Προτάσεις προς τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος υιοθετεί μια πρωτοποριακή μέθοδο μέσω της οποίας μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν και κατά πόσο ένα ουίσκι είναι νοθευμένο, ενώ μπορεί να μάθει και άλλα στοιχεία, όπως η ηλικία και η προέλευσή του.
Το θέμα της αυθεντικότητας της φέτας έχει απασχολήσει πολύ τη Διεπαγγελματική και όλους όσοι εμπλέκονται στον κύκλο της παραγωγής του ελληνικού τυριού, το οποίο πλήττεται από το κατώτερης ποιότητας και διαφορετικής σύστασης, λευκό τυρί.
Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη:
«Μέθοδο, με την οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο, την ηλικία του, τη χώρα προέλευσής του, ακόμη κι αν έχει έντονη ή ελαφριά γεύση, ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες.
Οι μέχρι στιγμής αναλύσεις είναι βασισμένες στη διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζεται η φασματοσκοπία μάζας για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης ενός ουίσκι. Η νέα τεχνική είναι ταχύτερη και φθηνότερη, και βασίζεται σε έναν αισθητήρα, που χρησιμοποιεί 22 διαφορετικές φθορίζουσες βαφές, οι οποίες ανακατεύονται με το ποτό.
Έτσι, ανάλογα με το πώς αλλάζει ο φθορισμός κάθε βαφής, προκύπτει ένα χαρακτηριστικό προφίλ για κάθε ουίσκι. Η νέα μέθοδος -αντίθετα με τη φασματοσκοπία μάζας – δεν μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές ποσότητες ουσιών μέσα σε ένα ουίσκι, όπως τα ίχνη τυχόν τοξινών, αλλά προσομοιάζοντας στη λειτουργία της ανθρώπινης γλώσσας, έχει τη δυνατότητα να διακρίνει εάν δύο μπουκάλια ουίσκι, που έχουν την ίδια ετικέτα, είναι όντως ίδια.
Η ερευνητική ομάδα είχε επικεφαλής τον Ούβε Μπουντς του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, και προχώρησε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας, Chem, αφού δοκίμασε τη νέα μέθοδο με επιτυχία σε 33 διαφορετικά ουίσκι, μεταξύ των οποίων σκωτσέζικα, ιρλανδικά, αμερικανικά.
Έχω καταθέσει στην διεπαγγελματικη φέτας αντίστοιχη πρόταση για την αυθεντικότητα της φέτας μας και περιμένω. Μήπως δεν το θέλουμε;»