Πόσο ελληνικός θα είναι φέτος ο πασχαλινός οβελίας; Μάλλον οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μειωμένες, αν λάβει κανείς υπόψη όλα τα δεδομένα που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, τόσο μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία (φωτιές και πλημμύρες), όσο και με τα κρούσματα πανώλης και ευλογιάς.
ΤΟΥ ΧΡΥΣΌΣΤΟΜΟΥ ΤΡΊΜΜΗ
Ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η ζήτηση από το εξωτερικό και οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί, που φωνάζουν δυνατά για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να βρεθεί λύση για να μην φτάσουμε σε ακόμη χειρότερες καταστάσεις.
Η ζήτηση από το εξωτερικό και η μείωση των ζώων εντός συνόρων φέρνει ελλείψεις
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί, μιλώντας στον «Έ.Α.» και τονίζει ότι αν συνεχιστεί αυτή σε λίγο δεν θα βρίσκουμε ούτε ελληνικό αρνί ούτε καν φέτα!
«Ο κύριος λόγος που παρατηρείται μείωση στη διαθεσιμότητα για την ελληνική αγορά είναι η αυξημένη ζήτηση από την Ιταλία και την Ισπανία, όπου το καθολικό Πάσχα φέτος συμπίπτει με το ορθόδοξο. Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό αρνί έχει μεγάλη ζήτηση στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου προτιμώνται σφάγια 6-7 κιλών, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές ζητούν μεγαλύτερα, από 10 έως 15 κιλά», εξηγεί ο κ. Μπαλούκας.
Οπότε οι Έλληνες κτηνοτρόφοι προτιμούν να δώσουν τώρα τα σφάγια προς διάθεση στο εξωτερικό και το γιατί απαντάται εύκολα. «Για να φτάσει ένα αρνί στα 10-15 κιλά, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να λαμβάνει τιμή παραγωγού 9-10 ευρώ το κιλό. Αυτή η τιμή δεν επιτυγχάνεται ποτέ, με αποτέλεσμα να σφάζουμε νωρίτερα για τις εξαγωγές, αφού έτσι μειώνεται και το κόστος διατροφής για εμάς λόγω και κατανάλωσης λιγότερων ζωοτροφών», τονίζει ο κ. Μπαλούκας.
Συγχρόνως προειδοποιεί για μία ακόμη φορά ότι οι χαμηλές τιμές στον παραγωγό απειλούν τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας. «Αν δεν διορθωθεί η τιμή του παραγωγού, οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Το κόστος παραγωγής είναι υψηλό — μόνο τα 5 λίτρα γάλα που χρειάζονται για να πάρει ένα κιλό βάρος ένα αρνί, κοστίζουν 7,5 ευρώ. Πώς θα βγάλουμε μεροκάματο πουλώντας στα 7-7,5 ευρώ το κιλό;», επισημαίνει.
Ένας ακόμη παράγοντας που πιέζει την αγορά είναι η απαγόρευση εισαγωγών ζώντων αρνιών από τη Ρουμανία για πάχυνση στην Ελλάδα. «Τα προηγούμενα χρόνια, οι εισαγωγές ζώντων αρνιών από τη Ρουμανία συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της αγοράς. Φέτος, η απαγόρευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή», εξηγεί ο κ. Μπαλούκας.
Πέρυσι, η τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 13 έως 15 ευρώ το κιλό. «Φέτος βλέπουμε ήδη έντονη ζήτηση και είναι πολύ πιθανό να δούμε υψηλότερες τιμές. Τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, διατηρούν τη δυνατότητα να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το πώς εξασφαλίζουν ελληνικά αρνιά σε τέτοιες τιμές», σχολιάζει ο πρόεδρος της θεσσαλικής ομοσπονδίας.
Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να προμηθευτούν για το Πάσχα αρνί ή κατσίκι, αφού το κόστος είναι υψηλό, και προτιμούν άλλα κρεατικά, με την τάση αυτή ν’ αναμένεται ν’ αυξηθεί και φέτος.
Ακόμα χειρότερη ειναι η κατάσταση στην αιγοτροφία
Από την άλλη, όσοι αναζητήσουν κατσίκι αντί για αρνί, όπως συνηθίζουν αρκετοί, ίσως βρεθούν μπροστά σε ανάλογες δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς η ελληνική αιγοτροφία βρίσκεται σε κρίση την τελευταία δεκαετία, με τα κοπάδια να μειώνονται σταθερά. «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για τα κοπάδια αιγών, ενώ οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στρέφονται στην προβατοτροφία, η οποία είναι πιο ελεγχόμενη, μιας και τα αρνιά μπορούν να παραμείνουν περισσότερο εντός σταβλικών εγκαταστάσεων», σημειώνει ο κ. Μπαλούκας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει πρώτη χώρα σε πληθυσμό κατσικιών στην Ευρώπη, καθώς στις υπόλοιπες χώρες η αιγοτροφία είναι πολύ περιορισμένη. Μέχρι πότε θα ισχύει αυτό βέβαια είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, έστω και αν οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες…
Σημαντική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους αποτελεί και η αύξηση στην τιμή της μηδικής, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή των μηρυκαστικών. Αντίθετα, τα δημητριακά και η σόγια διατηρούνται σε πιο σταθερά επίπεδα, παρά τη μικρή αύξηση στην τιμή του κριθαριού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας.
Αβεβαιότητα και στους κρεοπώλες για το τι θα πωλήσουν!
Αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά του ελληνικού αρνιού ενόψει του Πάσχα, και στην πλευρά των κρεοπωλών, με τον πρόεδρο κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελο Ρίζο να σημειώνει μιλώντας στον «Έ.Α» ότι η κατάσταση μοιάζει σίγουρα δύσκολη, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν είναι τίποτε ξεκάθαρο στον ορίζοντα. Άλλωστε, επισημαίνει ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά είναι πολλοί και σύνθετοι.
«Αυτήν τη στιγμή κάνουμε μόνο εκτιμήσεις, αφού ούτε και οι έμποροι έχουν εικόνα. Ακόμη και αρχές Μαρτίου είχαμε γεννήσεις αρνιών, οπότε κάποια από αυτά θα είναι εμπορεύσιμα το Πάσχα, αλλά δεν ξέρουμε το διαθέσιμο ζωικό κεφάλαιο για το ελληνικό Πάσχα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς οι γιορτές φέτος συμπίπτουν με πολλαπλές θρησκευτικές εορτές, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση. «Έχουμε και το καθολικό Πάσχα, έχουμε και το Ορθόδοξο, έχουμε και το Ραμαζάνι για τους Μουσουλμάνους που προηγείται», εξηγεί ο πρόεδρος των κρεοπωλών, σημειώνοντας κι αυτός ότι η προσφορά είναι ήδη περιορισμένη λόγω φυσικών καταστροφών και επιδημιών όπως η ευλογιά και η πανώλη που είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα. Επιβεβαιώνει κι ο ίδιος εξάλλου ότι έχει απαγορευτεί η εισαγωγή ζώντων ζώων από τη Ρουμανία, που παραδοσιακά ενίσχυαν την ελληνική αγορά. «Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν σφάγια. Ωστόσο, η Ρουμανία δεν μπορεί να καλύψει το κενό στην Ελλάδα, αφού τροφοδοτεί κι άλλες χώρες της Ευρώπης», σημειώνει ο κ. Ρίζος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά προφανώς και θα διαμορφωθεί από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή του αρνιού αναμένεται να κινηθεί ανοδικά. «Αλλά μπορούμε αυτήν τη στιγμή να προβλέψουμε τι θα γίνει», υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι «θα φάμε και ελληνικό αρνί, αλλά θα έχουμε πολλές ελλείψεις, τουλάχιστον με τις πρώτες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε».
Ο κ. Ρίζος εξέφρασε επίσης παράπονα για τον τρόπο που η Πολιτεία διαχειρίστηκε την κατάσταση (και) την περσινή χρονιά, αφήνοντας τα παραδοσιακά κρεοπωλεία εκτεθειμένα στον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων. «Πέρυσι το αρνί ξεκινούσε στα σούπερ μάρκετ από τα 10 ευρώ το κιλό με τις… ευλογίες της Πολιτείας, ενώ εμάς τους παραδοσιακούς κρεοπώλες μας άφησαν να παλεύουμε με μεγάλα τραστ και αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φέτος, λοιπόν οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές 16 ευρώ το κιλό στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, όσον αφορά το αρνί, με τους καταναλωτές να καλούνται από εκεί και πέρα να κάνουν τις επιλογές τους αναλόγως και με τις δυνατότητές τους.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας τόνισε ότι οι παραδοσιακοί κρεοπώλες βρίσκονται κοντά στους Έλληνες κτηνοτρόφους και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουν επαρκή διαθεσιμότητα ελληνικών σφαγίων για το καταναλωτικό κοινό. «Είμαστε κοντά στους κτηνοτρόφους και θέλουμε κι εμείς να εξασφαλίσουμε σφάγια για το καταναλωτικό κοινό. Τα πάντα εξαρτώνται και από το προϊόν και την ποιότητά του», κατέληξε ο κ. Ρίζος.
Κάθε χρόνο και ένα ευρώ έξτρα το κιλό μέσα σε μία πενταετία!
Θα πρέπει να πάμε στο Πάσχα του 2020 για να δούμε τιμές στο αρνί του Πάσχα κοντά στα 10 ευρώ το κιλό, με μία απλή αναζήτηση στο παρελθόν, με τη χρονιά εκείνη να είναι… ειδική, αφού υπήρχε επάρκεια στην ελληνική αγορά λόγω μειωμένων εξαγωγών ενώ είχε προηγηθεί και η περίοδος του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, η τιμή κάθε χρόνο ανεβαίνει τουλάχιστον ένα ευρώ!
Το 2021 ήταν γύρω στα 11 ευρώ το κιλό. Το 2022 έφτανε τα 12 με 13 ευρώ το κιλό, και το 2023 τα 13 με 14 ευρώ. Πέρυσι η κατάσταση είχε γίνει ακόμη πιο άσχημη με τα 14-16 ευρώ το κιλό να φτάνει το κόστος για τον καταναλωτή, για να φτάσουμε φέτος, και τα 16 ευρώ το κιλό να μοιάζουν να είναι η βάση για το κόστος που θα καταγραφεί για το Πάσχα του 2025…