back to top

Τι κι αν κτηνοτρόφος ρίχνει την τιμή; Ο καταναλωτής εξακολουθεί να αγοράζει πανάκριβα

«Χρυσάφι» η φέτα για καταναλωτές, μόνιμος πονοκέφαλος η «ψαλίδα» από το κοπάδι στο ράφι.

Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το παράδοξο με το γάλα, τη φέτα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κτηνοτρόφοι ρίχνουν τις τιμές όμως οι καταναλωτές αγοράζουν τα τυροκομικά προϊόντα χρυσάφι.

Όπως επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παραγωγοί γάλακτος (πρόβειο και κατσικίσιο), πωλούν σε φθηνότερες τιμές από το 2023 και το 2024 κι όμως οι τιμές στο ράφι για τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτοξεύονται. Για παράδειγμα το πρόβειο γάλα φεύγει από τον κτηνοτρόφο με μέση τιμή 1,40 ευρώ και στο ράφι ανέρχεται στα 2,78ευρώ.

«Δεν γίνονται έλεγχοι πλέον στην αγορά. Δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι παρά το υψηλό κόστος παραγωγής έχουν ρίξει τις τιμές, όμως οι καταναλωτές υποφέρουν. Όσες φορές και εάν έχουμε θέσει το θέμα ως κλάδος σαφείς απαντήσεις δεν έχουμε πάρει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν υποτυπωδώς και κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος και των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κτηνοτρόφος Χαρούλα Διβάνη.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή εάν σκεφτεί κανείς πως το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, άρα και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος, αλλά η τιμή του τελικού προϊόντος αυξάνεται και του παραγωγού μειώνεται.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν πλέον τον εαυτό τους αδύναμο κρίκο, αφού αντί να μειώνεται η ψαλίδα διευρύνεται.

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες που έχουν γίνει από τις καταναλωτικές οργανώσεις το τελευταίο διάστημα τα γαλακτοκομικά έχουν ανατιμηθεί έως 3,7%.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά στη φέτα. Στα σούπερ μάρκετ η τιμή της βαρελίσιας φέτας ξεπερνά τα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η βιολογική πωλείται άνω των 20 ευρώ το κιλό, όταν το 2021 ήταν τουλάχιστον 40% φθηνότερη. Η τιμή της συσκευασμένης στο ράφι το 2025 έχει ξεπεράσει τα 14 ευρώ, ενώ ορισμένες «επώνυμες» ποιότητες πωλούνται έως και τα 17 ευρώ το κιλό, καθιστώντας το τυρί προϊόν πολυτελείας.

«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται στην χώρα μας να έχουμε μια συνεχή μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά παράλληλα και πτώση των τιμών παραγωγού. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις τι θα γίνει με τις εκτροφές και τι μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου».

ΠΗΓΗ: taxydromos.gr

- Διαφήμιση -spot_img
- Διαφήμιση -spot_img

Διαβάστε ακόμη

«Καρ-Λα»: Διχάζει η νέα φυλή θεσσαλικού προβάτου

Ενστάσεις διατυπώνονται για τη διαστάυρωση του «καραγκούνικου» με τη γαλλική φυλή  Lacaune. Κίνδυνος να δημιουργηθεί μια φυλή που θα αλλάξει ακόμη και τη χρήση γης!Τη στιγμή που η Περιφέρεια Θεσσαλίας πανηγυρίζει για τη δημιουργία ενός προβάτου μέσω ελεγχόμενων διασταυρώσεων...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για το πρόγραμμα παραγωγής και τυποποίησης τυριών «Best Chese»

Στο «πάντρεμα» της τοπικής ταυτότητας με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, στοχεύει το πρόγραμμα Παραγωγή νέων τυριών, καινοτομία στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης και προώθησης «BEST CHEESE» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο εστιάζει κυρίως στα κυκλαδίτικα νησιά...

Κρούσμα ευλογιάς στη Θεσσαλονίκη – Προς θανάτωση περίπου 160 πρόβατα και νέοι έλεγχοι από την Κομισιόν

Νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων επιβεβαιώθηκε σε εκτροφή περίπου 160 ζώων, τα οποία οδεύουν συνολικά προς θανάτωση.Η εκτροφή βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλβης, ενώ όπως προκύπτει από τις αρχές στο σημείο βρίσκονται ήδη κτηνίατροι και προσπαθούν να...

Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να λάβουν από Μάρτιο οι κτηνοτρόφοι

Τα 18 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αγγίξουν οι αποζημιώσεις των κτηντρόφων που θα δοθούν από το Μάρτιο του 2025 και μετά προκειμένου να αναπληρώσουν τις ζημιές που προκάλεσαν οι επαναλαμβανόμενες ζωονόσοι, με τη σχετική απόφαση να δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.Η...

Η Eurostat προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πρώτη στην παραγωγή αίγας (pic)

Τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζώων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. έκανε γνωστές η Eurostat, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα παραμείνει πρώτη στις αίγες, ενώ η Γαλλία θα συνεχίσει να έχει τα ηνία στα βοοειδή και...

Με εμβολιασμό των αλεπούδων ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης της λύσσας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) ενημερώνει τους πολίτες ότι, η xώρα μας εφαρμόζει πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας, με στόχο την προστασία της Υγείας των Ζώων και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από τη σοβαρή αυτή...

Πώς να αποτραπεί η νοθεία στο κατσικίσιο γάλα

Το Graega Cheese αποτελεί ένα σύστημα πιστοποίηση και ανίχνευσης γάλακτος που μπορεί να καταστεί μέχρι και επικίνδυνο για την υγεία.Μια άγνωστης προέλευσης σκόνη, αναμειγνύεται με νερό και μπαίνει στο γάλα. Η ανίχνευσή της είναι από δύσκολη έως αδύνατηΤου ΛΕΥΤΕΡΗ...

Έως τις 20 Μάρτη οι αιτήσεις για τις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων – Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης

Στις 7 Μάρτη ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στην Παρέμβαση με τίτλο «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», με την προθερσμία να λήγει στις 20 του ίδιου μήνα.Το 2024 είναι το πρώτο έτος εφαρμογής και η συνολική...

Κουρέτας: «Το θεσσαλικό πρόβατο θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που ζήσαμε με την πανώλη και την ευλογιά»

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και φορείς προβατοτροφίας,  ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία μιας νέας συνθετικής φυλής προβάτων.Η φυλή «ΚαρΛα» (Καραγκούνικο-Λακών) θα βασιστεί στη θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο,...
- Διαφήμιση -spot_img