Υγειονομική βόμβα στα θεμέλεια της ελληνικής κτηνοτροφίας έβαλαν τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής με τη μη εφαρμογή της απαγόρευσης εισαγωγής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, ενώ και για τα εισαγόμενα από τη Βουλγαρία αιγοπρόβατα δεν υπάρχει κανονισμός και δεν γίνονται έλεγχοι.
Η αρχή έγινε στις 5 Μαρτίου, όταν και εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης σε κοπάδια αιγοπροβάτων που εισήχθησαν από τη Ρουμανία στην Αυστρία.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό οι Αυστριακοί επέλεξαν να εφαρμόσουν τον αποκλεισμό των ρουμανικών ζώων προκειμένου να μη διαδοθεί η νόσος. Φιρμάνι απαγόρευσης όμως δεν έστειλαν μόνο η χώρα ατομικά, αλλά και η ίδια η Κομισιόν η οποία από την 14η Μαρτίου απαγορεύει την εισαγωγή αιγοπροβάτων από την εν λόγω χώρα στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα όσον αφορά το τελευταίο διάστημα.
Αναλυτικά η οδηγία της Κομισιόν:
«Η Ρουμανία ενημέρωσε την Επιτροπή για την τρέχουσα κατάσταση στην επικράτειά της όσον αφορά τη λοίμωξη από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών μετά την εκδήλωση εστίας της εν λόγω νόσου σε δεσποζόμενα αιγοειδή και προβατοειδή στην κοινότητα Gepiu του νομού Bihor, η οποία επιβεβαιώθηκε στις 5 Μαρτίου 2025…
Επιπλέον, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, είναι αναγκαίο να απαγορευθούν οι μετακινήσεις αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας σε άλλα κράτη μέλη για ορισμένο χρονικό διάστημα».
Ολόκληρο το έγγραφο οδηγίας: ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 1
Παρά την παραπάνω οδηγία κανείς από το ΥΠΑΑΤ ή έστω τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι για άλλη μια φορά βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι», αφού σε μια εποχή που η ζήτηση του αρνιού αυξάνεται και μάλιστα το ελληνικό αρνί πηγαίνει και στις διεθνείς αγορές υπάρχει κίνδυνος ευρείας διασποράς της ζωονόσου.
Η ξεχωριστή περίπτωση της… επικίνδυνης Βουλγαρίας
Όσον αφορά τη Βουλγαρία το θέμα είναι ακόμα πιο σύνθετο, καθώς στην εν λόγω χώρα κρίθηκε ότι ο αριθμός αιγοπροβάτων δεν επαρκεί ούτε για τις εγχώριες ανάγκες, επομένως η ΕΕ δεν επέβαλε κανέναν περιορισμό.
Ωστόσο η Βουλγαρία γίνεται ο «Δουρείος Ίππος» καθώς τα ρουμανικά αιγοπρόβατα περνούν από αυτή τη χώρα πριν φτάσουν στον Συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου φυσικά δεν διενεργείται κανένας έλεγχος, εφόσον δεν υπάρχει καμία απαγόρευση μετακίνησης από Βουλγαρία προς Ελλάδα.
Η ευρωπαϊκή οδηγία για τη Βουλγαρία ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 2
Όλα αυτά ερήμην του Έλληνα κτηνοτρόφου στη πλάτη του οποίου κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση παίζουν ένα από τα πιο άσχημα παιχνίδια… Ποιον ευνοούν άραγε;