η τιμή του ήταν μικρότερη» μας λέει ο Γρηγόρης Καραμαντζάνης.
Υστερεί η κτηνοτροφία στην Κυνουρία
Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Καραμαντζάνη το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση η τυροκομία στα μέρη του είναι το χαμηλό επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού των εκμεταλλεύσεων και η αδυναμία των παραγωγών να εκσυγχρονιστούν. «Δεν ξέρω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό αλλά γενικά μιλώντας η περιοχή μας έχει μείνει πολύ πίσω. Να φανταστείτε ότι από τους 45-50 κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, μόνο οι 15 έχουν σύγχρονα αρμεκτήρια, οι υπόλοοιποι αρμέγουν με τα χέρια. Ευτυχώς έχουμε εφοδιάσει όλους τους κτηνοτρόφους μας με παγολεκάνες, έχουμε κι εμείς βυτία επομένως δεν έχουμε προβλήματα κατά την παράδοση και την παραλαβή του γάλακτος».