Μετά από επτά μήνες κρουσμάτων πανώλης και ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τελικά έγινε πράξη το αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής για έναρξη δυνατότητας σφαγής σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας, των εναπομεινάντων αμνοεριφίων, για να μη διαιωνιστεί η οικονομική ζημιά.
Ο κ. Νικόλαος Φωτεινιάς, Προϊστάμενος Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜ-Θ), ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι σφαγές αμνοεριφίων στη Ροδόπη και σταδιακά θα επεκταθούν σε Ξάνθη, Έβρο και Καβάλα. Επειδή η Καβάλα δεν έχει σφαγείο τα ζώα θα οδηγούνται σε σφαγεία στην Ξάνθη.
Μετά από διάστημα 7 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Πανώλης και 5 μηνών από την παρουσίαση κρουσμάτων Ευλογιάς, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις ζωονόσους, αλλά και αυτές που υποχρεώθηκαν σε τήρηση μέτρων καραντίνας, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ο κ. Νικόλαος Φωτεινιάς, δηλώνει ότι «λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των επαναλαμβανόμενων κρουσμάτων σε όλες τις προσβεβλημένες Π.Ε., οι αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τις μετακινήσεις των ευπαθών ειδών από τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες και τις ζώνες επιτήρησης (των 10 χλμ) με σκοπό την σφαγή των αμνοεριφίων στα πλησιέστερα σφαγεία της περιοχής τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα βιοασφάλειας που απαιτούνται κατά την μεταφορά των ζώων από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο σφαγείο.
Στην Περιφέρεια αυτή την εποχή δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων που να έχουν το κατάλληλο βάρος για σφαγή. Αυτό βοήθησε να υπάρξει ένας σωστός προγραμματισμός ώστε να μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος προγραμματισμένα να οδηγεία τα ζώα του στο σφαγείο. Οι σφαγές θα είναι μεμονωμένες και κάθε κτηνοτρόφος γνωρίζει θα πότε θα μεταφέρει τα ζώα του. Επίσης το κάθε σφαγείο έχει έρθει σε συμφωνία με εταιρεία που θα κάνει την απολύμανση στα φορτηγά έξω από τον περιβάλλοντα χώρο».
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας και εκπρόσωπος συλλόγων και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) ζητά «την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την αφαίρεση κεφαλιών και εντόσθιων, από τα αμνοερίφια που σφάζονται».
Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις ζωονόσους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, το 2024 καταγράφηκαν 267 εστίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, επηρεάστηκαν 337 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θανατώθηκαν 67.212 ζώα. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το 2024 εντοπίστηκαν 67 εστίες σε 55 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θανατώθηκαν περισσότερα από 17.000 ζώα. Τον πρώτο μήνα του 2025 έχουν ήδη θανατωθεί τέσσερα κοπάδια (δύο στα ορεινά σύνορα Ροδόπης με την Ξάνθη και δύο στο κέντρο του νομού) με περίπου 1.000 αιγοπρόβατα. Επίσης, το 2025 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 3 εστίες στην ΠΕ Καβάλας και 6 εστίες στην ΠΕ Ξάνθη όπου θανατώθηκαν τα ζώα. Μέχρι στιγμής το 2025 έχουν θανατωθεί περί των 5.000 αιγοπροβάτων. Αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός θανατώσεων των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια μέχρι σήμερα να ξεπερνά τα 72.000.
Επέλαση ασθενειών σε όλο το νησί της Σαμοθράκης το 2025
Η ευλογιά το νέο έτος εξαπλώθηκε και στο νησί της Σαμοθράκης, εμφανίζοντας εστίες ευλογιάς σε ολόκληρο το νησί. Για το λόγο αυτό αναστέλλονται όλες οι προγραμματισμένες σφαγές στο σφαγείο του νησιού Σαμοθράκης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νικόλαος Φωτεινιάς, θανατώθηκαν συνολικά 850 αιγοπρόβατα επειδή βρέθηκαν θετικά κρούσματα σε τρεις εκτροφές του νησιού, οι δύο είχαν αιγοπρόβατα και η τρίτη μόνο πρόβατα. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στα νοτιοδυτικά του νησιού. Τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί ευλογιά στο νησί ήταν το 1996 με μια εστία. Τώρα 28 χρόνια μετά εμφανίζεται ξανά η ζωονόσος στο νησί. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να τηρούν τα σωστά μέτρα βιοασφάλειας. Στο νησί υπάρχουν συνολικά 300 εκτροφές και 47.000 αιγοπρόβατα. Είναι σημαντικό ζωικό κεφάλαιο και θα πρέπει να προσέχουν οι κτηνοτρόφοι στις περιοχές που είναι κοντά στις εστίες της ευλογιάς να κρατήσουν μέσα στους στάβλους τα ζώα τους. Επίσης πρέπει να κάνουν σωστές απολυμάνσεις στους στάβλους τους για θανάτωση του ιού.
ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ
[email protected]