Εντοπίστηκαν μολυσμένα κοπάδια κοντά σε Ίασμο και Κρωβύλη σε δυτική κι ανατολική Ροδόπη αντίστοιχα.
Ο εφιάλτης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων χτύπησε ξανά το ζωικό κεφάλαιο της Ροδόπης, σε μία περίοδο καθοριστική για το κτηνοτροφικό εισόδημα, αφού τις επόμενες εβδομάδες η ζήτηση αναμενόταν μεγάλη λόγω του Πάσχα.
Ν. Φωτεινιάς, προϊστάμενος Κτηνιατρικής ΑΜΘ: «Υπάρχει ανθεκτικότητα στον ιό – έχει θανατωθεί το 12% του ζωικού κεφαλαίου».
Την εμφάνιση δύο επιβεβαιωμένων εστιών σε κοπάδια που θανατώνονται κοντά σε Ίασμο και Κρωβύλη, δηλαδή τόσο στη δυτική όσο στην ανατολική Ροδόπη, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Νίκος Φωτεινιάς. Με το που άνοιξε λίγο ο καιρός, εμφανίστηκαν ξανά δύο νέα κρούσματα στη Ροδόπη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα σε άλλο σημείο της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ανθεκτικότητα στον ιό
«Υπάρχει ανθεκτικότητα στον ιό, αλλά θεωρούμε ότι κτηνοτρόφοι κάνουν κάποιες μετακινήσεις χωρίς να τις γνωρίζουμε κι έτσι μεταδίδεται το νόσημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φωτεινιάς και τόνισε: «δυστυχώς, όπως το βλέπω, οι κτηνοτρόφοι για άλλη μία φορά θα αντιμετωπίσουν μία δύσκολη κατάσταση ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα μέτρα απαγόρευσης θα υπάρχουν και σε αυτή την περίοδο».
Με δεδομένα τα νέα κρούσματα, τα αιγοπρόβατα για το Πάσχα πρέπει να σφαγιαστούν αποκλειστικά και μόνο εντός Ροδόπης, δηλαδή στα σφαγεία Κομοτηνής και Σαπών, τα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο φορτίο.
Πλήγμα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο
Συνολικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων και την πανώλη έχει θανατωθεί το 12% του ζωικού κεφαλαίου της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ενώ τα νέα κρούσματα επίσης καθυστερούν τη διαδικασία ανασύστασης των πληγεισών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Όσο για τις αποζημιώσεις, οι κτηνοτρόφοι είναι ακόμη στο περίμενε για τις πληρωμές.
Θυμίζουμε ότι συνολικά 2024 και 2025 μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 80.000 αιγοπρόβατα σε περίπου 350 πληγείσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης έχουν πληγεί περίπου 70 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θανατωθεί περίπου 18.000 αιγοπρόβατα.
ΠΗΓΗ: xronos.gr