Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για το πρόγραμμα παραγωγής και τυποποίησης τυριών «Best Chese»

Στο «πάντρεμα» της τοπικής ταυτότητας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα Παραγωγή νέων τυριών, καινοτομία στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης και προώθησης «BEST CHEESE» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο εστιάζει κυρίως στα κυκλαδίτικα νησιά του Αιγαίου Νάξου, Πάρου και Ίου, «τρέχει» από τα μέσα του 2023 και ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2025, ενώ είναι ύψους 450.000 ευρώ.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, Δρ.Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών, επισημαίνοντας ότι το έργο επιχειρεί να εμπλουτίσει τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, με τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν τα τοπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά τους και την τοπική τους ταυτότητα και διασφαλίζοντας υψηλή προστιθέμενη αξία.

Διευκρινίζει, ότι η πρόταση επικεντρώνεται στη στήριξη του ζωϊκού κεφαλαίου, χωρίς το οποίο άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει τυροκομία, με την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων και τη συστηματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας των τυροκομικών προϊόντων αξιοποιώντας τους αυτόχθονους μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γεύσης και του αρώματος των τυριών.

Στους στόχους του προγράμματος, κατά τον κ. Σαμούρη εντάσσονται η αποτύπωση της ημιεκτατικής κτηνοτροφίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου, η ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων σε αυτά, με πιλοτική εφαρμογή στο νησί της Ίου και η εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου για την απαλλαγή των κτηνοτροφικών μονάδων από νοσήματα μεγάλης οικονομικής σημασίας (προϊούσα πνευμονία, μαστίτιδες) που έχει αναπτυχθεί στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών και συνδυάζει μοριακές και ανοσολογικές τεχνικές.

Παράλληλα, στους στόχους του προγράμματος εντάσσεται η χρήση αυτόχθονων στελεχών σε συνδυασμό με επιλεγμένες εμπορικές καλλιέργειες, που αποτελεί πρακτική που ήδη εφαρμόζεται, ωστόσο με πρωτοτυπία για την κάθε περιοχή και προωθούνται ταυτόχρονα η διασφάλιση και τυποποίηση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών των τοπικών τυριών και η τυποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή ασφαλέστερων για τη δημόσια υγεία προϊόντων, όπως και η βελτίωση τόσο των μικροβιολογικών, όσο και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων τυριών.

Στα παραδοτέα του προγράμματος περιλαμβάνονται η ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, η βελτίωση τυροκομικών προϊόντων με την προσθήκη αυτόχθονων οξυγαλακτικών στελεχών βακτηρίων στη διαδικασία παραγωγής (τυριά με βελτιωμένα μικροβιολογικά και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, βελτιωμένη γεύση, άρωμα, σύσταση και δομή και τέλος τυριά με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) και η ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντος (νέα τυριά π.χ. Τυροκομείο Ίου). Επισημαίνεται ότι το τυροκομείο Ίου «Νιώτικο», κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο το τυρί Σκάρκος από αγελαδινό γάλα και τέσσερα πιπέρια, όπως σημειώνει.

Στα παραδοτέα του προγράμματος, συμπεριλαμβάνονται επίσης, η ανάδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του γάλακτος, η αξιοποίηση των τοπικών μικροοργανισμών και βελτίωση της τεχνολογίας της τυροκόμησης, η ανάπτυξη σχεδίου marketing για την τοποθέτηση και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά και η σύνδεση των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων με την τοπική γαστρονομία (τοπικά ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. χώρους εστίασης).

Με την υλοποίηση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες τυροκόμοι θα ωφεληθούν από την «αξιοποίηση των τοπικών μικροοργανισμών και ταυτόχρονα θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις τεχνολογίες τυροκόμησης που χρησιμοποιούν, να παράξουν και έτσι παραδώσουν στους καταναλωτές, τυροκομικά προϊόντα που θα εμπεριέχουν αυτόχθονα οξυγαλακτικά στελέχη βακτηρίων, αλλά και να επιτευχθεί η σύνδεση αυτών με την τοπική γαστρονομία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το προαναφερόμενο πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο μέτρο 16 και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ, ενώ οι συμμετέχοντες εταίροι, πέραν του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, είναι η εταιρεία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, το Τυροκομείο Ίου Νιώτικο, η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ και η γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ.

Το πρόγραμμα «Best Cheese» θα παρουσιαστεί αύριο από τις 10 το πρωί και για ένα δίωρο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του οικονομικό 33ου Πολυσυνεδρίου «Money Show», που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και θα γίνει και γευσιγνωσία. Το «Money Show» (14-16/3), διοργανώνεται από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Organotecnica, σε συνεργασία με το ΕΒΕΘ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

Κρούσμα ευλογιάς στη Θεσσαλονίκη – Προς θανάτωση περίπου 160 πρόβατα και νέοι έλεγχοι από την Κομισιόν

Νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων επιβεβαιώθηκε σε εκτροφή περίπου 160 ζώων, τα οποία οδεύουν συνολικά προς θανάτωση.Η εκτροφή βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλβης, ενώ όπως προκύπτει από τις αρχές στο σημείο βρίσκονται ήδη κτηνίατροι και προσπαθούν να...

Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να λάβουν από Μάρτιο οι κτηνοτρόφοι

Τα 18 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αγγίξουν οι αποζημιώσεις των κτηντρόφων που θα δοθούν από το Μάρτιο του 2025 και μετά προκειμένου να αναπληρώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες ζωονόσοι, με τη σχετική απόφαση να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.Η...

Η Eurostat προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πρώτη στην παραγωγή αίγας (pic)

Τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζώων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. έκανε γνωστές η Eurostat, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα παραμείνει πρώτη στις αίγες, ενώ η Γαλλία θα συνεχίσει να έχει τα ηνία στα βοοειδή και...

Με εμβολιασμό των αλεπούδων ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης της λύσσας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας, με στόχο την προστασία της Υγείας των Ζώων και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από τη σοβαρή αυτή...

Πώς να αποτραπεί η νοθεία στο κατσικίσιο γάλα

Το Graega Cheese αποτελεί ένα σύστημα πιστοποίηση και ανίχνευσης γάλακτος που μπορεί να καταστεί μέχρι και επικίνδυνο για την υγεία.Μια άγνωστης προέλευσης σκόνη, αναμειγνύεται με νερό και μπαίνει στο γάλα. Η ανίχνευσή της είναι από δύσκολη έως αδύνατηΤου ΛΕΥΤΕΡΗ...

Έως τις 20 Μάρτη οι αιτήσεις για τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων – Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης

Στις 7 Μάρτη ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στην Παρέμβαση με τίτλο «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», με την προθερσμία να λήγει στις 20 του ίδιου μήνα.Το 2024 είναι το πρώτο έτος εφαρμογής και η συνολική...

Κουρέτας: «Το θεσσαλικό πρόβατο θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που ζήσαμε με την πανώλη και την ευλογιά»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και φορείς προβατοτροφίας,  ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας συνθετικής φυλής προβάτων.Η φυλή «ΚαρΛα» (Καραγκούνικο-Λακών) θα βασιστεί στη θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο,...

Στη Λευκάδα συγκροτήθηκαν συνεργεία για την καταπολέμηση των ανεπιτήρητων αγριογούρουνων

Σύμφωνα με απόφαση του Προϊσταμένου Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων που αφορά τη Διεύθυνση Δασών Λευκάδας, συγκροτείται συνεργείο δίωξης αγριόχοιρων.Το συνεργείο αποτελείται από 43 έμπειρους κυνηγούς, μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Λευκάδας (Από την...

Η ευλογιά προκάλεσε τεράστιες απώλεις στους κτηνοτρόφους – Περίπου 7.800 ζώα έχουν θανατωθεί

Πάνω από 7.800 αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, με τις αποζημιώσεις των πληγέντων ακόμη να «αγνοούνται». Το αίτημα για de minimis στις ζωοτροφές.Η κτηνοτροφία στη Μαγνησία πνέει τα λοίσθια. Ο κλάδος μέσα σε μία διετία έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα, με αποτέλεσμα οι...
- Διαφήμιση -spot_img